Tuinopvatting.

Voor mij is een tuin een plek om natuur te ervaren. De natuur is groter en machtiger dan ikzelf en dat wil ik voelen. Daarom kies ik voor sterke planten die zich zo veel mogelijk zelf kunnen redden, en die zich op een natuurlijke manier met elkaar verweven zodat er interessante plantengemeenschapjes ontstaan. Ik wil geen blote grond zien, ik spit en schoffel niet; afgestorven plantenresten blijven zoveel mogelijk liggen om de grond zo gezond mogelijk te maken en te houden. Ik ben zeer terughoudend met ingrijpen hoewel ik de regisseur blijf die de processen begeleidt. Ik wil me laten verrassen door onverwachte gebeurtenissen: een plant, een dier, soms mooi, soms minder mooi.
Ik ga planten steeds interessanter vinden. Niet alleen als ze bloeien, ook als ze afsterven en hun silhouetten in herfst en winter langzaam instorten. De schoonheid hiervan heb ik moeten leren zien.

Ook de ontwikkeling van planten op deze aarde, van wieren tot geavanceerde landplanten: het boeit me zeer.

Onze tuin is zo'n 600 m2 groot, ligt in een dorp in Zuid-Oost Friesland en wordt al 18 jaar lang ecologisch beheerd. Er staan hoge bomen, een grote diversiteit aan planten, vogels, insecten en ander klein gedierte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten