zaterdag 25 februari 2017

Snoeien doet groeien maar snijden doet lijden.


Zo eens per twee tot drie jaar schakelen we de jongens van onze hovenier in om het grotere snoeiwerk in onze tuin te laten doen.
Deze grote klussen zijn, gezien onze leeftijd, niet meer op te brengen. Het is ontzettend fijn om mensen in je tuin toe te laten, die de tuin kennen en die aan een half woord genoeg hebben om te snappen wat je bedoelt. Een natuurlijke tuin vraagt toch een andere houding en aanpak dan een strakke, keurig gestofzuigde plek.
Maar tóch ben ik elke keer weer te voren, tijdens en na deze werkzaamheden enigszins van slag.
Vooral na de stevige ingreep, die moest plaatsvinden in één stukje tuin.
Er stonden daar een vrijwel dode conifeer, een uit de krachten gegroeide kardinaalshoed en verscheidene dode stammetjes. Zie hieronder de oude situatie:


De zeer hoge en snelgroeiende Prunus laurocerasus “Rotundifolia” laten we wel om de paar jaar terugsnoeien, omdat de struik anders aan de onderkanten doorzichtig gaat worden terwijl de hoogtegroei vrijwel ontembaar is. Deze boomachtige struik zet ons volledig vrij van het buurhuis, dat nu tijdelijk weer zichtbaar is. Zie hieronder na de snoei:


Het is nu een aantal weken een droevig gezicht, maar in juli zal de plant al weer een meter groei vertonen op alle uitlopers.

Interessanter voor mij is, dat ik nu een stukje tuin erbij heb gekregen van ongeveer 2 bij 3 meter.


En daar kan ik wat nieuws mee beginnen. Ik ben nog aan het broeden over het wát en hóe.
Het zal een soort struikachtig geheel moeten worden, dat niet hoger wordt dan een meter of twee. De grond is kalkarm, veenachtig, eerder wat droger dan wat natter en de plek ligt in halfschaduw.
Het is leuk om ook wat eetbaars neer te zetten. Bij voorbeeld een paar Ribes nigrum soorten. Volgens de ervaring van medeblogger Le fabuleux jardin doet deze bessoort het zelfs goed in de schaduw.
Een mooie, niet té langzaam groeiende struik ( maximumhoogte ca. 2,5 m) die wat te bieden heeft qua kleur, interessant is voor vogels en insecten zal welkom zijn. Ik houd me aanbevolen voor tips.

De aandacht wil ik nog vestigen op de oude, liaanachtige, kronkelende “stammen” van de Clematis vitalba, waaraan ik al eerder blogberichten heb gewijd. 


De jongens van de hovenier hadden nog nooit zoiets gezien en ze hebben de stammen zo hoog mogelijk gespaard en mooi langs de gesnoeide Prunus geleid. Ik vind het spectaculair en zoom er nog even op in.


Het is nu volledige duidelijk dat de Clematis vitalba wordt gezien als een van de weinige inheemse lianen, een echte jungleplant.


20 opmerkingen:

 1. Oei, ziet er zielig uit.
  Voor struiken enz, kijk eens bij Arborealis op hun site, ze hebben heel veel.
  Voedsel voor mens en dier.

  Gr Jan(Wilde een Tuin)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jan, je schiet in de roos: ik ben al een lijstje aan het maken voor Arborealis. Deze uitstekende en sympathieke kwekerij zit hier niet ver vandaan.

   Verwijderen
 2. Ik voel helemaal met je mee. Gelukkig hebben heel wat struiken een groeikracht om u tegen te zeggen. Benieuwd naar wat er in de plaats komt. Je zal vast veel plezier beleven aan het inrichten van het vrijgekomen stukje. De Clematis is trouwens prachtig, die hoveniers hebben dat goed opgelost.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In juli ziet het er al weer veel beter uit. Dan wijd ik er zeker weer een post aan.

   Verwijderen
 3. Ribes nigrum gaat het daar wel doen. Wanneer je die correct snoeit (ieder jaar flink terugsnoeien, bljft die lager dan een meter).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze hoeft niet zo laag te blijven, maar ik zal goed opletten met snoeien, want ik wil ook wel opbrengst!

   Verwijderen
 4. Ja ik ken dat gevoel, een meter tuin erbij als er flink is gesnoeid. Spannend, ik ben benieuwd wat je zal kiezen. Groetjes Hetty

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het nu nog een desolaat gezicht in de tuin, ook zonder snoeiwerk ;-)
   Maar de sneeuwklokjes doen hun best en ik zie de eerste krokussen.

   Verwijderen
 5. Het resultaat zal binnenkort mooier zijn dan ooit tevoren. Snoeien doet niet alleen groeien, het doet ook wonderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Effe wennen ja! Maar extra ruimte en dan nog zulke mooie stammen erbij gekregen dat is wel heel erg fijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik ben erg benieuwd hoe de Clematis zich nu gaat gedragen.

   Verwijderen
 7. Een hele goedemorgen Zem,
  Wat heerlijk dat je mensen hebt die je helpen met snoeien. En weer 2 a 3 meter tuin erbij dat moet helemaal fantastisch zijn. Ik wens je succes met het kiezen van de nieuwe beplanting.
  Hartelijke groetjes Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is wel heel leuk om planten te kijken achter de computer en dan langzaam aan tot een besluit te komen.

   Verwijderen
 8. Ha Zem, ja zo nu en dan is het nodig, wel fijn dat je daarbij hulp krijgt en je kan van de kale plek weer een frisse nieuwe hoek te maken. Toch wel n uitdaging.
  Groet Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kan me je gevoel wel voorstellen zo vlak na de snoei maar je zal zien dat je binnen no time eraan gewend bent en ja, ook een plannetje hebt wat je met je nieuw verworven stukje tuin kan gaan doen. Een bessenstruik is een goed plan zeker als je vogels of insecten wilt lokken. Ben heel benieuwd hoe je tuin er over een paar maanden uit ziet :-)
  Hartelijke groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het wordt een bessenbosje: zo snel mogelijk naar de kweker :-)

   Verwijderen
 10. Het is inderdaad soms erg schrikken na grondige snoeiwerken. Maar je creëert er wel weer nieuwe kansen mee. Op die veengrond zal Zwarte bes het wel goed doen, alhoewel die het liever wat vochtiger tot natter heeft (zijn natuurlijke groeiplaats). Zelf ben ik niet zo gek op zwarte bessen. De smaak kan zeer uiteenlopen van struik tot struik - en soms vind ik die smaak ronduit bijna vies. Maar vraag Fruitberg eens om raad - hij is onze fruitkenner bij uitstek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben een zeer goede kweker (Arborealis te Wilhelminaoord) in de buurt. Deze heeft mij drie soorten zwarte bes meegegeven met een goede smaak.
   Ik ben benieuwd!

   Verwijderen