zaterdag 9 augustus 2014

Ook wild koninginnekruid is attractief voor bijen en vlinders.


Nadat mijn oude vlinderstruik was uitgebloeid - zeer vroeg dit jaar en ruim voor de vlindertelling van vorig weekend - was er hier gelukkig nog het wilde, inheemse koninginnekruid / leverkruid (Eupatorium cannabinum) dat de meeste vlinders, bijen enz. aantrok.
Ik ben trouwens teleurgesteld in het aantal vlinders dat ik deze zomer heb gezien. Nooit meer dan 15 exemplaren tegelijk, en dat maar op enkele dagen en slechts op de vlinderstruik.
Gelukkig nemen enkele exemplaren van het koninginnekruid het over. 

atalanta op koninginnekruid
De meeste tuinliefhebbers zijn niet zo blij met de wilde Eupatorium. Ze kiezen liever de, meest uit Noord Amerika afkomstige grootbloemige, meer roodpaars gekleurde variëteiten. Deze zijn vaak hoger en zeker imposanter.
Ik heb in mijn tuin een aantal malen geprobeerd deze soorten te laten groeien; ze zijn helaas na enkele jaren al verdwenen. Dat is jammer, want ik vind zo'n grote groep van deze hoge planten prachtig.
Alle Eupatoriums willen zon / halfschaduw en vochtige, voedselrijke grond en houden niet van stevige kleigrond of schrale zandgrond. Ik lees ook dat ze wat kalk in de grond op prijs stellen. Ik heb hier nogal arme, redelijk vochthoudende arme veengrond, en dat kan de reden zijn dat de bijzondere soorten het hier niet doen.
het mooiste exemplaar op het lagere terras
De wilde vorm, die ook gemakkelijk anderhalve meter haalt, is hier vanzelf gekomen. Hij koos een plekje op de terrassen, die overwegend met zandige grond zijn opgevuld. Daar heeft de plant het erg naar zijn zin en ik vind hem prachtig. Hij bloeit zeer rijk met wittig-oudroze gekleurde bloemschermen. Hij is een van de toppers van deze weken, en ik zie altijd bijen, en vaak ook een vlinder op de schermen.

landkaartje zomerkleed
Zaait deze plant zich dan niet hinderlijk uit? Op kale, wat vochtige grond schijnt het een pionierplant te zijn, maar op mijn dichtbegroeid grondoppervlak krijgt hij geen kans om lastig te worden.
Grappig dat de naam  "cannabinum' betekent, dat het blad van deze wilde soort op cannabis lijkt. In het Engels spreekt men ook wel van Indian Hemp ( hennep). Deze gelijkenis is, lijkt me, slechts oppervlakkig.

zaailingen van Eupatorium


12 opmerkingen:

  1. Vreemd dat ze het bij jou zo slecht doen, wij hebben ook veengrond en ze worden reusachtig.
    Kom ze eens halen, we hebben 5 soorten, misschien is er 1 bij die het goed.
    Gr Jan Wilde een Tuin.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De tuin heeft in de loop der jaren meer drogere schaduwplekken gekregen door groter wordende bomen. Het wordt inmiddels heel moeilijk een groep eupatoria te huisvesten. Ik beperk me daarom maar tot de wilde soort, die het erg goed doet op één van de nog zonnige plekjes.
      Maar Jan, in elk geval heel hartelijk dank voor je aanbod!

      Verwijderen
  2. E. cannabinum is een geweldige zweefvliegen en vlinderlokker, en moet niet onderdoen voor de andere Euaptoriumsoorten in mijn tuin. Ik vind hem trouwens ook mooier

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toen ik het stukje hierboven schreef, dacht ik nog: als de wilde soort een dure, zojuist in cultuur gebrachte variëteit was, dan vond men hem héél bijzonder...
      Ik kan het dus met je eens zijn.

      Verwijderen
  3. Wat een goed verhaal weer! Op onze rijke veengrond doet het Koninginnekruid het geweldig (te goed). Heb eenmaal een mooie soort gekocht, die zaaide zich uit en dat werden gewone wilde maar wel prachtig, totdat ze voor in de border stonden met hun anderhalve meter hoogte en ik ze te lang hun gang had laten gaan. Wat zijn die standvastig, ik brak er een spa op, en nog steeds komen ze ieder jaar boven de grond, maar pluk ik ze gelijk weg. Er staat overigens nog wel een flinke pol achterin mooi te zijn hoor, en het is een heerlijke vlindertrekker. Ook hier heb ik echter de indruk dat er minder zijn dan andere jaren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is mij wel duidelijk geworden dat ik geen rijke veengrond heb hier, maar arme. Daarom zijn elders de planten meestal groter dan bij mij.
      Ik zal het uitzaaien van het Koninginnekruid maar wel kritisch blijven volgen.

      Verwijderen
  4. Op ons dichtbegroeid grondoppervlak slaat deze soort Eupatorium nochtans elk jaar aan het woekeren. 't Zijn knappe planten, maar trop is uiteraard teveel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tja, een monocultuur van het wilde Koninginnekruid is nu ook weer niet iets om te ambiëren. Ik zal goed opletten...

      Verwijderen
  5. Bij mij ook opvallend minder vlinders dan vorig jaar. Ik vraag me af hoe dit komt. We hebben toch een mooie zomer met veel zon en warme dagen. Raar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gemiddeld schijnt dit jaar geen slecht vlinderjaar te zijn, hoewel er vorig jaar meer vlinders werden geteld. Kijk maar eens wat de Vlinderstichting ervan zegt;
      http://www.vlinderstichting.nl/actueel.php?id=8&nieuwsid=1115

      Verwijderen
  6. Dat klopt Zem,
    hier in het natuurgebiedje zijn heel vele van deze bloemen en daar stikt het ook van de vlinders en bijen. Ik wilde ze ook in mijn tuintje maar omdat ik niet zo heel vele tuin heb heb ik dat maar gelaten. Misschien een paar tegen de schutting volgend jaar :-)
    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen