donderdag 31 oktober 2013

Transparant naar de onderwereld.


Deze dag en de komende twee vormen in onze traditie een overgangsperiode, waarin herdacht wordt dat het oogsten voorbij is, het blad aan de bomen vrijwel afgevallen en veel planten het bovengronds laten afweten. In Keltische mythen wordt wel gesproken over een tijd, waarin de scheidslijn met de onderwereld, de wereld van geesten, elven en doden, even is opgelost. Er is dus als het ware een zekere transparantie naar een ander rijk. Dat werd gevierd op het Samhainfeest (31 oktober).


Boeiend om te zien dat juist vandaag Halloween wordt gevierd, een uit Amerika overgewaaid feest waarbij we angstaanjagende zaken mogen verbeelden en vormgeven, waarbij we met lichtjes in pompoenen ( zo ongeveer de laatst geoogste vrucht) dat griezelige weer kunnen verjagen.
We laten zo dus het zwarte, griezelige gereguleerd toe in onze werkelijkheid: dat is goed, zowel voor onze volwassen als onze kinderlijke psyche. En dan verdrijven we onze angsten weer met licht.
Dat zien we eigenlijk door alle donkere maanden heen gebeuren.

Er zijn mensen, die bij het vallen van de bladeren wat somber worden. Lichtgebrek wordt wel als oorzaak gezien. Daarnaast neemt vrijwel iedereen met een gevoel van weemoed afscheid van de zomer.
Het is begrijpelijk dat we in deze periode niet alleen het afstervende groen zien, maar ook denken aan hen, die ons ontvallen zijn. Onze dierbare doden.
In de Rooms Katholieke en de Anglicaanse kerk wordt op 1 november Allerheiligen gevierd en op 2 november Allerzielen. Ook hier gaat het om het gedenken van de overledenen.


Bovengenoemde symboliek vind ik mooi. Het geeft een plaats aan algemeen menselijke gevoelens.

En dat vannacht, in de Keltische heilige nacht van Samhain (ook: Halloween =All Hallows Eve) de god van de onderwereld Cernunnos door de geopende poort terugkeert op aarde om daar de liefde te bedrijven met de oergodin Diana, waardoor ze samen de akkers weer vruchtbaar maken voor de oogsten van het volgende jaar: dat spreekt me wel aan.



7 opmerkingen:

  1. De geschiedenis die je verteld kende ik helemaal niet Zem. Heel interessant. Je foto's geven het geheel een mooie illustratie.
    Fijne avond gewenst.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn dat je die geschiedenis even uitlegt. In ieder geval een fijne Samhain ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi informatief logje, Zem. Het was me deels bekend, maar ik heb hier toch weer het een en ander opgestoken.
    Zelf doe ik niet aan deze festiviteiten mee, ik wacht op Sint Maarten ... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ook hier lopen kinderen op 11 november met lichtjes langs de deuren.

      Verwijderen
  4. Mooie, dromerige foto's die helemaal de herfst uitstralen...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heel mooi en interessant Zem, keltische mythen daar weet ik echt niets van. Je foto's zijn schitterend en geven de transparantie naar de onderwereld goed weer.
    Fijn weekend,
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Echt geweldige mooie foto's Zem.
    In deze tijd hadden wij altijd onze "oogstdankdag", al was dat meer richting september.
    Maakt ook niet uit. De traditie van andere culturen zijn ook heel leuk en interessant om te lezen.
    Ja... sommige mensen worden inderdaad somber, maar dat is ook weer als de blaadjes weer gaan komen!

    BeantwoordenVerwijderen