maandag 6 april 2015

Mijn rode Camellia rehabiliteert zich.


Na 10 jaar heb ik eindelijk zo'n twintig, meest gave, prachtige bloemen in mijn rode camellia.
Met deze plant heb ik eigenlijk een haat-liefde verhouding.
Ik heb hem 10 jaar geleden gekregen in een pot. Ik plantte hem op een plek, waar hij redelijk veel zon kreeg. Dat had tot gevolg dat het blad lelijk werd en dat de weinige knoppen nauwelijks open gingen. Dat was dus een foute plek.
Daarbij kwam dat ik de dieprode kleur als een storend element tussen de subtiele kleuren in de vroege voorjaarstuin zag.


Tja, wat doe je dan. Planten wegdoen gaat tegen mijn principes in, dus verplantte ik hem na twee jaar kwijnen, waarbij ik nog eens goed naar zijn wensen keek. De Camellia komt uit hooggelegen gebieden in Oost-Azië, waar een hoge luchtvochtigheid heerst. Hij vraagt een losse, met blad bedekte, humusrijke grond.
Felle zon wordt niet goed verdragen.
In de buurtuinen staan Camellia's op het oosten. Ze krijgen langdurig ochtendzon, maar ook de koude, uitdrogende oostenwind. Ze zitten vol knoppen, maar het blad ziet er niet zo mooi uit en de bloemen raken snel gesmet langs de randen.
Ik verplantte de Camellia destijds naar de struikenrand aan de westkant van de tuin tussen de hoge Aucuba japonica en de Rhododendron.

links de Aucuba jap. en rechts de Rhododenron
Daar krijgt hij eigenlijk alleen de vroege ochtendzon, en de grond is er luchtig en zuur, en mesten doe ik niet.
Hij kreeg er geleidelijk aan prachtig, glanzend, diepgroen blad. Maar de bloei van de inmiddels manshoge plant bleef zeer bescheiden: één tot drie bloemen.
Vorig jaar las ik ergens dat de plant, om te kunnen bloeien, in het vroege voorjaar veel licht nodig heeft. Ik zag dat takken van de Aucuba hem te veel in de schaduw hadden gezet. Ik heb deze takken weggesnoeid en ik zorgde er vanaf dat moment voor dat de Camellia goed in het licht bleef staan.
Dit jaar word ik beloond met een rijke bloei.


Met de prachtige, dieprode kleur heb ik me inmiddels verzoend: op deze plek stoort het niet, het geeft zelfs een dankbare "pep" in het vroege, kille voorjaar.

27 opmerkingen:

  1. Ik heb ooit zo'n Camelia gewonnen. Ik hou niet van het blinkende blad, en de rode kleur. Ik gaf hem cadeau aan onze buren, en die zijn er blij mee... Oef, want platen zomaar wegdoen, dat kan ik ook niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Met het ouder worden ben ik rood in de tuin beginnen appreciëren; de rode bergamot bvb. vind ik heel mooi en ook de rode magnolia's vind ik hoe langer hoe meer prima passen in de tuin. Een camelia heb ik niet maar ik heb er toch enkele gezien die best te gebruiken zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo kan ook de smaak door de jaren heen evolueren...
      Maar, je zult toegeven: er is rood en rood én de wijze waarop je de kleur doseert, telt.
      Rode bergamot lijkt me erg mooi evenzo de magnolia.

      Verwijderen
  3. Prachtige plant, en duidelijk goed verzorgd. Ik prefereer zelf de witte variëteiten, maar de bloemen op die witte variëteiten doen het eigenlijk niet zo goed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zelf had ik eigenlijk ook liever een witte gehad.... maar kennelijk zijn witte bloemen dus nog gevoeliger voor smetten.

      Verwijderen
  4. Ik ben blij met jou beschrijving van de foute plek laat ik hem nu ook op een hele foute plek hebben.
    Maar zo,n schaduwrijk plekje heb ik ook nog wel in de aanbieding dank je wel!!
    fijne dag
    Yolanda

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hopelijk gaat hij het dan bij jou ook veel beter doen.

