zaterdag 3 november 2012

Op het eerste gezicht 11: november.


Elke maand een blik op hetzelfde stukje tuin. En nu is het al weer begin november. Klik hier om de maanden te vergelijken.
Vergeleken met begin oktober is de verandering in de tuin aan de westkant groot. Plantenstengels vergelen, veel gevallen blad. De metasequoia hierboven links laat dagelijks meer roodverkleurend loof zien, waarvan al een gedeelte is afgevallen. Nog een dag of tien, en dan gaat hij kaal de winter in, met aan zijn voet een tapijt van roodbruine, afgeworpen en zachtbenaalde takjes.
Op deze foto zie je boven achteraan een sluier van witachtige dotten. Dat zijn de zaadpluizen van de uitgebloeide clematis vitalba, die kans heeft gezien de laurierkers van 8 meter hoog en evenzo breed te overgroeien. Het is een schitterend gezicht, en dat was het ook al gedurende de bloei.

  
En hierboven dan de noordkant. Hetzelfde beeld van dunner wordend, vergelend blad aan de tamme kastanje boven in het midden en allerlei neergedwarreld blad op de grond.

Buiten gaat er nu niet veel meer gaat gebeuren. Nieuwe bollen heb ik de afgelopen maand al weer in de grond gestopt, potplanten ingegraven of in de kelder gezet. Bonsai's dicht bij elkaar ingegraven.
Defect vijverpompje gerepareerd, zodat er bij vorst altijd een ijsvrij plekje overblijft. En waarom deed dat pompje het niet meer? In het hok was een zware kist op het slangetje geplaatst... tja...


14 opmerkingen:

 1. En zo veranderd het aanzicht van de tuin maand na maand. Geen bloemen meer wat een prachtige kleuren van het blad. Ik heb mijn bollen nog liggen en hoop dat ik morgen even aan de gang kan.
  Een fijn weekend gewenst Zem.
  En hartelijke groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hopelijk zitten je bollen in de grond. Wordt jij zo nu en dan ook nog verrast door een prachtige laatste roos?

   Verwijderen
  2. Even corrigeren: "word jij" is het natuurlijk.

   Verwijderen
 2. Wat leuk die vergelijkingen van maand tot maand. Zo zie je toch ook goed dat elke tijd zijn eigen charme heeft. De Clematis vitalba zaadpluizen zijn inderdaad ook prachtig. Heb hem zelf toch maar even een kopje kleiner gemaakt afgelopen week. Een prachtige Viburnum stikte er bijna onder. Je kunt ook het verschil met het westen van het land goed zien want mijn Metasequoia is nog helemaal mooi groen, grappig.
  Een fijne zondag verder en een goei nieuwe week!
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, je moet de Clematis vitalba wel een beetje in de gaten houden op bepaalde plaatsen.
   Dat bij jullie de Metasequoia nog groen is...
   Hij is hier nu volledig bruinrood en wordt steeds kaler. Het zal wel door de nachtvorsten komen.

   Verwijderen
 3. Hier staat hier en daar nog een bloemetje. Maar dat gaat niet zo lang meer duren. Die Clematis heeft inderdaad flinke proporties bereikt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die laatste bloemen vind ik altijd best bijzonder, er zijn van die overlevers.

   Verwijderen
 4. Wow - die kleuromslag is werkelijk spectaculair bij jou! En zo veel schakeringen! Prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En het verandert nu per dag, best een boeiende tijd nu.

   Verwijderen
 5. Hier is ook nog steeds kleur van enkele dappere bloeiers, waaronder - inderdaad! - nog twee rozensoorten die van geen opgeven willen weten.
  Maar de grassen staan nu op hun best!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aan de noordkant lacht mij nu een roos toe, die ik al had opgegeven. Het zijn toch overlevers, sommige rozen.

   Verwijderen
 6. Ik heb gelijk even op de link geklikt.
  Dan is het echt leuk om te zien
  hoe de veranderingen zich hebben
  voldaan. Heel leuk gedaan dit!

  groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is leuker dan ik dacht, Helma, die overzichten van elke maand. Hartelijke groet, Zem.

   Verwijderen
 7. Op de eerste foto ziet de tuin er een schilderachtig uit, het kleurenpalet lijkt zorgvuldig gekozen...En door de tuinbollen zal je tuin volgend voorjaar ook weer anders zijn dan afgelopen jaar, leuk om dei veranderingen op een rijtje te zien.
  Ik heb veel alliums gekocht, helaas nog niet in de grond want door de nattigheid kon ik de klei niet in. De weersvoorspelling zijn droog dus deze week gaan ze de grond in.
  groetjes, marleen

  BeantwoordenVerwijderen