vrijdag 23 november 2012

Natuurlijk tapijt.


Nu het grootste gedeelte van het blad is gevallen, zien we in bos en tuin de mooiste natuurlijke tapijten. (hierboven: beukenblad)
De dikke lagen gevallen bladeren of naalden zijn niet alleen heerlijk om overheen te lopen, maar zijn ook de manier van de natuur om overwinterende planten in de grond te helpen overleven. Het is een natuurlijke bescherming, een isolerende laag.
Bladblazers en -stofzuigers, de lawaaierige apparaten die vaak door stoere mannen al dan niet met oordoppen bediend worden, zijn daarom slechts nuttig waar een gladderige smurrie dreigt te ontstaan op paden en wegen én op grasvelden, waar het gras verstikt kan worden.
Voor het overige: koesteren, die natuurlijke bescherming, die langzaam gaat verteren, veel kleine organismen het leven geeft, die de restanten weer omzetten in voedingstoffen voor je planten. (hieronder: metasequoia naaldjes)


Aardig om te weten is, dat deze natuurlijke tapijten altijd al een inspiratiebron zijn geweest voor ontwerpers van vloerkleden. Wij mensen voelen ons kennelijk thuis bij de kleuren, die we ook van nature op de aardbodem aantreffen. Zandkleuren, bruinen, groenen. (hieronder: fluweelhortensiablad)


En groen schijnt een kleur te zijn die mensen rustig maakt. We associëren het kennelijk met de kalmerende invloed van het mostapijt en een bos.
Ik vergeet nooit de opmerking van een directeur van een grote welzijnsinstelling, die op zijn kamer mosgroen tapijt had liggen. Hij zei dat hij van zichzelf wist dat hij een gevoelig vegetatief zenuwstelsel had: vandaar deze kleur.
12 opmerkingen:

 1. Mooi al die soorten vloerbedekking!
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb hier nog relatief weinig bladeren, eigenlijk alleen van de grote notenboom. Ik gebruik ze om te composteren, en leg die compost daarna rond de gevoelige plantjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig die foto's van de winterdekens. Ik vindt het zo jammer dat er van die grote lawaaige bladblazers de weg opkomen zodra het blad gevallen is. Ik kan mij nog goed herinneren als kind hoe heerlijk het was om in de herfst met laarsjes aan tussen de bladerdekens te lopen. Maar nu moet alles schoon zijn. Ik zie ook in de voortuinen dat er nog steeds mensen zijn die denken dat hun tuin opgeruimd moet worden voordat de winter begint helaas.
  Een heerlijk weekend gewenst Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is nog altijd heerlijk om in het bos lekker door de bladeren te banjeren.

   Verwijderen
 4. Ik begrijp ook niet hoe je tijd kan steken in het opruimen van bladeren. Ik vind de tuin zoveel mooier met een bladerendek. Alleen op onze binnenkoer ruim ik ze op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In onze tuin beschouw ik het ook als zonde van de tijd.

   Verwijderen
 5. Mooi, al die kleurtjes, ik hou wel van de herfstbladeren.
  Maar gelukkig waait hier veel weg :-)en alleen het erf en de voortuin wordt één keer per jaar bladvrij gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wacht meestal ook een tijdje af, of de wind onzer oprit niet schoonblaast. Meestal wel.

   Verwijderen
 6. Sinds de storm van afgelopen weekend is nu echt het bos belegd met dikke tapijten en dat is een schitterend gezicht.
  Het groen van de mossen is fris en mooi in contrast met het bruin/rood van de balderen.
  Hartelijke groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind bladeren harken best wel een ontspannende bezigheid.
  De paden en de vijvers hou ik bladvrij. De na het harken ontstane bladoogst verdeel ik gelijkmatig over de borders.
  Op de bolacacia's, de blauweregen en de wintergroene eik (duh!) na, zijn alle bomen hier trouwens al bladvrij.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. amazing textures!!!
  firts are like leather!

  BeantwoordenVerwijderen