zondag 3 november 2013

Op het eerste gezicht: november 2013.


Hetzelfde plekje elke maand op de foto: een project waaraan een aantal groenbloggers al een tijdlang meedoen. Vergeleken met de vorige maand is duidelijk dat de loofbomen op de achtergrond doorzichtig zijn geworden. Door de storm van afgelopen maandag is veel blad afgewaaid, hoewel de kleuring nog niet eens zo lang was ingezet. Het valt me overigens op dat dit jaar de kleuren minder mooi zijn dan het vorige jaar.
De larixbonsais op schaal kleuren mooi, daarom staat de schaal nog even te pronk. Het zal niet lang meer duren, of ook deze wordt tot de voet van de stammetjes ingegraven in de “zandbak” aan het eind van de tuin. Dit soort winterharde bonsaiboompjes kunnen op deze manier prima overwinteren.
Rechts beneden staan wat potplanten te wachten tot ze naar de kelder gaan, er wordt de eerste weken nog geen nachtvorst verwacht, dus ik heb nog tijd. Ook het vijvertje in de witte bak moet dan ontmanteld worden. De planten komen met de voeten in het water in de schuur te staan en de plastic bak wordt leeg opgeborgen.
Een groot deel van de achterwand van de tuin, bestaande uit coniferen, taxus en rododendron, blijft groen. Rechtsachter op de bovenste foto komt wat doorzicht naar de achterburen omdat de esdoorn zijn blad heeft verloren.
Hieronder zie je links vooraan de al hoog opgeschoten Metasequoia die veel naalden heeft afgeworpen, daarachter is het een vederesdoorn die kaal is geworden.


En zo gaan we langzaam maar zeker richting winter. En de tuin en wij passen ons daarbij aan.

12 opmerkingen:

  1. Interessant te weten dat je de bonsaiboompjes achter in de tuin ingraaft, lijkt me ook leuk om eens te proberen, maar helaas vind ik bijna alles leuk om te doen, altijd tijd tekort. Je hebt ook nog aardig wat voorwerk voor de winter te doen, zoals je vijverplantjes enz. maar dan komt de rust van de winter, ik zie er eerlijk gezegd best naar uit om even niets te doen in de tuin.
    Groeten, Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Janneke, ik denk dat jij heel wat zaailingen van bomen in je tuin tegenkomt, die opgepot een aardige bonsai kunnen worden. Maar ja, het geeft wel weer meer werk ;-)

      Verwijderen
  2. Met al die dennen/coniferen en de wintergroene klimop blijft het uitzicht erg groen, zo laat op 't jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat ingraven van de bonsai's heb ik vandaag voor het eerst ook gedaan. Nochtans al sinds half de jaren zeventig aan het "bonsai-en", maar deze manier van overwinteren had ik nooit geprobeerd. Ben benieuwd naar het resultaat.
    Je tuin schuift heel mooi op naar de winter. Goed dat je ook veel wintergroene planten hebt - dat houdt de structuur in de tuin.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo lang ben ik ook al wel bezig. Dat ingraven bevalt me erg goed. Alleen de sub-tropische boompjes, de olijfjes bij voorbeeld, staan "stand-by" bij de schuur, om ze bij meer dan lichte vorst naar binnen te zetten.

      Verwijderen
  4. Je hebt idd veel wintergroene planten, hier verkleurt alles toch mooi hoor. De winter mag nog even wegblijven, dit weekend nog heerlijk in de tuin gewerkt ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toch vind ik bladverliezende, mooi kleurende bomen en struiken een must.
      Maar die hoge coniferen geven ons wel een stuk privacy.

      Verwijderen
  5. Dat is een mooi slot, Zem .... Planten, dieren en wij mensen ... we hebben geen keuze, we zullen allemaal weer mee moeten naar het donkerste en koudste jaargetijde.
    Ik heb ook het idee dat we vorig jaar wat langer van de herfstkleuren hebben kunnen genieten, hier zullen de storm van maandag en de windvlagen van vandaag wel mede debet aan zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jan, zomer en zon geven zo'n ander "levensgevoel", maar ja, binnen hebben we ook wel leuke bezigheden...

      Verwijderen
  6. En dat is het leuke van bollen planten.... je voelt al een heel klein beetje de lente! Ik heb winterakonietjes en veel irissen reticulata (omdat ze zo onwaarschijnlijk mooi zijn!) in de grond en in potten gestopt, en voor daarna krokussen, en daarna tulpen en narcissen..... we hoeven alleen maar een paar wintermaanden te overbruggen en alles barst weer los!
    groetjes Albertine

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zo gaan we inderdaad langzaam naar de winter Zem.
    De tuin, wij en de dieren gaan zich daar allemaal aan aanpassen.
    Leuk dat project om steeds weer hetzelfde stukje tuin te laten zien
    en zo de veranderingen te kunnen bekijken :-)
    Lieve groet, Helma

    BeantwoordenVerwijderen