zaterdag 23 november 2013

Te vroeg ontsproten.


Planten willen, net als alle levende wezens, niets liever dan hun genen verspreiden. Dat doen ze via zaad en liefst met véél zaad. Het wordt verstrooid en verspild. Dat geeft de plant zo veel mogelijk kans om nakomelingen te verkrijgen.
Sommige zaden zijn verstandig en wachten op of in de grond tot de winter voorbij is. Er zit zelfs een “programmaatje” in, dat maakt, dat er eerst vorst overheen moet zijn gekomen om actief te worden: de z.g. koudekiemers. Of lichtkiemers, die wachten op meer licht en willen daarom niet verder in de grond zakken.
Maar andere zaden hebben te veel haast of raken in de war door té lang voortdurende en té hoge temperaturen: daar behoort bovenstaand oost indische kers -zaadje toe. Deze lag zo maar open en bloot op de aarde. Ik heb hem maar meegenomen en binnen in een piepklein potje gezet.


Deze te vroeg ontsproten zaailingen gaan het uiteraard niet redden. Als je goed rondkijkt buiten, zie je wel meer van deze ten dode opgeschreven, meest eenjarigen.
Wel te onderscheiden van planten, die twee- of meerjarig zijn, en als jong plantje kunnen overwinteren om volgend jaar meteen los te kunnen gaan.
Dit plantje gaat het hopelijk binnen redden, hij zal al gauw om een grotere pot vragen; dan heeft hij volgend voorjaar al een mooie voorsprong: het is meer voor de aardigheid dan dat het zinvol is...

15 opmerkingen:

 1. Leuk! En prachtige foto's ervan gemaakt.
  Fijn weekend!
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 2. 't Is omdat wij de kunst van het kalender lezen machtig zijn, anders zouden we af en toe ook in de war raken waarschijnlijk. Volgende week schijnen de temperaturen na deze frisse week weer op te lopen tot boven de 10 graden. Je zou bijna weer aan de korte broek gaan denken ... ;-)
  Je jonge zaailing staat er mooi op, hopelijk wordt het nog wat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jan, ik ben nog niet aan het sneeuw vegen toe. Ik ben wel blij met de weersverwachting.
   Hoewel de natuur het niet snapt.

   Verwijderen
 3. dat plantje heeft wel geluk dat jij er oog voor hebt...mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat plantje mag je je inderdaad dankbaar zijn. Volgens de huidige verwachtingen zou er misschien volgende woensdag nachtvorst zijn (de eerste)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hebben hier in zuid oost Friesland al een paar nachtvorsten gehad, nu spreken ze weer naar een overgang naar zacht weer...

   Verwijderen
 5. Leuk geschreven! En wat leuk dat je dit zaadje/plantje hebt kunnen redden :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een mens zo al niet redt ;-) en welkom hier op mijn blog, Yvonne.
   Hartelijke groet, Zem.

   Verwijderen
 6. Mooi geschreven Zem, en als het je lukt hem levend te houden, heb je volgend voorjaar een vroege Oostindische Kers in bloei.
  Groetjes, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij zet er flink de spurt in, ik zal hem al een grotere pot moeten geven.

   Verwijderen
 7. Mijn serre staat nu vil zaailingen van afgevallen tomaten tussen al de rest van de groenigheid, die gaan het ook niet halen peins ik!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar áls er een zaailing is, die het presteert een plant te worden volgend jaar, dan win je daar weer zaad van: wellicht krijg je een koubestendige soort....

   Verwijderen
 8. Het is omdat jij zoveel van planten en struiken weet Zem.
  Ik zat hier met verwondering te kijken naar de meeste 1-jarige plante die zowaar gewoon weer begonnen te bloeien!!!!! Ook zie ik bij sommige struiken al knoppen maar die zullen kennelijk wel weer kapot gaan als de vorst gaat doorzetten. Goed van jou dat je deze zaailing een kans geeft en die zal je volgend jaar uitbundig belonen in je tuin :-)
  Lieve groet,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach, Helma, er is geen beginnen aan om al die voorbarige uitlopers te redden.
   Maar ik ben wel benieuwd hoe deze winter gaat worden.

   Verwijderen
 9. Als het geen plant oplevert, dan toch alvast twee leuke foto's.

  BeantwoordenVerwijderen