donderdag 14 april 2016

Sleutelgattuintje of keyhole-garden.


Hoewel de aprilmaand tot nu toe tamelijk koel is - de temperaturen tippen nauwelijks aan de 15 graden - is het toch zeer aangenaam om wat in de tuin te werken en te scharrelen.
Na mijn project van het vorige voorjaar, de super-permacultuur bakken, kreeg ik zin in een nieuw project.
Over die permacultuurbakken zal ik overigens later een update doen.
Ik heb een al wat oudere liefde voor het sleutelgat-tuintje, de keyhole-garden. Een avondje goochelen op vooral de Engelse term levert heel veel leuks op.
Een keyhole-garden is een (iets) verhoogd moestuintje in de vorm van een sleutel. Zie hierboven.
Het is bedacht om Afrikaanse vrouwen in zeer droge gebieden in de gelegenheid te stellen op een eenvoudige, maar zeer effectieve manier op kleine schaal groenten te laten verbouwen voor eigen gebruik. Als het tuintje, met een middellijn van maximaal zo'n 2 meter, wat hoger wordt opgebouwd, is het ook goed toegankelijk voor onderhoud door ouderen of gehandicapten. De clou is, dat er in het midden een klein compostvat zit, gemaakt van een koker van gaas, en toegankelijk via een inham in het ronde tuintje. Samen met het ronde compostvat vormt dit het z.g. sleutelgat. Dit vat, met een middellijn van slechts 30 á 40 cm, wordt steeds opgevuld met groentenafval, bladeren, takjes... wat aan organisch materiaal maar ter plaatse voorhanden is. De bewatering vindt eenvoudig plaats door met de gieter de compost te begieten. Het geheel blijft dan vanaf de onderzijde vochtig en de voedingsstoffen vanuit de verterende compost spoelen in het tuintje.
Nu was mijn grindtuintje langs de oprit aan de zuidzijde van het huis altijd een beetje een stiefkind. Het kon er wel aardig uitzien, maar ook niet meer dan "aardig".


In de schaduwtuin rond het huis is een moestuin tot mislukking gedoemd dat heb ik na enkele mislukte pogingen moeten aanvaarden. Vandaar al mijn experimenten met de permacultuurbakken.
Uiteraard was de zonnige zuidzijde met de arme zand en grind-grond de ideale plaats voor een experiment met de keyhole-garden.
En zo ging ik drie dagen geleden van start. De armetierige, originele beplanting werd verwijderd. De overgebleven, sterk teruggelopen bolgewasjes zorgvuldig uitgespit en apart gezet.
Een rand van voorhanden zijnde stenen werd aangebracht. Je kunt de rand zo mooi maken als je zelf wilt. Op de grond, waarin en waarop nog plantenresten overbleven, legde ik stukken stevig karton. Dit is een methode vanuit de permacultuur, om het ongewenste kruid door lichtgebrek te verhinderen op te komen en door te groeien. Ik had nog een zak zuivere houtkorrels, ongebruikte kattenbakvulling die de katten en ikzelf weigerden te gebruiken: hup, op het karton. Wat dakpannen erop om wegwaaien te voorkomen...


De volgende dag goede, biologische potgrond aangebracht. Het tuintje leek nog wat laag, (zie eerste versie helemaal bovenaan) zodoende de randen met stenen nog wat opgehoogd. En hier beneden zie je dan de uiteindelijke versie met al wat palmkoolplantjes, wat snijbiet. Voor alle zekerheid maar een koperstrip eromheen, hopelijk dat de slakken dat niet op prijs stellen. En even goed op de ev. nachtvorst letten...


Nu maar afwachten of het leuk gaat worden in dit tuintje.
Om een goede beplanting samen te stellen, studeer ik nu in de avond op principes van polycultuur. Dat is samenbrengen van een grotere diversiteit van groenten en kruiden door elkaar, waardoor al deze planten goed gaan gedijen. Er zijn ook bij planten goede buren en slechte buren.