      Verwijderen
  5. Ja inderdaad, het is wel belangrijk dat ze op de juiste plaats staan en natuurlijk de juiste grond.
    Mijn rode Camellia die ik van een stekje van 10 cm heb opgekweekt, doet het super goed, soms denk ik helaas, want die rode prominente kleur is ook niet mijn ´cup of tea´, zeker niet in het vroege voorjaar. Aan de andere kant, vind ik het weer leuk als planten het goed doen, en wegdoen van levende planten komt niet voor in mij vocabulair, dus laten we er gewoon van genieten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Deze ambivalente gevoelens blijf je soms houdenvbij bepaalde planten :-)
      Maar wat bijzonder: een camellia opkweken van een kleine stek, Janneke!

      Verwijderen
  6. Je zorgzaamheid is beloond, Zem!
    Soms is het echt even zoeken, maar het lijkt dat ze nu de goede plek heeft!
    Ik vind haar mooi!
    En zo een beetje apart komt ze ook heel mooi uit!

    Lieve groet,
    Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ik voel deze bloemenpracht ook wel als een beloning, en ik geniet er echt van deze dagen.

      Verwijderen
  7. Ha ha...er zijn er meer met een haat/liefde verhouding met de camelia...hier staan ze ondertussen niet meer, ze zijn op een natuurlijke manier overleden, en had geen behoefte om een nieuwe aan te schaffen....al hadden wij een roze....het probleem van slecht bloeien als ze niet genoeg licht krijgen, kun je ook hebben met de rhododendron....die staat bij ons onder een geote prunus avium, en als die slecht gaat bloeien, dan weten we dat de takken van de prunus weer eens nodig ingekort moeten worden, zodat wr in ieder geval wat licht van de zijkant kan komen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, zo wijzen planten je soms zelf erop, dat je actie moet ondernemen. Bloeit die prachtige prunus al?

      Verwijderen
  8. Bij mij staat hij al vier jaar maar nog geen bloemetje erin gezien. Hij heeft het duidelijk niet naar zijn zin. Ik heb hem nu maar naar de voortuin verplaatst, maar daar lijkt hij het nog minder naar zijn zin te hebben. Dus ik denk niet dat er ooit een bloem in zal verschijnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heeft hij wat zurige grond? Misschien nog eens verwennen met potgrond of flink turfstrooisel door de grond verwerken op de plek, waar hij staat....

      Verwijderen
  9. Ik heb er 3 maar ook heel veel problemen. Een witte waarvan de bloemen heel snel smetten en niet open komen. Ook een verkeerde plaats voor alle 3 denk ik. Mijn overburen hebben een hele grote op het zuidwesten tegen een muur van hun huis. En één bloemenpracht. Ik heb helaas geen andere plek voor ze beschikbaar dus ik geniet maar van het weinige moois wat ze geven.
    Heerlijke dag gewenst Zem.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wel jammer. Misschien is de grond te weinig zuur. Want je rozen doen het wel heel goed en die houden niet van zure grond. Wat turfmolm door de aarde werken misschien?

      Verwijderen
  10. Fijn dat hij nu op een plekje staat waar hij tot ieders tevredenheid tot volle wasdom komt.
    Zo zie je maar weer: de aanhouder wint uiteindelijk toch.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. ik heb ook al jaren zo'n kwijnend ding in de tuin staan. Nog nooit een bloem gezien. Dus bedankt voor de tips! Het geeft weer moed ... groetjes Albertine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hopelijk gaat hij zich op termijn ook netjes gedragen ;-)

      Verwijderen
  12. Kijk, zo leer je nog eens wat :-)
    het heeft even geduurd maar nu heb je dan prachtige bloemen Zem.
    Ik heb er ooit eens eentje in de tuin gehad maar buiten de knoppen kwam er helemaal niks van terecht. Daar ik maar een kleine tuin heb plant weggedaan en andere planten gekocht. Als hem nu zo bij jou zien met die prachtige kleur dan is het wel een juweel hoor!
    hartelijke groet, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik blijf eigenlijk verbaasd over de pracht die hij dit jaar op dit plekje ten toon spreidt: dat had ik niet eens meer verwacht.

      Verwijderen
  13. Hallo Zem, mooie blog heb je over tuinieren, ik hou daarvan,
    Groetjes kees

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hallo Zem, mooie blog heb je over tuinieren, ik hou daarvan,
    Groetjes kees

    BeantwoordenVerwijderen