vrijdag 3 oktober 2014

Maandelijks hetzelfde kleine stukje tuin gespot: oktober.


We vergelijken het stukje tuin, dat vanaf januari (op september na) maandelijks is gespot met begin augustus. Waar is de cypreswolfsmelk (Euphorbia cyparissias) gebleven? Die heb ik op dit gedeelte zoveel mogelijk gewied. Hij ging de boel daar zo'n beetje overnemen en dat wilde ik op deze plek niet. Linksboven en op de etage daarbeneden - zie rechtsboven - is hij nog uitbundig aanwezig. Ik wil hem uiteraard niet kwijt, en weggewied krijg je hem ook niet: als je goed kijkt zie zie de sprietjes al weer verschijnen. Dat is niet erg, dat geeft in het volgende voorjaar op die plek weer leuke gele accentjes.
De "gewone" geranium is vervangen door de Geranium x oxonianum "Wageningen", een nakomeling van een zaailing die aangetroffen is in het helaas opgeheven Arboretum de Dreijen te Wageningen (een deel van het plantenmateriaal is overgebracht naar het gelukkig nog bestaande Belmonte Arboretum) en verder heb ik er wat crocusbolletjes (violetrose Crocus tommasinianus "Barr's Purple") gepoot. De nieuwe rozetten van de papaver hebben zich al weer gevormd, die gaan gewoon zo overwinteren. De gele sprietjes iets boven het midden op de foto zijn nieuwgeplante Amsonia ciliata (stermaagdenpalm) en links boven het midden zie je nieuw geplante Physostegia.

nieuwe rozetten van de overblijvende papaver
En zo vergaat het de tuinier: stukjes tuin worden aangepast om het in de komende jaren nóg mooier te maken. Hoewel ik best terughoudend ben om dingen te veranderen en steeds maar in de grond te wroeten, is het leven soms sterker dan de leer. Voor mijn geestesoog zie ik dan al weer de schitterende toekomstige resultaten. Hetgeen soms meevalt, maar ook flink kan tegenvallen omdat een zorgvuldig uitgekozen plant het dan toch niet blijkt te doen.
Maar de ware tuinier blijft altijd hoopvol.

11 opmerkingen:

 1. En zo blijven we lekker bezig Zem, dat is het mooie van tuinieren, we laten de planten zoveel mogelijk hun gang gaan maar soms moeten we ingrijpen, soms valt iets mee, tegen, wil niet groeien of groeit de pan uit. Je nieuw aangeplante Amsonia ciliata vind ik prachtig, woekert niet maar komt hier al heel lang elk jaar terug.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Amsonia ciliata leek me heel interessant; bij jou doet hij het dus heel goed. Ik ben benieuwd!

   Verwijderen
 2. Janneke hierboven heeft het allemaal al gezegd...inderdaad, zo blijven we bezig, hier is het tegenwoordig wel 'rustig' wat betreft het planten en verplanten, ik ben nog nooit zo weinig op pad geweest als dit jaar, ik vind het prima zoals het nu is...ben eerder weer aan het 'versoberen'

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "Less is more" zeggen ze, ik denk dat daar veel waarheid in zit...

   Verwijderen
 3. Er zijn ook zoveel mooie planten........probeer daar maar eens weerstand aan te bieden. (Lukt niet!)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Niets mooiers dan heerlijk in de tuin te rommelen Zem. Mooie plaatjes.
  Heerlijk weekend gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vandaag gaan we van de laatste "zomerse" dag genieten.

   Verwijderen
 5. Van al die namen heb ik geen verstand, en dat zal ook wel niets meer worden, maar ik geniet wel van hetgeen er te zien is, zeker met dit heerlijke nazomerweer. Wat zullen we vanaf morgen moeten wennen aan temperaturen rond de 16 - 17 graden ...
  Goed weekend verder, Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De sfeer buiten zal flink veranderen en we zullen ons zelf ook wel een beetje anders gaan voelen....

   Verwijderen
 6. Een heel mooi gezegde van: "de ware tuinier blijft altijd hoopvol" :-)
  Ik ben er ook zo'n een die gewoon koopt wat ze mooi vind. Ik kijk dan nog wel of ie in de volle zon kan of juist wat schaduw moet hebben, maar verder ga ik niet. Ik heb ook niet zo'n grote tuin als jij maar ik vind deze stukjes van de maandelijkse vergelijking wel altijd heel leuk.
  Hartelijke groetjes,

  BeantwoordenVerwijderen