maandag 25 juli 2016

Wondermooi en transparant: Thalictrum delavayi.


Tot de mooiste overblijvende bloemplanten behoort voor mij de Thalictrum delavayi.
Deze Thalictrumsoort (men noemt ze ook wel : ruit) kan wel 1,75 m hoog worden en bloeit al een paar weken met een zee van kleine, fijne, subtiele, zacht-lila bloemetjes op redelijk stevige stengels.



De plant is van origine afkomstig uit Chinese bergbossen, houdt van een aantal uren zon, verdraagt halfschaduw en voelt zich het meest thuis op wat venige, humusrijke, niet te droge grond.
Dat laatste kan ik hem bieden, maar voor wat meer zon moest ik wel een kunstgreep toepassen.
Aanvankelijk had ik de plant gewoon in de tuin, samen met de Verbena bonariensis, ook zo'n transparante schoonheid. Maar door toenemende schaduw liet vooral de Verbena het afweten en de Thalictrum had het ook niet naar de zin.
Ik had het geluk een aantal grote bakken te kunnen krijgen, die ik tegen het raam aan de westkant plaatste. Daarin bleken de Verbena's zich prima te handhaven en ook de Thalictrum blijkt zich er thuis te voelen.


Het bijzondere van deze Thalictrumsoort is, dat de plant hoogte heeft, maar zeer transparant oogt. En de wolken fijne bloemtjes zijn schitterend.


Er zijn meer Thalictrums. Google er maar eens op. De delavayi-soorten vind ik het mooist, daarvan zijn verschillende soorten, de één nog mooier dan de andere.
Trouwens de Thalictrum rochebrunianum mag er ook zijn.


Doorgaans zijn Thalictrums sterke planten, waarvan je jaren plezier kunt hebben, sommigen hebben veel stuifmeel en zijn echte insectentrekkers.

24 opmerkingen:

  1. Prachtig die Thalictrums en Verbena voor het raam, een goed idee.
    Je begrijpt in mijn veengrond doen ze het ook geweldig goed. Het zijn mooie planten waarvan je er nooit genoeg kan hebben.
    groeten, Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je kunt er inderdaad niet genoeg van hebben, ze zouden zich volop mogen uitzaaien.

      Verwijderen
  2. Mooi, vooral in combinatie met de verbena. Ik kende de soort niet, dus heb weer iets bijgeleerd, bedankt! (ps: ik heb al een tijdje problemen om een bericht achter te laten op je website, vooral met m'n wordpressaccount)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat vervelend, dat je niet kon reageren.
      Gelukkig is het nu wel gelukt!

      Verwijderen
  3. Prachtig zo voor het raam.
    Gr Jan(Wilde een Tuin)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je van binnen naar buiten kijkt, is het ook héél mooi.

      Verwijderen
  4. De Verbena ken ik, die hebben we als vlinderlokker in de tuin, de Thalictrum delavayi is nieuw voor me. Hij ziet er prachtig uit, maar een hoogte van 1,75 m is voor ons tuintje weer wat teveel van het goede.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Omdat het slechts die doorzichtige bloesemwolk is, die zich vanaf 1,50 ontwikkelt, vind ik hem toch wel goed in kleinere tuinen passen.
      De plant zelf wordt aan de onderkant niet breed.

      Verwijderen
  5. Thalictrum is absoluut een schoonheid. Hier zijn de planten wel al even uitgebloeid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wij in het noorden komen altijd wat later.
      Bij jullie zie ik wat nog komen gaat :-)

      Verwijderen
  6. De Thalictrum is echt een beauty Zem. Mijn buurvrouw had vele gele soorten. Ook die zijn zo prachtig. Helaas geen plek meer in mijn tuin.
    Fijne avond gewenst.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik zag deze deze week ook al eens voorbijkomen en vond hem zeer mooi. Hier in de tuin staat er enkele Thalictrum aquilegifoliums, maar deze vind ik mooier

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De poederachtige, gele en rose thalictrums, die vroeger bloeien, vind ik zelf ook minder opwindend dan de in de blog soorten.
      Bij mij vallen die andere soorten ook steeds om.

      Verwijderen
  8. Onze Thalictrums delavayi bleken toch niet echt opgewassen tegen enkele stevige hoosbuien. Resultaat: allemaal plat op de grond. Gelukkig bestaat er zoiets als rijshout, want deze schoonheden verdienen een verticale bewondering.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze zijn hier redelijk stevig, maar tegen het natuurgeweld, dat onlangs in grote delen van onze landen plaats vond, is haast niets opgewassen.
      Dan maar een steuntje...

      Verwijderen
  9. Thalictrum is een prachtige familie, ben er ook redelijk zot van. De rochebrunianum met zijn rode stengels is een van mijn favo's maar heb ik gaandeweg verloren. Ben nu met 'Elin' bezig. Fleuren de tuin subtiel op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Interessant lijkt me de "Elin", vooral omdat hij meer schaduw verlangt.
      Komt op mijn lijstje!

      Verwijderen
  10. Oh, prachtig! Hier staat hij op het verlanglijstje, en na zo veel lof zal dat niet meer te lang duren. Een uitstapje naar kwekerij Bastin staat op ons vakantieprogramma, en daar hebben ze ook enkele soorten. Ik verheug er mij al op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat lijkt me ook zo'n fijne kwekerij. Is voor Friesland een beetje ver helaas.
      Je vindt er vast veel moois!

      Verwijderen
  11. Hoi Zem,
    dit vind ik toch wel heel erg mooi zo voor het raam hoor. Prachtige dunne hoge stengels met een zee van bloemetjes! Het oogt ook heel sfeervol. Ik heb idd eens op google gekeken en er zijn inderdaad heel wat soorten. Deze lila van jou is er wel een van ongekende schoonheid. Echt onwijs mooi en thnx voor de tip :-)
    Hartelijke groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En dan bloeit deze plant ook best lang, het is zo'n leuk gezicht vanuit de serre.

      Verwijderen
  12. Zoekend op thalictrum kwam ik op deze blog terecht! Wat leuk, dat ik nu de naam heb van deze aangewaaide plant! Zou graag foto meesturen, maar geen idee hoe dat werkt!
    Erg leuke blog!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk dat je de plant via mijn blog hebt kunnen thuisbrengen!
      Hoe je een foto in een reactie plaatst, zou ik ook niet weten...
      Mooie plant, die thalictrum, zo fijntjes!
      Hartelijke groet, Zem.

      Verwijderen