donderdag 14 maart 2013

Pesterige weergoden.

14 maart 2013
19 maart 2013
Toen ik naar bovenstaande lange termijnverwachting keek, zonk de moed me toch even in de schoenen. Komt het voorjaar nog wel? Wat is er aan de hand? Heeft El Nino, die merkwaardige golfstroom die ons klimaat bepaalt, zich omgekeerd? Zijn de zonnevlammen weer in staking of juist niet? Heeft de aardas misschien een tikje gekregen?

Of moeten we ons weer ouderwets tot de weergoden wenden: vuurstapels oprichten, onze liefste beertjes daarin offeren, of - nog ingrijpender - onze liefste drank.... En dansen om die vuurstapels en smeken om een beetje warmte, om uitbottende knopjes. Dat deze kou ons eindelijk mag verlaten.
Een enkel nachtvorstje tot mei: goed dan. Daar zijn wij tuinierders en buitenmensen wel aan gewend en daar houden we rekening mee. Maar twee weken winter in maart, nadat we even tevoren dachten dat we de tuinstoelen al buiten konden zetten... dat lijkt wel pestgedrag van een zich vervelende weergod.
Die vuurdans zullen we dan maar plannen op de Vaalserberg, dat is ook wat dichter bij de Belgen, want dáár en ook in Noord-Frankrijk, heeft die zich vervelende weergod zich écht misdragen.
Wie weet, komt hij door onze smeekbeden tot inkeer....


(Maar bij nader inzien mag hij dan mijn liefste beertje wel hebben, maar houd ik mijn glaasje port maar voor mijzelf. Hard nodig vanavond, om weer warm te worden en moed te scheppen.)

20 opmerkingen:

 1. 't Duurt inderdaad erg lang dit jaar. Ik wil in de eerste plaats dat het droog wordt, maar dat ik ook teveel gevraagd heb ik de indruk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die neerslag is er ook niet helemaal uit in de lange termijnverwachting. En jij staat natuurlijk in de startblokken.

   Verwijderen
 2. Tja...ik weet ook niet wat er aan de hand is....heb dit nog nooit zo mee gemaakt, jij waarschijnlijk ook niet...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jan K. alias Afanja legt het hieronder uit. Ik ben wel bang voor allerlei vorstschade, die op de lange termijn doorwerkt. Dat was immers ook het geval met de kou-inval van vorig jaar februari.

   Verwijderen
 3. De grootste boosdoener is een enorm hogedrukgebied boven de noordpoolstreek. Zelfs veel ervaren meteorologen schijnen zulke weerkaarten eigenlijk nog nooit gezien te hebben. Als deze situatie zich in januari of februari had voorgedaan, dan was de kans op de tocht der tochten waarschijnlijk heel reëel geweest.
  Voorlopig zullen we nog even door moeten bijten. Proost!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn aanvankelijke reactie blijkt verdwenen.
   Maar Jan, bedankt voor de nuchtere uiteenzetting van dit weersysteem. We zullen gewoon geduldig zijn, de lente komt vanzelf.

   Verwijderen
 4. Ik negeer dit pessimistisch berichtje; IK WIL LENTE!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Haha, lachen, je wordt er wel dwars van hè. Het is ook wel een extreem lange winter dit keer, of waren we niets meer gewend. Hopelijk houdt de zomer ook zo lang aan, laat ik daar maar aan denken dan word ik spontaan vrolijk en daar neem ik dan maar vast een een portje op, heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je vat hem exact, Janneke. Misschien zijn we niet zo veel meer gewend. Ik herinner mij dat op de 16e maart - voorheen mijn vaders verjaardag - de ijsbloemen 's morgens nogal eens op de ruiten stonden.
   En wie weet, krijgen we een fantastische zomer met uitloop!

   Verwijderen
 6. Oh - ik vind die extra lange winter wel leuk. Misschien volgt er dan inderdaad wel een extra lange zomer - ik duim alvast mee.
  En dat schilderij - dat is het toch? - van die vuurdans op de Vaalserberg is wel mooi. Wie maakte dat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met dit weer kan je wel lekker binnenspelen ;-)
   De afbeelding met de vuurdans is een kleine schildering "uit voorraad" van mijzelf.

   Verwijderen
  2. Hé - knap is dat! Moet je meer van tonen - van die voorraad van jou ;-)

   Verwijderen
 7. We zijn een aantal koude- en vochtigheidsrecords aan het breken wat het weer betreft. Een zeer twijfelachtige eer, dunkt me.
  Voor tuiniers, zowel hobby- als beroepsmatig, neemt het tuinseizoen een slechte start. En er is helaas niet meteen beterschap in zicht.
  Pfft. Kun je een beetje van die port naar hier sturen? I'll need it...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De nieuwe lange termijnverwachting (dinsdag) is dieptriest. Ik hef virtueel het glas met je op de lente, die zich wel ver verstopt geeft.
   En ik ga gewoon lekker voorzaaien!

   Verwijderen
 8. Ik vind het een geweldige post Zem. Wat ik zo verbazend vind is dat er afgelopen jaren zoveel te doen is geweest over de opwarming van de aarde. Maar het lijkt momenteel wel het tegendeel te zijn, komt de ijstijd weer terug misschien? Het voordeel van deze winter is wel dat we weinig stormen hebben gehad iets wat ik eigenlijk nog veel erger vindt dan de kou. Maar toch baal ik van dit weer en drink een glaasje met je mee, proost Zem op een mooie zomer.
  Hartelijke groet Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Marijke, de aarde als geheel warmt wel op, maar in onze regio doet het weer wel raar en merken we de laatste jaren niet veel van de opwarming.
   Je zou haast denken aan een mini-ijstijd ;-)
   Ik ga toch deze week gewoon binnenshuis voorzaaien.

   Verwijderen
 9. Maart roert zijn staart en wie denkt dat we het dan wel gehad hebben: Aprilletje zoet heeft nog wel eens een witte hoed.
  Toch valt het best mee, uit de wind en in de zon, gewoon je tuinstoel al vast op een goed plekje zetten en mijmeren over het tuinwerk dat nu nog niet gedaan kan worden!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bovenstaande uitspraken heb ik afgelopen week nog voorgedragen aan mijn kleindochter.
   Mijn stoel staat voorlopig nog maar binnen, het tuinwerk kan eigenlijk altijd nog wel wachten. Maar ik heb zo'n zin in buiten rommelen...
   Bij het voorzaaien droom ik van aan hoogzomer.

   Verwijderen
 10. Ik ben die kou nou echt helemaal zat!!!!
  Mijn vrije weekend zit er weer aan te komen en
  ik moet gewoon mijn thermo ondergoed weer aan tsssss......
  Zo koud weer zeg........
  Lieve groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen