zaterdag 25 augustus 2018

Omgewaaide bomen, helaas!Laat in de stormachtige avond van donderdag 9 augustus hoorde ik een flinke krak in de tuin gevolgd door een glijdend geluid. Ik sprong uit bed en zag niets verontrustends in de donkere tuin, maar vroeg me wel af of ik altijd al de lantaarns in de straat achter ons zo goed kon zien.
Een inspectietocht door de tuin de volgende ochtend leverde twee verrassingen op.
Aan onze zuidwestelijke grens bleek één van de stammen van de hoog opgegroeide driestammige vederesdoorn laag bij de grond afgeknapt. De zwaar bebladerde stam lag gedeeltelijk op het dak van onze schuur, onze pergola en over de sloot heen op de schutting van de overbuurman.


Aan de noordwestkant in de hoek bij de grens bleek een deel van onze eveneens driestammige hoge lijsterbes bij de basis geknapt. Deze lag scheef tegen de conifeer geleund. De overige twee stammen helden over in de richting van het huis van de zijburen.


Hier paste een telefoontje naar onze hovenier. Die beloofde de maandag erna meteen te komen.
En zo stonden maandagmorgen 13 augustus vroeg twee van zijn mannen voor de deur, die de zaak uitgebreid bekeken. De overgebleven stammen van de vederesdoorn bleken instabiel geworden na het omvallen van de eerste stam. De twee overhellende stammen van de lijsterbes vormden duidelijk een gevaar voor de buren. Het was duidelijk, de zware hakselaarmachine moest gehaald worden en men was twee en halve dag bezig om zes hoge stammen te verwijderen en onderliggende schade aan struiken en geboomte bij te werken.
Gelukkig bleek de dak van de schuur slechts één gebroken pan te hebben, die we uit voorraad konden aanvullen. 


De schutting van de buurman had geen schade opgelopen. Onze pergola wiebelde wél aan een kant, zodat daar een steun werd aangebracht.


Een deel van de schade zal waarschijnlijk door de opstalverzekering worden gedekt.

Maar wat jammer: de genoemde bomen zorgden ervoor dat we visueel volledig vrij zaten ten opzichte van de buitenwereld. Inderdaad kan ik vanuit de eerste verdieping de buurhuizen en straten weer zien achter het huis. 
Oude situatie:


Nieuwe situatie:

  
De vederesdoorn was wel geen schoonheid als boom, maar had wel een hoog en dicht bladerdak.
Oude situatie (vanuit raam):


Nieuwe situatie, (je ziet ook goed hoe de Metasequoia geleden heeft onder de droogte):


Op de lijsterbes was ik erg gesteld. In het voorjaar een zee van witte bloesem en in de zomer rood van de bessen. Hij stond nu ook prachtig vol in de bessen, ik vind in de tuin overal de restanten.


Mijn buurvrouw verwenste de lijsterbes al jaren: de bloesem en de bessen vielen in haar tuin en dat was vies. Ze was opgetogen dat de boom moest wijken.
Hier wordt de lijsterbes geveld:


Ik heb nu alleen nog maar een paar bonsai-achtige lijsterbessen in pot.

Het heeft even geduurd voordat ik mentaal in staat was hiervan verslag uit te brengen. Elke boom minder in de tuin vind ik een verlies. Er worden al zo veel bomen gekapt in onze omgeving, en dat is niet uit noodzaak. Ik heb hier écht een kleine vogelenclave en dat komt omdat hier veel dichte struwelen zijn / waren.
We zullen bekijken hoe we weer wat struweel kunnen doen groeien op de vrijgevallen kale plekken. Struweel dat niet zo enorm hoog opgroeit, vanwege de gevoeligheid voor de westerstormen en de gevoeligheid van de buurvrouw.

Gelukkig valt de zichtdichtheid mee, als je in de tuin bent. 

Oude situatie vanuit de tuin:


Nu vanuit de tuin:


Het had veel erger gekund.
Het went en ik ben al weer bezig met de plantenkeuze.
Ook is de bollencatalogus weer in huis: niets leuker dan weer vooruit te denken.21 opmerkingen:

 1. Zo is het Zem, vooruit kijken! Je zult zien die lege plekken groeien zo weer vol andere planten. En misschien komen er wel planten op waarvan je het bestaan niet meer wist nu er meer licht is in je tuin. Ik hoop dat je snel kan wennen aan de nieuwe siuatie. Groetjes Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het precies zoals je zegt, volgend jaar kunnen de plekken wel eens sneller dicht zijn gegroeid dan ik nu denk. En door meer lichtinval kunnen er best spannende planten gaan ontkiemen. T.z.t. schrijf ik er over.

