woensdag 28 december 2011

Maan- en bomenkalender.


Zondag is het weer tijd voor een nieuwe kalender. Dat is een jaarkalender gebaseerd op één rondgang van de aarde om de zon. Een maand wijst op één omloop van de maan om de aarde. Maar die omloop duurt tussen de 27 en 28 dagen zodat er flink gesjoemeld is om in een jaar slechts 12 maanden te krijgen.
Vroeger lag het natuurlijk erg voor de hand om de tijd in te delen volgens de schijngestalten van de maan: volle maan, afnemende maan, nieuwe maan en wassende maan. Toen er nog geen elektrisch licht was - en nog lang daarna -  werden familiebezoeken liefst afgelegd in de avonden rond volle maan.

Natuurlijk leven zou kunnen verlopen op het ritme van de maan. De maan "trekt" aan het water op aarde. Er zijn mensen die zó ver gaan dat ze niet geopereerd willen worden op tijden dat het vloed is. Bloedingen zouden dan moeilijker te stelpen zijn. Ook bij grondbewerking, zaaien, snoeien en oogsten zou de maanstand invloed kunnen hebben: de zaaikalender van Maria Thun, die in de biologisch-dynamische teelt wordt gebruikt, volgt de feitelijke maanstand en houdt hier rekening mee. Zie ook hier.
En een pdf. file met een hele duidelijke zaai / plantkalender vind je op dit webadres.

Mij spreekt al een paar jaar een oude Keltische bomenkalender aan, die uit 13 maanden bestaat, waarbij elke maand verbonden is met een bepaalde boom uit onze streken. Deze kalender begint op 24 december en hij eindigt het jaar erna op 22 december; 23 december is een "bijsteldag" met als symbool de maretak.
Omdat de kalender vaste data hanteert is het slechts symbolisch een maankalender.
Toch vind ik het een aardig idee om aan de hand van deze kalender steeds een aantal weken stil te staan bij "de boom van de maand", om deze met wat meer aandacht te bekijken.
En daar dan op z'n tijd wat over te schrijven op dit blog.

4 opmerkingen:

  1. Mijn vader is ook helemaal mee met de maankalender, ik vind het wel interessant maar om er nu rekening mee te houden daar heb ik te weinig tijd voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En laten de ervaringen van je vader zien dat het wat uitmaakt vergeleken met gewoon maar zaaien?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit is een hele andere Keltische bomenkalender dan deze die ik het meest zie gebruikt worden: http://www.the-native-circle.com/.cm4all/iproc.php/Dru%C3%AFdisme./1456485201205.jpg/downsize_1280_0/1456485201205.jpg. Is de ene ouder dan de andere? Of heb jij een verklaring voor het feit dat er 2 zo verschillende Keltische bomenkalenders naast elkaar bestaan? Dankjewel alvast!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet dat er meer Keltische bomenkalenders "in omloop" zijn.
      Die jij noemt verdeelt het jaar in 39 periodes met een bijpassende boom.
      Die ik hanteer, gaat van de maan uit en en verdeelt het jaar in 13 periodes.
      Dat laatste vond ik zelf wat eenvoudiger en fijner om mee te werken.
      Waarom er meer kalenders bestaan en waarom? Ik weet het niet, een deskundige kan er wellicht meer over vertellen.

      Verwijderen