Over hoe het met het keyhole-project verder zal gaan, zal ik hier ook geregeld verslag uitbrengen.


18 opmerkingen:

  1. We delen duidelijk dezelfde liefde(s). Al van voor ik de tuin "van mij" mocht noemen had ik al plaatjes gesaved van de keyhole garden die ik absoluut bij de achterdeur wil hebben. Tot nu toe is het er nog niet van gekomen, want het stuk bij de achterdeur wordt over enkel weken opengegooid voor het plaatsen van regenputten en een waterzuiveringssysteem. Toegegeven, ik zie het wat groter en hoger. O ja, over polyculturen (weliswaar vooral gericht op vaste planten) heb ik veel gehaald uit het boek van deze dame https://annisveggies.wordpress.com/

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We zijn duidelijk verwante bloggers :-)
      Via jouw link ( bedankt!) kwam ik veel interessante info tegen over polycultuur. O zo spannend allemaal en heel inspirerend.
      En die sleutelgattuin komt er bij jouw zeker nog wel!

      Verwijderen
  2. Ik ben benieuwd naar 't vervolg, en de oogst. Lijkt me wel een leuk concept

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha Zem, Leuk en werk aan de winkel, iets nieuws is altijd weer n uitdaging.
    Groetjes kees.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het voorjaar geeft kennelijk nieuwe energie. Net zoals aan jou met je nieuwe aquariumproject.

      Verwijderen
  4. Het is elke keer weer leuk om te lezen en te bekijken hoe jij je in nieuwe creatieve tuinavonturen stort. Ik ben heel benieuwd naar de resultaten van dit nieuwe experiment.
    Hopelijk krijgen we nu ook eens wat wat warmer weer, zodat het aangenaam tuinieren is, want afgezien van enkele dagen valt het met de temperaturen inderdaad nog tegen de laatste tijd. Je nieuw sleutelgattuintje krijgt in elk geval in den beginne genoeg water.
    Maak er een mooi weekend van, Zem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het komt zeker door de impulsen van het beginnende voorjaar; dan komen er weer nieuwe ideeën op :-)
      Aan water hebben we op het moment niet tekort, nu nog wat warmte...

      Verwijderen
  5. Ik heb er nog nooit van gehoord, interessant, ik volg het graag!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ben heel benieuwd, Zem!
    Leuk om weer iets nieuws uit te proberen.
    Nu nog een lekker zonnetje erop.
    Fijn weekend!

    Lieve groet,
    Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zonnetje, en vooral wat hogere tenperaturen, hebben we hard nodig!

      Verwijderen
  7. Dit kende ik nog niet en is heel interessant. In mijn gedachten ben ik mijn tuin al aan het rondgaan waar ik zoiets eventueel zou kunnen uitproberen. Ben benieuwd naar het vervolg. Dat karton werkt in elk geval uitstekend, heb ik 2 jaar geleden op een stuk van 3 x 4 meter gedaan, want daar gingen brandnetels enz. wel heel erg overheersen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk dat je het ook wilt gaan uitproberen!
      Ik ben heel benieuwd naar ons beider ervaringen t.z.t.

      Verwijderen
  8. Hoi Zem,
    dit is echt ontzettend leuk zeg!
    Jammer dt de moestuin mislukt is maar dit gaat zeker lukken.
    Echt een leuke vorm en met dat kleine compostgat in het midden moet dit echt wel slagen. Ik ben heel benieuwd hoe dit er over een paar weken uit zal zien :-)
    Hartelijke groten, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een leuk project! Zelf heb ik vorig jaar voor het eerst gelezen over dit soort tuinen. Sinds die tijd zit het idee in mijn hoofd om er ook eentje te maken. Het idee is alleen nog niet verhuisd naar mijn handen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Stop wat stenen in je handen en zoek een zonnig plekje: dat minituintje komt er vast wel een keer ;-) Ben benieuwd!

      Verwijderen