woensdag 12 oktober 2016

Belletjes en de bellenplant: een bijzondere tuinfuchsia.


Een van de zeer langdurig bloeiende planten in onze tuin is een winterharde tuinfuchsia met prachtige, zeer delicate bloemen met een tere kleur: de Fuchsia magellanica var. Molinae.
Deze hoge fuchsia, waarvan in een zachte winter de houtige delen niet of nauwelijks afsterven, begon in mei al te bloeien en hij bloeit nu in oktober nog.


Niet iedereen houdt van fuchsia’s, men denkt aan de niet winterharde soorten en men associeert deze bellenplanten met oudere dametjes.
Dat is een misvatting. Er zijn genoeg heren met een grote fuchsiaverzameling ;-)

Maar voor de tuinliefhebbers zijn de winterharde soorten interessant. Daartoe behoren de magellanica variëteiten, die meestal rood zijn.
Mijn plant is een hele mooie variëteit met witte kelkbladeren en heel lichtpaarse kroonbladeren en opvallend lange meeldraden. Deze wordt ook wel Fuchsia magellanica var. Alba genoemd.


De soort is dus behoorlijk winterhard. Dat wil zeggen dat een niet te jonge, goed bewortelde plant zelfs strengere winters kan overleven; de bovengrondse delen sterven dan wel af. Wanneer je de afgestorven delen in het voorjaar wegsnoeit, loopt de plant vanuit het wortelgestel weer uit en zal, zij het later dan in mei, weer vrolijk bloeien.

In onze wat wildere tuin zou je wellicht geen fuchsia verwachten. Maar toen ik een aantal jaren geleden bij een tuinvriendin deze aparte soort tegenkwam, was ik onder de indruk van de rijke, maar bescheiden, fijnzinnige bloei. Zij had deze fuchsia een aantal jaren eerder als stekje meegenomen uit Engeland en zij gaf mij een stekje mee.
En dit is de plant geworden, die ik hier laat zien: inmiddels twee en halve meter hoog.


De Fuchsia magellanica soorten komen oorspronkelijk voor in Chili en Patagonië (Argentinie) tot in Vuurland. Gebieden, waar het behoorlijk koud kan zijn, vandaar de goede winterhardheid in onze klimaatzone.
Ze houden van een lichtzure, vochthoudende grond en lichte schaduw. Volle zon en droge grond is niet geschikt.Wanneer je een licht beschaduwde plaats een lift-up wilt geven, is deze plant een aanrader.
In onze tuin zal begin volgend jaar een stukje tuin, waar nu veel dood hout staat, vrijkomen waardoor ik een nieuw bosrandje kan inplanten. Ik overweeg voor die plek weer stekken op te kweken.

De fuchsia heet in de volkstaal “bellenplant” en in het Fries “beltsjeblom”.
En ik zeg altijd maar: in het leven met al zijn bekommernissen zijn het vooral vrolijke belletjes, die we nodig hebben.

(Voor een aantal van de lezers nog wel bekend: “Een stekkie van de fuchsia”.)18 opmerkingen:

 1. Mooi, ik heb haar ook en ze is erg makkelijk te stekken.
  Vorig jaar wat stukjes afgeknipt en zo in de grond gestoken, ze zijn allemaal aan geslagen.
  Gr Jan(Wilde een Tuin)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan ga ik ze in het komende vroege voorjaar ook zo stekken!

   Verwijderen
 2. Prachtig! Die mag misschien wel in de plaats van het teveel aan rabarbers komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dit is één van mijn favorieten. In onze tuin staat een rode en deze lichtroze. Nog nooit stierven de bovengrondse delen af, al moet gezegd dat dit mogelijk onder invloed is van het zachtere kustklimaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn ook hele fijnbloemige rode: ook al zo mooi.
   Ben benieuwd wat voor winter we zullen krijgen.

   Verwijderen
 4. oh dit is een mooie! Mijn ouders hebben er een die donker is van kleur, ik vind die kleur voor mijn tuin te hard, maar ik zie dat een zachtere kleur dus ook bestaat. Misschien toch maar eens op zoek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is een kweker, die stekken verkoopt: http://www.fuchsiakwekerij.nl/
   Waard om te onthouden!

   Verwijderen
 5. Hallo Zem, leuke blog zet je ons weer voor. Mooi de Tuinfuchsia, ik heb hem in het rood staan bij de caravan.
  Groetjes Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn Madame heeft vorig jaar 4 fuchsua's gekocht voor in een grote oude voederbak, tot mijn verbazing kwamen ze dit jaar gewoon terug. Jou exemplaar is een schoontje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De zachte winters van de laatste jaren zorgen toch wel voor merkwaardige waarnemingen.

   Verwijderen
 7. Ik vind het dus wel heel erg mooi Zem,
  zelf heb ik 3 donkerrode in de tuin gehad en er staan er nog steeds 2 altijd heel lang in bloei. Ze worden eider jaar weer groter en hoger :-) Deze van jou is echt heel erg mooi met die lichte kleur. Die heb ik eerlijk gezegd nog niet eerder gezien. Zo kan je lang van de bloemen genieten in je tuin hé.
  Hartelijke groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lijkt wel of we dit jaar extra lang van de late bloeiers kunnen genieten. Best bijzonder!

   Verwijderen
 8. Een mooi plantje zem. Deze zou ik zelfs overwegen om aan te planten, de andere fuchsia's helemaal niet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het verbaast me niet dat je geen fan bent van de gewone tuinfuchsia ;-)
   Maar deze is werkelijk erg apart.

   Verwijderen
 9. OOOhhh ik ben jalours op jou 'vaste' fuchsia, ik heb hem wel, maar de 'gewone kleur ' dus niet de varieteit... die van jou is zo mooi zacht van kleur.
  En wat leuk dat je dochter in Albanie gewerkt heeft...dit land heeft mijn hart gestolen...zo ontzettend mooi, het heeft alles,is een kruising van alle mooie landen in Europa zeg ik nu als iemand mij vraagt hoe het er daar uit ziet... Zo'n mooi land heb ik nog niet eerder gezien, en die Albanese alpen...zo adembenemend mooi daar, we hebben een rondreis gedaan door heel het land, het 'kustgebied' vond ik het minst mooi, maar de rest....grandioos..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan wacht ik met grote belangstelling op de selectie van de foto's, die je hebt genomen. Ik eet elke ochtend nog lekkere Albanese honing, souvenir van de vakantie van mijn dochter :-)

   Verwijderen