woensdag 23 mei 2012

Schijnpapaver en driekantig look.



In de halfschaduw, op iets vochtige grond, is een prachtige mei-combinatie ontstaan van driekantig look en oranjegele schijnpapaver met hier en daar de wilde vorm van de akelei.  Zo'n combinatie bedenk je niet zelf, die krijg je min of meer cadeau.
Die oranje schijnpapavers maken me altijd heel vrolijk. Toen ik zo'n veertig jaar geleden begon te tuinieren, zag ik dit - aan de papavers verwante plantje - bij kennissen in de tuin. Door de penwortel was hij moeilijk te verplanten en ik heb er een paar jaar over gedaan om hem in onze toenmalige tuin aan de praat te krijgen. Sindsdien heb ik hem altijd via zaad in navolgende tuinen kunnen behouden.
Hier in Zuid-Oost Friesland wonen we nu 16 jaar maar dit jaar is hij  op de niet al te beschaduwde plekken zeer royaal aanwezig.


De botanische naam is Meconopsis cambrica en sommige mensen beschouwen hem als - je wilt het niet geloven - onkruid. De Engelsen noemen hem Welsh poppy.
Trouwens, er bestaat een blauwe meconopsis, hoornpapaver genoemd waar sommige liefhebbers helemaal van uit hun dak gaan. Op deze meconopsis-site zie je wel waarom...


Het driekantig look wordt zo genoemd omdat de steel echt driekantig is. Ik heb deze Allium triquetrum op die plek royaal geplant omdat deze als één van de weinige alliums tegen wat vochtiger grond en schaduw kan. Hij stelt me niet teleur. Hij komt wild voor in het Middenlandse-Zeegebied maar ook in het Noorden van Engeland.

5 opmerkingen:

  1. Zem zo'n prachtige poppy wordt toch niet als onkruid gezien? Het is een schoonheid. van De driekantige look had ik nog nooit gehoord. Weer wat geleerd. De laatste foto van de alium is een schoonheid. Ook deze ken ik niet.
    Fijne avond en nog een hoop mooi weer gewenst.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Welsh poppy... die heb ik nog tussen de zaadjes zitten die ik afgelopen winter via een zadenruil kreeg. Maar het is er nog niet van gekomen het uit te zaaien. Toch eens werk van maken dus.
    En wat Allium triquetrum betreft: ook dat wordt door sommige mensen als onkruid beschouwd, wegens bijna onverwoestbaar.
    In onze tuin hebben we het nog niet, maar dat komt er nog wel een keer van...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @marijke: kennelijk is "onkruid" voor sommige mensen alles, wat niet "gepland" in de tuin opkomt...
    Het mooie weer komt goed, Marijke, en gelukkig iets minder heet.
    @AnneTanne: volgend jaar hopelijk ook Welsh poppies bij jou! En dat Allium triquetrum onverwoestbaar blijkt, komt mij heel goed uit :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nu hebben we er vorige zomer zaden van verzameld. die oranje bloemen stonden gewoon langs het pad naar onze gehuurde vakantiewoning in Zwitserland. Maar we hebben ze niet durven uitzaaien - niet goed wetende wat aanvangen met dat flashy oranje. Maar nu ik jouw foto's zie moeten we wellicht ons idee bijstellen. Heel mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @debiodiverse: probeer te checken of het zaad echt van de mildoranje Meconopsis cambrica is en niet van de veel fellere oranje ijslandse papaver (Papaver nudicaule). Net als in de natuur in de zomer zaaien.

    BeantwoordenVerwijderen