maandag 13 augustus 2012

Mottenkruid; een aardig toortsje.


Om de ladders gemakkelijk tegen de dakrand aan te kunnen zetten, hebben we aan de zuidkant van het huis een aantal vierkante meters met grind bedekt. Dat hoort een nette huisvrouw natuurlijk op zijn tijd aan te harken, zodat er zich geen ”onkruid” kan vestigen. En dat gaat mij uiteraard doorgaans  niet lukken.
Ten eerste heb ik meestal wel iets leukers te doen en ten tweede vestigen zich daar aparte plantjes, die ik de kans wil geven zich wat verder te ontwikkelen, voordat ik ze naar een ander geschikt plekje verhuis.
Eén van die planten is een heel aardig wild toortsje: het mottenkruid ofwel Verbascum blattaria. De naam “mottenkruid” zou afkomstig zijn van motten of kakkerlakken, die in de afgevallen bloemen zouden kruipen.
Ik zou eerder denken aan de witte bloemetjes, die wel wat van een vlinder / mot weghebben.
Het eerste jaar zie je alleen de rozetten, die meestal het jaar erna pas de bloeistengel omhoog laten schieten. 


Die kan zo'n 60 tot 120 cm hoog worden en vormt van juni tot augustus steeds prachtige bloempjes. 


Na de bloei blijft de plant interessant door de ronde, glanzende zaaddoosjes langs de stengel.

De plant schijnt vrij zeldzaam te zijn in Nederland en in Vlaanderen en Wallonië staat hij op de rode lijst.
Hij wil volle zon en droge, arme tot matig voedselrijke grond. Zanderige riviergronden bij voorbeeld. Maar ook tussen stoeptegels en in het grind.
En daar laat ik dit leuke toortsje gewoon staan.


14 opmerkingen:

  1. Ja...da's een mooie hè. Ik had een jaar of 6 geleden het geluk dat er ook eentje aan is komen waaien.
    Niet verplant, want volgens mij zijn ze moeilijk te verplanten, want voorheen lukte het me nooit om de kado gekregen zaailingen aan de gang te krijgen.
    Dus deze zomaar gekomen mooie witte met een beetje roze mottenplant, staat nog steeds op het door hem uitgekozen plekje.. en is al behoorlijk groot, krijgt natuurlijk ook elk jaar meer bloemen.
    Maar het rare is, er komen geen zaailingen bij...wel rozetten vanuit de wortel, maar geen zaailingen...misschien is er maar 1 goed plekje in onze tuin..wie weet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daan zal ik ook oppassen met het verplanten van de jonge rozetten. Ik dacht dat hij tweejarig was, maar in gunstige omstandigheden komt hij naar jouw ervaring dus jarenlang terug. Heel leuk!

      Verwijderen
  2. Een wit Mottenkruid! Mooi! Ik heb alleen de natuurlijke gele vorm. Mottenkruid is een plant van uitgesproken kalkrijke bodems - dus als ie niet wilt aanslaan zal het wel daaraan liggen. Grappig is dat deze plant hier in onze tuin soms massaal in de moestuin kiemt. Van daar is het makkelijk uitplanten naar waar ik 'em wil in de siertuin.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je zou deze toorts niet verwachten in de moestuin, zo zie je maar hoe eigenzinnig een plant kan zijn.

      Verwijderen
  3. Goed dat je niet geharkt en gewied hebt! Ik herken dat wel: eerst even kijken wat het gaat worden. "Juffertje met de bezem" is een heel leuk plantje, heb het ooit ook 's gehad. Zo mooi, met de wollige hartje!
    Groetjes Albertine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Juffertje met de bezem: al googelend kom ik uit op de Tradescantia. Het hart van die paarsblauwe bloemetjes lijkt wel iets op het mottenkruid, maar het is een heel andere plant.
      Kom je dit toortsje wel eens tegen in de duinen?

      Verwijderen
  4. Ik had er nog nooit van gehoord, maar ik vind de bloem werkelijk schitterend! Ik zou die best wel in mijn tuintje willen hebben. Ik moest wel lachen zoals je dat beschreef van : Een goede huisvrouw en harken hahahahaha....

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helma, een afzonderlijk bloemetje is niet groter dan een 10 eurocent stuk, maar de schoonheid ervan verbaast me elke keer weer.

      Verwijderen
  5. Deze plantaardige verrassingen zijn altijd weer leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. A source of joy and comfort in my life, like Spring. Beautiful.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Een zeer mooi plantje idd. samen met de Cephalaria gigantea een tweede mooie niet-wied-plant in je tuin

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, SuperMasj, in geval van twijfeleen plantje beter maar niet wegwieden.

      Verwijderen