   Verwijderen
 2. Jeetje er is veel schade in je tuin geweest en dat is zeker schrikken .Het zal zeker wennen geweest zijn maar je hebt weer plek voor nieuwe planten en daar ben je alweer mee bezig lees ik wel.Het word vast weer weelderig en vol in je tuin ,succes met de nieuwe plannen
  Groetjes Elisabeth

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is ook wel spannend om te volgen hoe het geheel zich gaat herstellen.
   Wie weet, gaat het sneller dan ik denk.

   Verwijderen
 3. Je hebt nogal pech de laatste tijd, blij dat er nog mensen zijn die zo inzitten met bomen, het gemak waarmee ze op vele plekken verwijderd worden is vaak niet te begrijpen, maar ik ben ervan overtuigd dat je snel werk gaat maken van wat extra struiken/bomen. Komt goee

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, vorig jaar ook al stormschade aan de Metasequoia.
   Deze herstelt zich traag, niet geholpen door de droge zomer.
   Maar ik verwacht wel een sneller herstel in de aangetaste hoeken. Ik zal dat herstel zeker een handje helpen.

   Verwijderen
 4. Wat een zonde van de bomen en de manier waarop ze moeten wijken zijn.
  Maar ik sluit me aan bij de eerdere reacties: nieuwe ruimte, nieuwe kansen. En inderdaad met wat extra licht is misschien wat meer mogelijk dan vroeger.
  Veel succes en plezier met uitzoeken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie!
   Tuinieren is ook om kunnen gaan met veranderingen: positief en negatief. Dat doen we dan maar ;-)

   Verwijderen
 5. Heftig! Maar zoals gezegd wellicht nieuwe kansen.
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Angelica, de tijd zal die gaten wel weer dichten en meer licht in de tuin schept zeker nieuwe kansen.

   Verwijderen
 6. We weten er alles van, steeds meer schade door droogte en menselijk ingrijpen.
  Af en toe denk ik waar gaat dat heen met de wereld, maar de natuur is gelukkig veerkrachtig.
  Gr Jan(Wilde een Tuin)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jan, ik moest ook aan jullie denken met de omgewaaide bomen.
   De natuur is zeker veerkrachtig, maar heeft wel tijd nodig om de gaten te dichten.
   Ik zal nooit blij worden van omgevallen bomen.

   Verwijderen
 7. Wat zonde, Zem. Ik kan me voorstellen dat je even wat tijd nodig had voordat je dit zo netjes in woord en beeld kon weergeven. Het breken of omwaaien van bomen doet mij ook altijd pijn. Ik zou de hazelaar en de prunus in ons tuintje ook niet graag willen missen.
  Ze warme en droge zomer zal veel bomen en struiken geen goed hebben gedaan. Het is wat dat betreft in elk geval te hopen de we dit jaar geen zware herfststormen krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Jan. Zware herfststormen zullen nog veel verzwakte bomen parten gaan spelen. Zo'n vreemde hete en droge zomer heeft w.s. meer impact dan we nu nog denken.

   Verwijderen
 8. Ohw jeetje!! Dat zal schrikken geweest zijn zeg!
  En dan niet alleen de bomen om maar ook nog schade aan dak en pergola en de schutting van de buren. Waren ze twee en een halve dag bezig met weghalen. Wat een klus zal dat dan geweest zijn zeg! Gelukkig geen persoonlijke ongelukken maar wel altijd zonde als deze mooie grote bomen het begeven.
  Het was ook echt super warm en droog.
  Liefs, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eén troost: wat nu is gevallen kan tijdens de herfststormen niet meer vallen. Maar ja, er staan nog meer bomen in de tuin.
   We blijven maar optimistisch, Helma.

   Verwijderen
  2. Helemaal waar. Wat nu valt kan in de herfst niet meer vallen maar zonde blijft het wel. Gelukkig heb je een grote tuin met nog meer bomen ;-)

   Verwijderen
 9. Bekijk het positief, de schade is relatief beperkt. En e hebt twee plekjes voor iets nieuws, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het beste: de schade had beslist erger gekund.
   En de ideeën om de gaten op te vullen nemen al vast vorm aan.

   Verwijderen
 10. Oh wat jammer is dat, gelukkig is de schade meegevallen. Hier zijn door de tijd ook al wat bomen door stormen geveld, ben er altijd huiverig voor. Er staan nog wel een paar grote in de tuin, maar wil ze absoluut niet kwijt. Toen die rij coniferen en elzen hier weggehaald zijn in het voorjaar, was ik ook bang dat de vogels mee zouden verdwijnen. Dat is echter heel erg meegevallen, ik telde deze zomer zelfs meer soorten.
  Gelukkig heb je al weer plannen om de gaten op te vullen.
  groet, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is de enige optie in dit soort gevallen: snel herinplanten.

   Verwijderen