dinsdag 8 juli 2014

De gewone teunisbloem is toch zo bijzonder.


Toen ik in het vorige najaar een aantal rozetten van de gewone teunisbloem naast het paadje zag, was ik blij. Het betekende dat ik deze zomer weer bloeiende teunisbloemen zou hebben.
De gewone teunisbloem (Oenothera biennis) is tweejarig, in het eerste jaar vormt zich het rozet dicht bij de grond en in het tweede jaar strekt de plant zich uit tot zo'n anderhalve meter hoogte en komt in bloei. Er zijn ook kweekvormen, maar de meest aantrekkelijke blijft voor mij de wilde vorm, die overigens niet door iedereen als tuinplant wordt beschouwd... 


De teunisbloem, ook wel nachtkaars genoemd is een avondbloeier. Als de plant vanaf midden juni, begin juli in bloei gaat komen, zie je elke avond een aantal bloemen zich in korte tijd ontrollen; verscheidene per avond. Je kunt erbij gaan zitten en het proces observeren: een mooie ervaring. 



De subtiele vrij grote bloemen zijn zachtgeel en geuren delicaat. Ze trekken insecten aan, die in de avond vliegen. Overdag verleppen de bloemen snel en 's avonds voltrekt zich het hele proces weer.
Dit kan weken zo doorgaan, één plant kan honderden bloemen voortbrengen.


De teunisbloem kan soms manshoog worden, houdt van zon en zaait zich vooral uit in verstoorde, braakliggende grond. Je ziet ze veel in zonnige bermen, op braakliggende landjes en langs de zonkant van mijn smalle paadje in de tuin, waar ik wel eens een of ander plantje uittrek om het pad vrij te houden.
De plant komt oorspronkelijk uit Noord Amerika, in de 17e eeuw is hij naar Europa gebracht om in een botanische tuin in Italië te worden opgekweekt. Men gebruikt(e) hem voor de medicinale eigenschappen, de plant is eetbaar. Daar is elders veel over te vinden, maar wat ik het leukst vond om te onthouden was een verhaal over de oorsprong van de officiële naam Oenothera biennis.
Oeno is afgeleid van een Grieks woord, dat wijn betekent. De wortels van de plant werden bereid als een soort borrelhapje bij de wijn, dat de smullers zou aanzetten tot het drinken van nog meer wijn. De drinkers werden er vrolijk van en "de dieren mak".
Dat herken ik trouwens wel, dat op heerlijke zomeravonden een lekker hapje je aan kan zetten tot het drinken van nog meer wijn...



20 opmerkingen:

  1. Wat grappig, wij gaan in de avond met een glaasje wijn bij de Teunisbloem zitten en kijken dan hoe de bloemen open gaan.
    Gr Jan Wilde een Tuin.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat kan ik mij héél goed voorstellen, Jan. Het blijft fascinerend.

      Verwijderen
  2. Heb je het zelf nog niet uitgetest, dat teunisbloemenborrelhapje? Ik zou er niet aan kunnen weerstaan denk ik (en vervolgens natuurlijk ook niet aan het extra glaasje wijn :-) )

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zonde voor mijn teunisbloemen ;-)
      Zou het een soort teunisbloemdwortel-chipje zijn geweest?

      Verwijderen
  3. Lekker een wijntje bij de Teunisbloemen. Ja, bij mij staan ze ook, ze bloeien nog niet maar het komt er aan. Ik vind het zo leuk om er 's avonds naar te kijken samen met de kleinkinderen als ze 's avonds open gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo krijgen de kleinkinderen jouw liefde voor planten mee.
      Gek, dat ze hier veel noordelijker al bloeien, maar ja, het hangt van de plek af.

      Verwijderen
  4. Hier staan ze ook volop in bloei en een cultivar Lemon Sunset die ook regelmatig terugkomt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een mooie soort, die Lemon sunset. Hij gaat op mijn lijstje!

      Verwijderen
  5. Zoals wel vaker in de natuur - daar reken ik gemakshalve de tuin ook maar even toe - blijkt 'gewoon' eigenlijk heel bijzonder te zijn. Wat een prachtige bloem met die opvallende bloeiwijze. Lijkt me vermakelijk om dat tafereel op een mooie zomeravond te volgen onder het genot van een wijntje en een goed gevuld kaasplankje. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Soms zaaien zich de mooist verrassingen uit in eigen tuin. Die ervaring zul je ook wel hebben.
      Maar waar blijven die mooie zomeravonden nu?

      Verwijderen
  6. Ik ben ook blij dat de Teunisbloem dit jaar na enkele jaartjes afwezigheid terug in onze tuin te vinden is . Prachtige plant! Ik dacht deze ook effe in de kijker te zetten maar je bent me voor ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dus net als hier, soms een aantal jaren geen teunisbloem, het zaad wacht kennelijk zijn kans weer af.
      Maar laat je niet weerhouden om deze plant vanuit jouw gezichtspunt te benaderen in je blog!

      Verwijderen
  7. Een van mijn lievelingsbloemen uit mijn moeders tuin. Het blijft fascinerend om ze te zien openbloeien.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zou in jouw tuin ook veel genoegen geven! Eenmaal aanwezig komt hij in de meeste jaren wel terug.

      Verwijderen
  8. Zem wat zijn wij mensen toch af en toe vreemde wezens, en daar bedoel ik mee altijd op zoek naar iets moois voor de tuin terwijl deze schoonheid bijna vergeten wordt. Want een schoonheid is het zeker.
    Heerlijk weekend gewenst.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De schoonheid van bepaalde wilde platen wordt nog wel eens miskend, Marijke.

      Verwijderen
  9. Leuke bloem en ook mooi zacht geel.
    Ik hou wel van deze bloemen en weet nog heel goed dat mijn oma ze ook altijd in hun tuin had. Die hadden een hele grote tuin en daarom keerde ik gelijk even terug naar mijn opa en oma bij het lezen van je blog :-) Heel mooi en duidelijk omschreven ook Zem.
    Geniet van het weekend.
    Hartelijke groet, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat het blogje je terugvoert naar je opa en oma.
      Je ziet de plant vast wel eens in de bermen op je tochten, Helma.

      Verwijderen
  10. hé, die bloem is hier dit jaar ook plots op verschillende plaatsen zomaar uitgekomen, ik wist niet hoe ze heette, nu dus wel, bedankt. nu nog wat beter weer worden zodat ik me er 's avonds naast kan zetten...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk dat hij ook in jouw tuin is gekomen. En het mooie weer schijn eraan te komen :-)

      Verwijderen