donderdag 6 juni 2013

Een wilde en een gecultiveerde akelei.


Akeleien zijn zeer welkome, gemakkelijke en zichzelf uitzaaiende planten in zon en halfschaduw. Ze zijn ook niet ál te kritisch ten aanzien van de standplaats. Maar van origine zijn het planten van de bosrand.
Lang geleden heb ik wat zaad meegenomen van de wilde, blauw tot donkerpaars gekleurde akelei (Aquilegia vulgaris) uit een bos uit Zuid Limburg - zie hieronder.  Eens gezaaid, blijft hij altijd terugkomen. 


Als er andere variëteiten en kleuren in en rond je tuin staan, zullen ze kruisen, zodat je allerlei variaties kunt aantreffen. Een hele mooie is de dubbele Aquilegia 'Nora Barlow' (hieronder), een gekweekte soort. Maar wél een, die sterk is, goed terugkomt en zich zelfs uitzaait. En dat is bij cultuurvormen ook wel eens anders.
  

In een wat wildere tuin of in tuinen met wat minder sturing, kunnen akeleien voor hele aardige effecten zorgen. In onze westelijke tuin staan ze tussen lievevrouwenbedstro,  oranje schijnpapavertjes en achteraan een fluitenkruidplant.17 opmerkingen:

 1. Ik ben dol op akelei, en laat ze ook lekker hun gang gaan in mijn tuin!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben niet zo van de namen van planten en dieren, want ik die ben ik toch zo weer kwijt, maar mooi zijn ze zeker. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Uitstekende tuinplant die ook geen last heef van slakkenvraat. Ik he bhet niet zo op de grcultiveerde dubbele akeleien maar de enkelvoudige zijn geweldige planten. Als de grond hen te droog onder de voeten wordt verdwijnen ze wel, heb ik de indruk

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fruitberg heeft het niet helemaal juist met zijn bewering dat slakken geen Akelei lusten. Bij ons hebben ze de heel vervelende gewoonte om nét voor dat de bloemen opengaan, naar boven te kruipen en onder de bloem het steeltje door te knagen. Kei-irritant is dat!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat doen de slakken bij mij bij sommige van mijn mooiste alliums, dan knakt de bol en verlept. Maar de akeleien laten ze staan....

   Verwijderen
 5. Hey Zem,
  Een wonderbaarlijk mooie plant die akelei. In mijn voortuin heb ik er echt nooit eentje geplant maar er komen diverse kleuren nu op.
  Ik geniet iedere dag van ze. Geen slakken in mijn akeleien maar een ..... vlieg die een spoor trekt over het blad maar alleen van de gecultiveerde soorten in mijn achtertuin. Hoe maak ik spuitmiddel van brandnetels ik weet het echt niet. Ik hoor het graag.
  Een heerlijk weekend gewenst Zem

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die sporen van "..."insect op de bladeren van de akelei, dat herken ik van vorig jaar. Het was nét kunst ;-)
   Voor brandnetelgier zijn meer recepten, ze komen op hetzelfde neer, kijk maar eens hier: http://www.hoogeveen.groei.nl/index.php?id=17873

   Verwijderen
 6. Ik ben ook niet zo van sturing in de tuin, dus akeleien genoeg, overal zelfs tussen de aardbeien. Ze zijn veel te leuk om ze weg te halen.
  Een fijne zondag!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die Akelei vind ik sowieso een prachtig bloem. Je ziet hem hier ook in diverse kleuren. Waar ik ook heel blij mee was, was de naam Aquilegia 'Nora Barlow' . Die foto heb ik al vanaf vorig jaar staan maar kon niet achter de naam komen, nu dus wel thnx :-)))))
  Je hebt een heerlijk tuin zo met al die wilde bloemen en bloemetjes Zem.
  Hartelijke groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Helma. Leuk dat je via deze post de naam van deze mooie dubbele akelei ontdekte.
   Ik heb dat ook een paar keer gehad met planten, waarvan ik de naam op een andere blog tegen kwam.

   Verwijderen
  2. Dat is ook zo leuk aan bloggen. Je leert heel veel van andere en het is ook mooi om te zien wat andere dan bezighoud. Ik vind het echt super :-)

   Verwijderen
 8. 't Is precies een goed akeleienjaar. In onze tuin stonden er nooit zoveel als nu. Ik merkte alvast enkele interessante nieuwkomers op. Waar die vandaan komen, is me een raadsel. Kruisingen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sommige, de witte en roze enkele, heb ik met zekerheid zelf nooit aangeschaft of gezaaid. Ze zijn er "gekomen"...
   Bij jou dus ook van die leuke verrassingen.
   En de hoeveelheid akeleien is , zoals je zegt, verbazend groot dit jaar.

   Verwijderen
 9. Schitterend die akeleien! Ze laten je nooit in de steek!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Akeleien blijven steeds verrassen. Zo ben ik jarenlang de Nora Barlow kwijt geweest en vorig jaar stond ie er opeens terug. En dit jaar stond er plots een pompom-vorm van de Magpie in een pot.

  BeantwoordenVerwijderen