woensdag 21 maart 2012

Grinden, gronden, zanden: verpotten.

Eens in de drie jaar ga ik, vlak vóór de knoppen zwellen, mijn "boompjes in pot" nieuwe grond geven. Weinige van die boompjes mogen de naam "bonsai" dragen, de meeste zijn potentiële bonsai's, potensai's dus. Een aantal kuipplanten en kamerplanten worden in dit verpottingsgebeuren meegenomen.
Voor deze operatie wordt de serre volledig met plastic afgedekt en alle grinden, gronden, zanden, enz. naar binnen gehaald.
De echtgenoot, die zich meestal graag met een boek in de serre terugtrekt, zoekt een goed heenkomen en ik ga aan de slag. Acht dagen duurde deze klus dit jaar en dan heb ik rond de 90 planten verpot.
Elk boompje wordt goed nagekeken; de wortels wat losser gehaald (met de achterkant van een oude pollepel) en iets ingekort met een schaar. Snoeien doe ik nu meestal niet, de plant krijgt zó al stress genoeg.
De (nieuwe) pot heeft altijd een afwateringsgat waar een potscherf of een stukje horregaas op wordt gelegd. Daarop een centimeterdik laagje grind voor een betere drainage.
We gaan uit van gewone potgrond, die neutraal tot lichtzuur is. Zuurminnende planten krijgen wat extra (tuin)turf; kalkminnaars een handje maërl (natuurlijke zeewierkalk = een langzaam werkende kalksoort). In de meeste gevallen meng ik één deel potgrond met één deel (voeg)split - korrelgrootte 1 - 3 mm -, dat goed afwatert en zorgt voor een betere beworteling. Grof, scherp zand kan eventueel het split vervangen.
Potgrond is tegenwoordig voorzien van een lange termijn-mest, zodat de mest in eerste instantie achterwege gelaten kan worden.
Hoe weet je nu wat voor grondsoort je boompje, kuipplant of kamerplant ambieert? Even googlen op  bijvoorbeeld "grondsoort malus" en je vindt die info wel.
En nu is de klus weer klaar en kunnen de boompjes in hun verse grond rustig gaan uitlopen. De serre is opgeruimd en de echtgenoot kan zijn plaats morgen weer innemen.


12 opmerkingen:

  1. Wat een grote klus heb je achter de rug. Maar je zult er veel bloemenplezier voor terug krijgen denk ik.
    gr. marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldig om te zien op de plaatjes en te lezen.
    En reken maar dat dit straks wat gaat opleveren!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi zijn ze! Heb laatst (ergens)een artikeltje gelezen over iemand die zeer tevreden was over het gebruik van enkele druppels rescue remedie in het water ná het verpotten van bonsai boompjes. Zij, of hij, zag een duidelijk verschil.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @marijke: de natuur beloont je meestal wel voor gedane arbeid..
    @BeppePeetje: ik zie nu al uitlopende blaadjes.
    @Hanneke: bij een ernstig stressgeval zal ik het eens toepassen; bij mezelf na deze klus ook ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een job, maar nu weer volop genieten van de gedane arbeid!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @tijdtussendoor: Het genieten begint al: de meeste boompjes gaan al uitlopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. een geweldige hobby!!!
    Ik zie de prachtige resultaten vaak een bij een goede vriend.
    Petje af!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Haha, rescue remedie werkt echt! Al zweer ik bij Sedinal, voor mezelf, bij planten heb ik dat nog niet gebruikt. Tuinvraagje: ik heb een olijfboompje (kleintje). Hij heeft de winter goed doorstaan, binnen weliswaar, maar nu zijn de onderste takken wel kaal. Mag ik hem snoeien, of niet? Ik vroeg het me af, omdat ik nu denk dat ik lelijke kale takken ga hebben onder al dat mooie nieuwe groen ...
    Wat een huzarenstukje met die potten, amaaai! Gebruik je dan elke keer veel grotere potten? Of blijven ze in dezelfde pot?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @ArtMus: Het geeft veel genoegen: en je leert bomen heel goed kennen als je ze in pot in je tuin hebt.
    @Inge: je mag de onderste takken snoeien; ik zou eerst even wachten en kijken op welke plekken hij goed uitloopt. Dan kan je alsnog goed kijken waar je een tak weg wilt halen.
    Grotere potten: als ik een kwart tot een derde van de wortels aan de onderzijde heb weggehaald, kan ik vaak volstaan met dezelfde potmaat. Maar soms is een maatje groter gewenst om de wortels meer ruimte te geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. De kamerplanteen kunnen hier ook zo'n nieuw grondlaagje gebruiken, pff een hele klus. je bent er gelukkig al vanaf!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Negentig planten verpotten, lijkt me een enorme opgave! En daarbij nog al de rest van het plantengoed verzorgen.
    Courage!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. @natuurlijk-rijk: als de planten al uit de knop zijn gekomen kan je misschien beter lui zijn en alleen een bovenlaagje verversen en een beetje mest geven...
    @chelone: het is zoals je zegt: de rest van het plantengoed in de tuin snakt ook naar aandacht, vooral nu het zo enorm snel uitbot.

    BeantwoordenVerwijderen