vrijdag 16 november 2012

Riet: bomenkalender nr.12.


Op de Keltische bomenkalender staat het riet als boom van de maand in de periode van 28 oktober – 24 november. Meer nog dan bij de vorige twee “bomen” op deze kalender ( de klimop en de wijnstok) rijst de vraag hoe het komt dat de Kelten het riet op hun bomenkalender hebben gezet.
Dit zou zo zijn vanwege het uitgebreide wortelgestel en de meterslange – 2 tot 4 meter – stengels van deze plant.
In de vorige post vertelde ik over het Keltische feest Samhain, die de novembermaand inluidt. Over het gevoel van de Kelten, dat in deze tijd van het jaar de grens van onze wereld naar de “geestelijke wereld” als het ware transparant lijkt te zijn. In dat kader past het riet, dat groeit op het grensvlak van twee biotopen: water en land.


Het maakt de oevers stevig en biedt een schuilplek voor waterdieren.
In onze lage landen kennen we allemaal de wuivende rietkragen langs plassen, meren, rivieren, vaarten en sloten. Vooral als het riet van juli tot oktober bloeit met paarsachtige pluimen, geeft dat een bijzondere schoonheid aan het
landschap.


Riet ( Phragmites australis, synoniem: Phragmites communis) behoort tot de grote familie van de grassen. Het wordt nog altijd op grote schaal gebruikt voor dakbedekking en voor rietschermen. In onze omgeving in Zuid-Friesland zijn nog altijd veel rietdekkersbedrijfjes actief, die in de winter, als in het waterrijke natuurgebied de Weerribben/de Wieden een flinke ijslaag ligt, het riet gemakkelijk kunnen afsnijden.
Dat zijn dan de oude halmen, want riet sterft in de winter af. De dikke, holle, ver kruipende en diepgaande wortelstokken (de rhizoommassa) overleven met gemak strenge winters.
Riet in een gemiddelde tuin langs je vijver is geen optie: te groot, woekerend en de sterke wortels gaan door je vijverfolie heen. Wel wordt riet, samen met andere oeverplanten (heliofyten) ook op grote schaal toegepast in bassins, waar verontreinigd water doorheen wordt geleid om dit te reinigen. De wortelstokken geven zuurstof af aan de omringende bodemgrond en daar gedijen weer zuurstofbehoeftige bacteriën, die in staat zijn schadelijke stoffen af te breken. Heel simpel gezegd werkt zó een heliofytenfilter. Mensen, die in het gelukkige bezit zijn van een zwemvijver, kunnen zo'n bassin toepassen om het water op natuurlijke wijze schoon te houden.

14 opmerkingen:

 1. Pracht je post over het riet. In Engeland worden er bij steeds meer vrijstaande huizen rietputten aangelegd om al het afvalwater wat normaal het riool in gaat te zuiveren. Zelfs het toilet wordt er op geloosd. Helaas is mijn tuintje te klein voor een zwemvijver maar anders zou ik zeker gebruik maken van deze milieuvriendelijke oplossing.
  Een heerlijk weekend gewenst Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Boeiende info over rietputten bij vrijstaande huizen in Engeland! Hopelijk komen er steeds meer van dit soort milieuvriendelijke toepassingen.

   Verwijderen
 2. Rare jongens die Kelten. Maar wel een mooie plant, die zorgt voor een erg speciale biotoop, waarin je één van mijn favoriete vogels aantreft, de karekiet. Toen ik vroeger naar de tennisclub fietste langs de dijk, hoorde ik vaak deze rietbewoner. Hem zien was veel zeldzamer (maar des te leuker)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer genoeg heb ik dit aardige vogeltje nog nooit gezien..

   Verwijderen
 3. Daarom is het water in de (meeste) sloten hier ook zo helder.
  Ik wist niet dat riet bij de Keltische boomkalender hoorde. Leuk.
  (Toch zou ik even kijken of er niet ook een rietstaartje tussen
  zit ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We moeten ons riet dus koesteren! En naar leuke beestjes kijken in deze biotoop ;-)

   Verwijderen
 4. Mooie post over riet. Wij wonen hier ook in een waterrijk gebied met vaak brede rietkragen. Geniet 's zomers altijd van de kleine karekiet tijdens m'n ochtendwandelingen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Janneke. Ik heb dit leuke vogeltje nog nooit gezien. De sfeer van die rietkragen vind ik altijd heel bijzonder.

   Verwijderen
 5. 'h Heb riet nooit met de Kelten geassocieerd, maar vanaf vandaag doe ik dat dus wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Weet je dat ik het meeste niet wist van dat riet.
  Echt leuk om zoveel informatie te lezen over het riet.
  Opzoeken op google doe je zomaar niet, maar als ik het hier dan in een blog lees denk ik: Goh.... wat mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Helma, het blijft interessant om mijzelf aan de hand van die Keltische bomenkalender meer in een aantal bomen / planten te verdiepen en daar hier over te vertellen.

   Verwijderen
 7. Leuk...dat wist ik nog niet...weet wel een beetje van die bomenkalender, maar wist niet dat er riet op stond..

  BeantwoordenVerwijderen