zaterdag 27 juli 2024

Onze plantaardige nathalzen komen weer tot hun recht.

De grote kattenstaarten, de moerasspirea’s, de astilbes, de hortensia’s: eindelijk komen ze na de afgelopen natte maanden weer helemaal tot hun recht.

Hoewel wij mensen ons afvroegen of dit voorjaar en het begin van de zomer tot nu toe beter herfst had kunnen heten: de nathalzen onder onze planten voelen zich na vele te droge jaren eindelijk weer happy.

Hoewel de grote kattenstaart (Lythrum salicaria) redelijk goed droogte doorstaat, ben ik nu verbaasd te zien hoeveel groepjes mooie, grote exemplaren er zijn gekomen.



Zelfs mijn geliefde roze moerasspirea (Filipendula rubra “Venusta"), die al verdwenen leek, bracht dit jaar één schitterend exemplaar voort.

"


De wilde moerasspirea (Filipendula ulmaria) naast de vijver bloeide rijk:


De jarenlang kwijnende Astilbes laten zich ook weer in volle pracht zien:


Mijn liefde gaat vooral uit naar de mooie Astilbe chinensis var. taquetii “Purpurlanze":


En de hortensia’s die het woord water (Hydro) al in hun officiële naam Hydrangea hebben, maken dit jaar een echte groeispurt door met veel bloemen. 
Zelfs mijn twee mooie fluweelhortensia's (Hydrangea aspera “Macrophylla”), waarvan ik de afgelopen jaren dacht, dat ze het niet zouden halen, zijn weer royaal gaan bloeien:


Hoewel er op veel plaatsen helaas sprake was van flinke wateroverlast, is de grondwaterstand gemiddeld weer goed op peil gekomen. Het heeft veel planten goed gedaan.


 

4 opmerkingen:

  1. Het staat er weer lekker kleurig en fleurig bij. Voor die roze moerasspirea vind ik een plaatje.
    Onder kattenstaarten waren de afgelopen stilletjes weggekwijnd, hopelijk slaan de nieuwe net zo goed aan als die van jou.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jouw nieuwe kattenstaarten hebben tot nu toe qua natheid een goede start.
      Hopelijk krijg je te zijner tijd ook een mooi groepje.

      Verwijderen
  2. Ja, inheb het ook opgemerkt. De astilbe doethetdit jaar! Ikhad een prachtig soort in eenzachtroze kleur,maar dacht dat deze de geest had gegeven in de droge zomers. Wat zijn ze sterk. Blij mee. Groetjes Hetty



    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wonderlijk dat ze jarenlang halfkwijnend ondergronds toch in leven blijken.
      Altijd weer verrassingen in de tuin.

      Verwijderen