woensdag 5 april 2017

Drie vroegbloeiende wolfsmelksoorten.


Tot de zeer vroege bloeiers behoren ook een aantal Euphorbia’s ofwel wolfsmelksoorten.
Ze heten zo, omdat het melkwitte sap, dat ze bij beschadiging afscheiden, irriterend is voor de huid. Zoveel mogelijk afblijven dus, anders handschoenen aandoen en oppassen voor de ogen.
Ik heb drie soorten in de tuin. De grootste en meest imposante is de Euphorbia characias subsp. wulfenii, geschikt voor drogere, zonnige plaatsen. Ik heb hem aan de voorkant van het huis op het zuiden gezet. Hij is schitterend met het blauwgrijze blad en de gele bloemen, die nu volop staan te pronken.


De plant komt goed door de winter, ik heb geen vorstschade gezien. Hij is wintergroen en ik vind hem ook in herfst en winter prachtig.


Iets meer naar het pad toe heb ik een lagere soort neergezet, met even mooi, compacte, blauwgroen blad, de eveneens zonminnende kruipende wolfsmelk, Euphorbia myrsinites. Ook deze bloeit op dit moment erg mooi.


Met wat keien, gecombineerd met siergrassen kun je met deze twee planten op een beperkt stukje grond een heel aardige, subtropisch aandoende combinatie maken.
Aan de westkant van het huis heb ik op een iets minder zonnig plekje al jaren lang de cipreswolfsmelk, de Euphorbia cyparissias “fens ruby”. Deze komt schitterend met donkerrode minicipresachtige stengels uit de grond en gaat straks ook royaal, maar fijntjes geel bloeien.


Nette tuinierders hebben een hekel aan deze plant omdat de wortels zich ondergronds met uitlopers verspreiden, waardoor je op allerlei plaatsen nieuwe planten ziet komen.


Ik trek me er niet zoveel van aan. Soms wied ik wel eens wat weg, maar het spul is zo charmant, dat ik het meestal tolereer. 
De eerste twee genoemde soorten zijn overigens veel bescheidener met uitbreiden.

Er zijn nog meer soorten, die door de gespecialiseerde kwekers worden aangeboden. Voor de liefhebber is daar altijd een geschikte soort te vinden.

20 opmerkingen:

  1. Euphorbia characias subsp. wulfenii zááit zich vooral uit in onze tuin. De zaailingen zijn trouwens makkelijk op te potten en slaan welhaast zonder uitzondering goed aan.
    Euphorbia characias subsp. wulfenii staat ondertussen al twintig jaar in onze tuin. Het is, samen met de moeraswolfsmelk in de vijveroever, de enige wolfsmelksoort die zo standvastig is gebleken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als deze prachtige E.ch.wulfenii zich hier zou uitzaaien, zou ik zeer verheugd zijn. Ik herinner me dat je prachtige exemplaren had!

      Verwijderen
  2. Het zijn leuke planten, die wolfsmelken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb er ook eentje maar vraag me niet welke soort, hij staat nog niet in bloei maar uitbreiden dat kan ie ook goed ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De derde heb ik in het groen, maar die donkerrode daar moet ik eens naar uitkijken. Wist niet van zijn bestaan! En een beetje wandelen door de tuin dat stoort me niet! Groetjes Hetty

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Later in het jaar zie je dat rode niet meer zo. Maar bij het uitlopen is het prachtig.

      Verwijderen
  5. Makkelijke planten zijn een zegen in de tuin ;-)
    Cipreswolfsmelk hebben we ook, maar die rode cultivar is wel heel leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat rode verdwijnt als de plant verder groeit. Wel een beetje jammer eigenlijk.

      Verwijderen
  6. Ik ben het helemaal met je eens. Onwijs mooie planten geven die wolfsmelk. Bij mij zaait de plant zich uit. Maar ook mij boeit dat zoveel. Het is een hele mooie verschijning. En inderdaad ook in de winter en in regentijd is ze prachtig.
    Een heerlijk weekend gewenst Zem.
    Hartelijke groetjes Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Marijke, overal waar een plant staat, hoeven we niet te wieden ;-)

      Verwijderen
  7. Ha Zem, dit zijn weer fraaie tuinmomentjes met 'n goede uitleg.
    Groet kees.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je tuin begint er weer lekker op te lijken Zem :-)
    Mooi al dat groen en deze vroegbloeiers zijn dan ook zeer welkom in de tuin.
    Hartelijke groet, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Elke dag meer moois te zien: dat is het fijne van het voorjaar.

      Verwijderen
  9. Ja...prachtige planten, hier staan 3 andere soorten in de tuin...:)
    Die mooie grote heb ik verscheidene malen geprobeerd, maar die 'wilden hier niet' waar het aan lag...geen idee,

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jammer dat die grote het niet doet! Soms kom je er niet achter waarom een bepaalde plant niet wil

      Verwijderen
  10. Vooral de eerste vind ik erg mooi zoals ze daar in de zon staan te pronken.
    Het gaat helaas nog steeds niet goed met die ellendige aandoening van mij. Mijn dagen worden nog steeds getekend door pijn. Binnenkort zal ik weer eens een stukje over die pijn, strijdlust en steeds weer vervliegende hoop schrijven. Maar t.g.v. Pasen maak ik eerst toch even een rondje door weblogland om wat mensen te bedanken voor de meelevende reacties in de laatste maanden. Ook jouw reacties worden elke keer zeer gewaardeerd. Bedankt daarvoor en prettige Paasdagen gewenst!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ook jou en je familie wens ik verder nog goede Paasdagen toe.
    Al vervliegt de hoop geregeld, ik wens je toe dat zij ( hoop blijkt vrouwelijk) dan snel weer op haar schreden naar je terugkeert!
    Als ze nou bij dat vervliegen je pijn meenam...

    BeantwoordenVerwijderen