zondag 29 april 2012

Bloeiende krentenboompjes.




Eén van de hoogtepunten van onze vakantie was een wandeling in het natuurreservaat "de Borkeld", zuid-oostelijk van het Overijsselse Holten. Daar bloeiden op dat moment volop de krentenboompjes (Amelanchier lamarckii). Witte wolken langs de bosrand en prachtige, volbebloesemde solitairen op de heide. Spectaculair mooi met de tere, witte bloemetjes die verschijnen tegelijk met het zich nog ontwikkelende rossig-groene blad.
Deze boompjes, ooit ingevoerd uit Noord-Amerika , zijn in Nederland en België vooral in Drenthe, Overijssel, Brabant, Limburg en de Kempen verwilderd aanwezig. Ze maken deel uit van de grote familie van de roosachtigen en voelen zich vooral thuis op zanderige, liefst wat zure gronden. In de tuin kan de niet zo grote, transparante boom in het voorjaar op een geschikte plaats als solitair een echte aandachttrekker zijn.
De bloei duurt vanaf half april zo'n week of twee, maar als de temperatuur tussen de 15 en 20 graden ligt, zoals vorig jaar, kan het met een week afgelopen zijn.
Inmiddels valt de bloesem als "lentesneeuw" al weer af en gaat het boompje investeren in de "krenten", kleine rode vruchtjes, die in de nazomer graag door de vogels worden gegeten.

8 opmerkingen:

  1. Wat een prachtige foto van de bloeiende krentenboompjes. Moet een prachtig gezicht zijn geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. het krentenboompje is ook hier een van de lievelingsstruiken: de bloemen, de krentjes en de herfstverkleuring...weinig struiken die dit allemaal in zich hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Knappe foto's, Zem!
    Het krentenboompje in mijn tuin is ondertussen quasi uitgesneeuwd. De blaadjes zijn aan een opmars bezig.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heel mooi! Dat is zo'n beetje als met de Magnolia's, dat is ook prachtig, maar na een paar weken jammer genoeg gedaan ...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Als de krentjes in mijn krenteboom verschijnen storten zich vaak duiven in de boom. Ze doen zich tegoed aan de lekkere vruchtjes. Het is soms een lachwekkende vertoning, hoe die onhandig dikke duiven proberen het laatste krentje van de tak te pikken. De krent is een prachtig boompje!
    Groeten, Anja

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Krenteboompje is opgenomen in de lijst van invasieve soorten. Deze foto's tonen ook duidelijk aan waarom.
    Ik heb daarom met pijn in het hart besloten om de plant uit mijn tuinplan te verwijderen (http://ias.biodiversity.be/species/show/35)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @marijke, @Ludo Rutten, @Menck, @Inge, @Anja Huisman:
    allen liefhebbers van het krentenboompje, maar
    @SuperMasj is ook wel een liefhebber, maar maakt melding van het opgenomen zijn van de soort op een lijst van invasieve soorten. Ik heb het nagekeken, maar ik begrijp dat hij voorkomt op lijst 2, waar iets minder erge invasieve soorten op staan.
    Tja, het is goed om rekening te houden met deze lijsten en bepaalde planten te weren uit openbaar groen en tuinen. Maar in veel gebieden wordt het krentenboompje hogelijk gewaardeerd.
    Overigens zijn er gespecialiseerde kwekers ( Chris Van Der Wurff Jr. Boomkwekerij Heeze
    Leenderweg 29 A, 5591 JD Heeze, Noord-Brabant) die Nederlandse Collectiehouder Amelanchier is. Zijn favoriet blijft toch de wilde krent, Amelanchier lamarckii.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Beste Zem, ik wil erg graag spoedig contact hebben met U over een foto. Zou je een mailadres willen sturen aan: info@fochtelooerveen.info ?
    Vriendelijke groet,
    Judith

    BeantwoordenVerwijderen