dinsdag 27 maart 2012

Vroege tulipa, helmbloem en tweekleurige longkruidbloemetjes.



Een wandeling door de tuin levert nu zoveel moois op, dat je haast niet kunt kiezen wat op de foto mag.
Eén van de vroegste botanische tulpjes is wel de Tulipa turkestanica: laag, meerbloemig en heel charmant. Met dit veel te warme weer voor eind maart is de bloeiperiode slechts een aantal dagen. De zaaddozen zijn wat later ook heel aantrekkelijk.
De Corydalis solida of voorjaarshelmbloem of vogeltje-op-de-kruk is een dankbare vroege voorjaaarsbloeier voor wat zure, vochtige gronden waar hij zich goed uitzaait. Altijd weer een verrassing op welke plekken die nieuwe mooibladige polletjes verschijnen.
En dan het gevlekt longkruid (Pulmonaria officinalis) met de grijswitte vlekken op het blad. Dat is hier niet te zien, want ik wilde die verschillend gekleurde bloemetjes, zo kenmerkend voor deze plant, goed scherp in beeld hebben. Je kunt hier goed zien dat de jongste bloemetjes wat roodachtig starten en later verkleuren naar paarsachtig blauw.

7 opmerkingen:

  1. Ik vind dat tulpje echt een schoonheid. De corydalis heb ik diverse malen geplant maar die wil niet op de klei, zo jammer van ik vindt het een prachtig plantje. Prachtige voorjaarsbeelden.
    gr. Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De vingerhelmbloem, die zaait zich hier onbekommerd uit onder de reusachtige beuken in onze tuin...
    Tulipa turkestanica heb ik voor het eerste jaar in de tuin, en vind ik inderdaad zo mogelijk nog mooier dan de T. sylvestris.
    Longkruid is dan weer een soort die het hier niet zo naar z'n zin heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. de helmbloem maakt me een beetje jaloers... raar om te horen dat hij het bij mijn 'buurvrouw' Annetanne goed doet, net als bij jou. Zeer mooi in een wildere tuin.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een mooie tulp! Ik heb er ook al eentje, geen idee welke soort, maar de foto is helaas niet gelukt (door mijn ongeduld waarschijnlijk). Morgen tweede poging! Die andere planten moet ik onthouden, zien er prachtig uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Spelfout, daarom opnieuw:
    Marijke, AnneTanne, Muggenbeet en Inge: de grondsoort en standplaats vormt voor sommige planten toch een stevige voorwaarde. Op de zure grond hier krijg ik jammer genoeg onmogelijk helleborussen aan de praat, ondanks kalk toevoegen e.d.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Zem,

    Mijn complimenten voor je blog.. leuk!! Ik heb me aangemeld als volger. Heerlijk he, het begin van de lente. Ik kan zelf de planten wel uit de grond kijken:) Erg leuk plantje de corydalis solida, zo charmant met dat fijne grijsgroene blad en de lieve bloementjes. Misschien vind je het leuk om ook eens op mijn blog te kijken, en wellicht te volgen? Fijn weekend, groetjes, Anja

    BeantwoordenVerwijderen