vrijdag 6 april 2012

Dood doet leven: kalkskeletjes.

Het slakkenhuisje hierboven zal helemaal verpulveren en opgenomen worden in de grond, waar de kalk zal vrijkomen om de planten van dienst te zijn.
Vrijwel alle kalk die we voor land- en tuinbouw gebruiken is afkomstig van de kalkskeletjes van meestal zeediertjes, die zich gedurende miljoenen jaren in dikke lagen hebben opgestapeld op de bodem van de zee. Later zijn sommige zeeën drooggevallen en de bodems opgeheven door plooiing van de aardkorst. En wij winnen de kalk dan nu weer via afgravingen en gebruiken het als grondverbeteraar of als grondstof voor cement.
Kalk verbetert de structuur van de grond doordat het de ontwikkeling van bacteriën en schimmels stimuleert. En dat leidt er weer toe dat de organische stoffen in de aanwezige humus sneller worden omgezet in mineralen die de plant kan opnemen.
Bekalking maakt dus plantenvoeding vrij uit de grond.
Te veel en te vaak kalk geven verarmt de grond; mergelt de grond uit. Vandaar het gezegde: het maakt de vader rijk en de zoon arm.
In onze tuin gebruiken we kalk met mate. Alleen op zure grond (veen) en bij planten die van een extra handje kalk houden. Maerl is een fossiele zeealgenkalk die langzaam werkt: als je goed kijkt kan je soms de skeletjes in het spul onderscheiden.
Je kunt kalk geven eind januari / begin februari. Minstens een maand later kan je dan - zonodig - wat organische mest geven. De kalk moet dan opgelost zijn. Dat is dit jaar niet gelukt want het heeft nauwelijks geregend. Tja... dan maar naar bevind van zaken handelen.
En dit hele verhaal dus naar aanleiding van dat slakkenhuisje, dat hiermee model staat voor de kringloop van het leven.

9 opmerkingen:

  1. Zem een prachtig verhaal wat begint inderdaad met een slakkenhuisje. Ik hoef nooit kalk te geven omdat we op pure klei tuinieren. Ook hier is de tuin op dit moment aardig bezig op uit te drogen. Hopelijk krijgen we een slokje water voor de tuin dit weekend.
    fijne dagen gewenst

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Knappe foto trouwens! Maar welk plantje stat daar links van dat slakkehuisje?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @marijke: kleigrond is doorgaans kalkhoudend; goed voor je rozen. De regen zal inmiddels ook bij jou zijn gevallen, maar niet genoeg!
    @de biodiverse: daar moest ik even goed naar turen; volgens mij is het de gele wederik (Lysimachia puntata).

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk verhaal, Zem. De merels doen zich tegoed aan de vele slakken in mijn tuin. Ik kom dus veel lege slakkenhuizen tegen. Maar een beetje extra kalk kan op mijn zure grond geen kwaad;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Anja Huisman: ik heb de indruk dat ik dit jaar veel meer slakkenhuisjes zie dan vorig jaar. Heeft de strenge vorst ze overvallen of waren de merels overactief?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. HIer ook slakkenhuisjes te over, met de beesten er meestal nog in ;-) Ik geef eigenlijk alleen het gras een beetje kalk in het voorjaar. Ik weet niet welke grond wij hebben, maar gezien het feit dat wij palen aan een weide en ik een spasteek diep al een handvol wormen uit de donkere aarde zie kruipen, denk ik dat onze grond aan de rijke en zware kant is ;-)We hebben ooit eens pompoenen gezaaid en uitgeplant, die hebben zowat de hele tuin in beslag genomen toen ;-) Op mijn blog heb ik ook een slakkenhuisje gezet, met de nieuwsgierige bewoner er nog bij.
    Ik heb ergens gelezen dat alleen de naaktslakken vreten aan de planten, de huisjesslakken blijkbaar niet? Of klopt dat niet?
    Groetjes,
    Inge

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dat huisjesslakken alleen min of meer verteerd materiaal zouden eten... Volgens mij hebben ook de huisjesdragers zich vorig jaar tegoed gedaan aan mijn aardbeien en rijpe tomaten. Ik ga er dit jaar bewijsmateriaal verzamelen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ja wat steekt de natuur vernuftig in elkaar en wat een mooie ecosystemen zijn er. De natuur kan het vaak zelf heel goed oplossen.
    Interessant verhaal naar aanleiding van het slakkenhuisje, dat je overigens fraai hebt vastgelegd.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen