donderdag 17 april 2014

Paardenkastanje: ontluikend blad.


Een grote, mooie, koepelvormige paardenkastanje, die zou ik wel in mijn tuin willen hebben. Vol met van die prachtige kaarsen in mei. Ze stonden hier wel in ons dorp, maar de mooisten zijn in de afgelopen jaren gesneuveld door de bloedingziekte
Maar voor een normale, zelfs grotere tuin wordt de boom echt veel te groot.

Natuurlijk kon ik, als liefhebber van bomen, niet nalaten om een aantal jaren geleden een paar kastanjes in een grote pot te stoppen om deze als potentiële bonsaiboom op te kweken.
Bij mij blijven meer boompjes echter steken in het stadium van het potentiële, het blijven “potensais”, maar ze zijn niet minder leuk en leerzaam.

Bij een kastanjeboom in pot moet ik altijd weer denken aan een hoogbejaard stel, dat op het balkon van hun flat één plant hadden staan: een anderhalve meter grote paardenkastanje van een aantal jaren oud in een grote emmer. Wát beleefden deze mensen een genoegen aan deze ene boom.

Spectaculair is elke voorjaar weer het uitlopen van het mooie handvormige blad vanuit de kleverige knoppen. Daarvan heb ik een kleine fotoreportage gemaakt de afgelopen weken.
Helaas is mijn paardenkastanje te jong om te kunnen bloeien.

















18 opmerkingen:

  1. Kastanjes zijn prachtige bomen. Het open vouwen van hun bladeren is bijna net zo mooi als die van varens, je laat dat op je foto's mooi zien. Maar je moet zo'n grote jongen niet in een stadstuintje hebben. Buren van ons hadden er eentje ... Daar hadden we een aantal keren per jaar "plezier" van en hij hield vrijwel de hele middag alle zonlicht uit ons tuintje. We waren dan ook blij dat buurman zijn kastanje heeft omgehaald ten tijde van hun verhuizing naar elders.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, de paardenkastanje wordt niet groot, maar zéér groot op den duur...

      Verwijderen
  2. De buren hebben er één staan en wij kunnen daar van meegenieten ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is het meest ideale: bij de buren of op gemeenteterrein en dan aan de noord of oostkant

      Verwijderen
  3. Wat een prachtige foto's! Zaaaaalig!
    Hier staat een tamme Kastanje in het midden van de kippenweide. Enkele jaren geleden is deze daar verzeild geraakt als een klein twijgje. Nu is het boompje bijna 2 meter hoog. Aangezien ik toch nog wel wat plannen heb in die weide stel ik me de vraag of hij al dan niet kan blijven. Kiezen tussen hart en verstand, zoiets.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je reageert. Moeilijke keuze moet je maken. Tik paardenkastanje in bij Google en kijk eens naar de boomkruinen van volwassen bomen. Dan weet je wel wat je moet doen ;-)

      Verwijderen
  4. Wat zou ik er graag een in mijn tuintje planten, maar dat zal ik maar niet doen. Maar wat zijn ze prachtig als de knoppen op uitbarsten staan Zem. Je hebt er hele mooie foto's van gemaakt. En nu wachten op de bloemtoortsen, die vind ik ook heel mooi.
    Heerlijke paasdagen gewenst en hartelijke groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij veel moois moeten we toch het verstand laten overheersen, maar gelukkig is dat moois meestal wel elders te zien.

      Verwijderen
  5. Wat ga je met de bomen doen eens ze het pottenstadium ontgroeid zijn? Of kan je ze klein blijven houden? Vind het wel een super idee - zo'n boom in een pot. Wij zijn bezig met een vijgenboom in een pot, maar dat is qua grootte natuurlijk niet te vergelijken met een kastanje :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bomen in een pot worden in hun groei geremd omdat de pot het wortelgestel beperkt houdt. Als je door slimme snoei ook de boomkroon beperkt, kun je een aardig boompje krijgen dat mooi en gezond is. Wel moet het boompje om de paar jaar zonodig verpot worden.
      Bonsaitechnieken kunnen je op dit gebied veel leren.
      Ik zal binnenkort een blog wijden aan "boom in pot".

      Verwijderen
  6. Een mooie boom, maar wel één die veel last heeft van kwaaltjes de laatste jaren. Benieuwd hoe hij er als bonsai zou uitzien

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze bestaan als bonsai ( zie Google) maar zijn moeilijk, ook vanwege de grootte van het blad.

      Verwijderen
  7. Kastanjebomen zijn inderdaad behoorlijk grote bomen Zem.
    Gelukkig staan ze hier lans de "muur" en daar wandel ik graag langs.
    In het najaar dan onnoemlijk vele kastanjes rapen voor de herfsttafel.
    Dat je zo'n boom graag in je tuin zou willen hebben kan ik me best wel voorstellen.
    Nu de knoppen en uitlopers van je zaailingen en die zien er toch best appetijtelijk uit toch.
    Hij wordt niet veel groter zeg je maar daar heb ik verder geen kaas van gegeten hihi....
    Hartelijke groejtes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je hebt het zelf wel in de hand hoe groot je de "boom in pot" wilt laten worden, maar of hij zo mooi wordt als in de natuur: daar moet je een bonsaikunstenaar voor zijn, dat gaat mij niet lukken.

      Verwijderen
  8. Ik vond de Rode paardenkastanjes in het park altijd heel mooi. Maar als bonsai vielen ze tegen - zowat mijn grootste mislukking, nog erger dan die even makkelijk kiemende Gewone esdoorns.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op internet zie ik wel prachtige kastanjebonsai's, maar dat gaat voor mij te moeilijk worden. Het is zoals je zegt: kastanjes, gewone esdoorns, het is lastig daar iets moois van te maken. Desondanks hou ik ze in de verzameling, dan maar minder goed gestyled ;-)

      Verwijderen
  9. Als ze groeien, zijn ze machtig. Als ze bloeien, zijn ze prachtig. Indien ik een grotere tuin had, zou ik het wel weten; schitterende bomen.

    BeantwoordenVerwijderen