donderdag 9 oktober 2014

Planten met een elegant gebaar.


Er zijn planten die in hun voorkomen iets elegants hebben, die als het ware een mooi gebaar maken. Ik ben daar de laatste jaren op gaan letten en ik wil zulke planten graag dáár neerzetten, waar ik ze goed kan zien. Sommigen dansen al bij een beetje wind en ze maken een tuin losser en natuurlijker.
Dat zijn vooral grassen, en daar laat ik er hier een aantal van zien. Maar ook een aantal varens, en sommige bomen / struiken zoals Esdoorns en cotoneasters kunnen die elegantie hebben in de wijze, waarop ze hun takken of bladeren spreiden.
In de zwarte pot op de foto hierboven staat het gelige Japanse berggras (Hakonechloa macra 'Aureola'), dat ook in een kleine tuin een charmante blikvanger kan zijn, zelfs dus in een pot. Dit gras wordt niet meer dan 40 tot 50 cm hoog.
En hieronder mijn favoriet, waar ik al vaker over schreef, het vedergras (Stipa tenuissima) dit is een fijnbladig super-wuivertje voor niet te vochtige, zonnige en arme grond. Heel leuk in groepjes.

vedergras (Stipa tenuissima)
 Voor schaduwrijke, zelfs wat drogere plaatsen is de veldbies (Luzula nivea), een heerlijk gras, dat ook niet meer dan zo'n 40 cm hoog wordt. In het voorjaar bloeit het met witte bloemetjes. 

veldbies (Luzula nivea)
 De grootste en royaalste, die ik in onze tuin heb, is de Molinia arundinacea ‘Transparent' op de foto hieronder. Hij behoort tot de familie van het pijpestrootje, maar is wel 2 meter hoog en de talloze transparante, overhangende bloeiwijzen zijn schitterend in de manier waarop ze het laatste zonlicht vangen en langzaam naar allerlei okers verkleuren. Voor zijn mooie "gebaar" heeft hij wel de ruimte nodig! 

rechtsvoor: hangende zegge ( Carex pendula) en daarachter:  Molinia arundinacea ‘Transparent'
 Het wat stoerdere gras, dat ervoor staat is de wintergroene, hangende zegge ( Carex pendula) die ruim een halve meter hoog kan worden. De bloeiwijzen komen hoger. Deze zegge heeft zich hier zelf gevestigd.
En tot slot de gewone lis (Iris pseudacorus), die hetzelfde losse gebaar maakt aan het einde van de vijver. De lissen hadden de laatste jaren de hele vijverrand rechts ( niet in beeld) in beslag genomen, zodat we dachten dat we geen vijver meer hadden. Met behulp van een broodmes heb ik er een aantal uitgekregen, en dat werk viel me eigenlijk nog mee ;-)
Maar ik wil de lis, die in het voorjaar zo vrolijk bloeit, natuurlijk niet kwijt, zodat hij dit stukje mag afsluiten.


19 opmerkingen:

 1. Vergeet niet de Elfenbloem, als die bloeit,fijn en elegant.
  In de lente pas dat wel.
  Gr Jan Wilde een Tuin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Jan, de bloeiwijze van Elfenbloemen het voorjaar is van een grote schoonheid.

   Verwijderen
 2. De hangende zegge is bij mij ook een welkome aanwinst die zichzelf er vestigde.
  De Gaura, gaat bij mij ook serieus de hoogte in om dan wat elegant te staan wiebelen en waaien :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gaura's zijn prachtig, maar helaas houden ze van méér zon, dan ik ze kan bieden :-(

   Verwijderen
 3. Ik vind grassen zo mooi en ze klinken ook fijn, dat ruisen in de wind. Ook bamboes kunnen prachtig zijn. Maar mijn tuintje is maar klein, dus ik heb een rode zegge en een blauw schapegrasje (blijven allebei klein) en daar moet ik het helaas mee doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Molinia arundinacea ‘Transparent' zowel als Stipa tenuissima behoren tot mijn absolute favorieten. Met Carex pendula heb ik iets minder goede ervaringen: dit siergras ontpopte zich tot je reinste woekeraar in onze tuin en werd daarom resoluut afgevoerd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Na vele, vele jaren heb ik drie exemplaren van de Carex pendula in de tuin. Hij houdt zich hier dus goed in. Maar ik houd hem in de gaten ;-)

   Verwijderen
 5. Elegant, je gebruikte het juiste woord voor deze prachtige grassen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En in september / oktober meest ook nog eens op zijn mooist!

   Verwijderen
 6. Prachtige planten die je beschrijft, en mijn favoriete grassen zitten er tussen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben gek op grassen maar heb daar helaas geen ruime voor. Ja in de voortuin wel maar dat is ene tuin op het noorden met een knoert van een blauwspar erin. En die maakt dat de andere planten geen zon en ook geen "bodem" krijgen om te gaan groeien. De hortensia doet het daar wel en de witte roos ook maar grassen zouden het daar niet overleven (wel heel mos op de aarde zelf hihi.....)
  Geprobeerd met varens maar zelfs die redde het daar niet. Mooi grassen heb je Zem met ook nog eens hele leuk namen:-)
  Hartelijke groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Schaduw en droge grond is heel moeilijk voor grassen. Op zulke plaatsen schijnt de bovengenoemde veldbies (Luzula nivea) nog een goede kans te maken.
   Maar mos op de grond vind ik zelf altijd heel mooi. Zij die mos willen, krijgen het niet en die het niet willen, krijgen het wel ;-)

   Verwijderen
 8. Wat prachtig al die grassen Zem. Was mijn tuin maar wat groter, (lol).
  Heerlijke zondag gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je tuin klein / dan wel vol is, wordt het steeds moeilijker iets nieuws te willen...

   Verwijderen
 9. Ik heb vrijwel dezelfde grassen staan, maar de gaura die ik ertussen zette, verdween allemaal. Ga het dit jaar toch nog eens opnieuw proberen. Het is een prachtige herfst voor grassen trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een veldje gaura is prachtig. Zo'n langbloeiende, luchtige plant. Hier verdwijnen ze helaas snel. Zon willen ze in elk geval, en ze zijn niet altijd winterhard. Maar als je een echte liefhebber bent, kan ik me voorstellen dat je ze elk jaar weer opnieuw aanschaft.

   Verwijderen
 10. "Planten met een elegant gebaar" ... mooi! Zo had ik ze nog nooit bekeken, maar er zitten zeker heel sierlijke exemplaren tussen.

  BeantwoordenVerwijderen