zaterdag 15 juni 2013

Uit de windselen.


Elk jaar weer verbaast deze mooie looksoort, de Nectaroscordum siculum subsp. bulgaricum,
mij weer door de manier waarop de uit meerdere klokjes bestaande bloem zich langzaam van haar windselen ontdoet. Het is haast een geboorteproces.

 
  
Deze looksoort werd vroeger tot de alliums gerekend, maar heeft nu een aparte naam gekregen.
De bollen worden in het najaar geplant en komen daarna jaren terug, ze zaaien zich in onze tuin zelfs uit. Het is een weinig kieskeurige plant voor zon, halfschaduw en niet té droge grond.
Deze ook wel Bulgaarse ui genoemde plant komt van nature voor in Zuid-Europa en het Midden Oosten. De kleur van de hangende klokjes is zeer bijzonder, paarsachtig met groen. Ze bevatten veel nectar en trekken zo insecten aan. Op dit moment staan de planten hier in volle bloei.

 



Als ze uitgebloeid zijn, ontwikkelen zich zaaddoosjes, een soort torentjes, die weer rechtop staan.
Er bestaan nog een paar soorten Nectaroscordum waarvan een witte soort - Allium siculum ssp. disoscoridis (syn. Nectaroscordum meliophilum) op mijn wensenlijstje staat. Deze soort heb ik bij gespecialiseerde kwekers nog niet kunnen vinden.
Omdat deze uisoort zo mooi, bijzonder én gemakkelijk is, behoort hij tot mijn favorieten en mag hij op de blog. 

 

19 opmerkingen:

  1. Weeral wat bijgeleerd door hier te lezen en wat een prachtige titel!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad een mooie verschijning.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De nectaroscordum behoort al jaren tot mijn absolute favorieten. Wat een makkelijke en tevens opvallende plant. Als hij uit de windselen is, dan luidt het alhier: "De parapluutjes zijn er weer!"
    ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik geloof niet, dat ik deze soort al eens ergens gezien heb, maar mooi is hij zeker. Bijzonder om te zien dat er meerdere bloemen bij elkaar zijn 'ingepakt'.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja...ik ben er ook zo weg van...prachtige bol is dit.
    Ze bloeien trouwens ook nog lekker lang., zowiezo het hele'geboorte proces' van die bloemetjes is super om te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zem wat een beauty. Ik heb tot nu toe eigenlijk weinig bollen in mijn tuin. Domkop die ik ben. Ik had een vraag omtrent de oplossing van brandnetelgier. Hoeveel brandnetels moet je gebruiken op een emmer water. Ik ben reuze benieuwd want spuiten met gif is niet helemaal mijn ding. Voor aparte bollen kun je misschien eens kijken op de site van Peter Nijssen. Die verkoopt bijzondere rassen.
    Een heerlijk weekend gewenst.
    Hartelijke groetjes Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Marijke, in de vorige catalogus van Peter Nijssen - mijn favoriet - stond die witte soort helaas niet.
      Wat brandnetelgier betreft tegen luis las ik ergens: een bos brandnetels in een emmer water, 5 dagen laten staan en dan zeven, eventueel tot 5 maal toe verdunnen en dan spuiten met de plantenspuit. Sommigen doen er wat suiker bij om de gisting te versnellen. Ieder heeft zijn eigen recept (googlen). Het spul stinkt,en schijnt beter te worden naarmate hij langer staat...
      Brandnetelaftreksel maak je sneller en stinkt niet:
      dit bestrijdingsmiddel tegen luizen is binnen 24 uur klaar. Je neemt een kilo vers gesneden brandnetels en laat die 24 uur in 1 liter water staan.
      Zeven en royaal spuiten en na een dag of vijf nog eens voor eventuele achterblijvers.

      Verwijderen
  7. blijft verbazen wat er allemaal uit een bol kan ontspruiten. Deze is ook bijzonder en mooi en blijkbaar ook gemakkelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ja, ik vind de Allium bulgaricum ook zo mooi, ooit kocht ik er één, deze heeft zich verspreid en nu staan er meerdere te bloeien. Ik weet nog goed dat deze ui voor het eerst bloeide, 1 stengel en toen ging mijn man er met de grasmaaier overheen, je begrijpt mijn reactie wel......haha.
    Groeten, Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, bij het "grove werk" sneuvelt wel eens een plantje.
      Ik kan me je "reactie" voorstellen... Gelukkig heeft hij zich ook bij jou uitgebreid.

      Verwijderen
  9. Ik heb deze ook in de tuin. Al vele jaren! Elk jaar komen ze weer vrolijk terug. Nu worden ze ietsje minder bloemig. ...Dat zal de ouderdom zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Prachtig. Die komt op het verlanglijstje!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Nu ik dit blogje gelezen heb vind ik dat deze Bulgaarse ui in mijn tuin hoort! Ik hou van uitzaaiers, wat stoort of teveel is doe ik graag in weggeefpotjes :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Is inderdaad een heel mooie plant maar helaas nog geen zaailingen gevonden. Bij ons staan ze ook niet zo mooi rechtop, maar liggen ze over de andere planten waardoor ze niet echt opvallen.
    Sommige kwekers zetten soorten waarvan ze maar een kleine hoeveelheid hebben niet in hun catalogus, moet je er speciaal naar vragen of op voorhand reserveren. Geen idee of dat bij P. Nijssen ook het geval is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op één plekje in onze tuin gingen ze ook steeds liggen. Maar nu ze wat ouder zijn lukt het rechtopstaan beter. Maar of het echt daaraan ligt...
      Misschien moet ik Peter N. maar eens mailen, goed idee van je.

      Verwijderen
  13. windselen, geboorteproces even dacht ik dat het hier over iets anders ging gaan ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha, ha.. Maar de associatie dringt zich elk jaar weer aan mij op als ik dit proces hierboven waarneem.

      Verwijderen
  14. Dit vind ik echt een heel mooi en interessant blog Zem.
    Ik zie deze bloemetjes ook wel eens maar ik heb totaal geen verstand van namen. ik zoek die dan meestal op maar sommige kan ik gewoon niet vinden. Deze is daar dus een van.
    Heel nuttige informatie en ook weer leerzaam.

    Groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen