Op mijn mooie Oost-Indische kers spelen
zich boeiende taferelen af.
De plant in een hoge bak begon ineens
een beetje te kwijnen. Toen ik wat beter keek zag ik dat zich er
complete kolonies zwarte luizen hadden gevestigd, die zich tegoed
deden aan de sappen van de plant terwijl ze een kleverig goedje
uitscheidden.
Toen ik nóg beter keek bleek er een
regelrecht mierenstraatje te lopen vanaf de bak naar de grond, waar
zich tussen de tegels een opening bevindt naar een mierennest.
Met andere woorden: deze mieren zijn de
hoeders van de kudde luizen. Je mag hier dus wel spreken van het
herdersleven van de mieren: een mierenpastorale
De mieren zuigen de zoete afscheiding
van de luizen op. Ze verzorgen hun kudde en je ziet ze heen en weer
lopen naar het nest.
Ik vind zulke waarnemingen altijd heel
erg leuk. Ik heb eigenlijk een zwak voor mieren - als ze me maar niet
steken, want daar krijg ik flinke bulten van.
Als kind heb ik wel eens een nest
overgebracht in een simpel van gips gemaakt formicarium.
Sindsdien heb ik grote bewondering voor hun ingenieuze nesten en hun
sociale leven.
Ik verdelg dan ook
geen mierennesten, waarom zou ik? De mieren komen hier niet binnen.
Ik heb wel eens een rijtje met gekneusde teentjes knoflook langs de
deurpost neergelegd of watjes met tea tree oil: ik had het idee dat
het hielp. Ook effectief bij de ingang van je tent: het weert ook
andere insecten af.
Maar, het is wel
een beetje jammer van de Oost-indische kers, die wellicht tóch niet
zo'n goede plaats had. Ik oogst de zaden en ga volgend jaar
experimenteren met een andere plek.
Deze kleur Oost-indische kers is één van de mooiste, vind ik. Heb hem ook gezaaid maar ze staan bij mij een beetje in de verdrukking, het is gewoon te vol al komen ze er wel boven uit. Zwarte luizen zitten vaak op de Oost-indische kers en mieren.........ja die heb ik ook. Als een plant in pot gaat kwijnen zitten er geheid mieren onder en in de pot. Ook zitten er vele gaatjes tussen straatstenen. Ik heb er geen mierenstudie van gemaakt maar kan er wel een poosje naar zitten kijken. Wat hebben ze het altijd druk met het slepen van soms best grote voorwerpen naar hun nest, en dan die vliegende mieren erbij. Gelukkig heb ik ze hier tot nu toe nooit in huis omdat ons huis als het ware boven de tuin ligt.
BeantwoordenVerwijderenZe vormen dus weinig problemen, op een hobbelige bestrating na, nou ja.....
Je hebt er een heel leuk mierenverhaal van gemaakt!
Wens je een fijn weekend,
groetjes, Janneke
Mooie bloemen!
BeantwoordenVerwijderenOok onze Oost-Indische kers trekt zwarte luizen aan, maar heb nog niet op de mieren gelet op en onder de pot. Zal ik binnenkort eens doen! Wel mierennesten onder het terras, maar geen last van.
't Is jammer van de Oost-Indische kers, maar zo'n mierenkolonie is ook zeker boeiend. Vorige week zondag was in "Zomergasten"te zien hoe een immens mierenkolonie werd blootgelegd, 50 vierkante meter en een diepte van 8 meter. Dit moet je zeker even bekijken als het nog niet hebt gezien: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1363256 (van 144:30 tot 150:00).
BeantwoordenVerwijderenMooi gezien, mooi weergegeven! Vorig jaar zag ik het hier op de bessenplanten. Als er dan nog een lieveheersbeestje bij komt om de bladluizen op te eten wordt het helemaal boeiend: de mieren bestormen dat beestje, en het heeft geen schijn van kans.
BeantwoordenVerwijderenOp mijn Oost-Indische kers zaten een tijdje terug heel veel rupsen, ondertussen staan er terug allemaal frisse blaadjes aan! het blijft een topplantje!
BeantwoordenVerwijderenOost-Indische kers wordt wel eens aangeplant om bladluizen weg te houden van andere planten in de omgeving.
BeantwoordenVerwijderenWat betreft die mieren, ik heb ooit gelezen dat mieren eitjes van de luizen laten overwinteren in hun nest ('t zijn dus echte melkveehouders), ik weet niet of dat waar is
Ik sluit me aan bij wat meneer of mevrouw Fruitberg zegt. Wel spijtig natuurlijk dat de kers er zelf van onderdoor gaat. Hier is hij ondertussen bekomen van de luizenplaag en herstelt zich.
BeantwoordenVerwijderenBoeiend zijn ze inderdaad, die mieren, maar of ze echt onschadelijk zijn in mijn potten op het dakterras? In bijna elke grote pot zit inmiddels een nest en ik vraag me af of al die gangen het wortelstelsel van de planten niet ondermijnen. Ik vond het geen prettig gezicht dat mijn courgettebloemen vergeven van de mieren waren, ik verdacht ze ervan dat er door hen zoveel bloemen afstierven.
BeantwoordenVerwijderenJammer vind ik het ook dat ze inderdaad die nuttige, zeer welkome lieveheersbeestjes aanvallen. Maar ja, hier wordt niks geen verdelgingsmiddel gebruikt, dus wat moet je ... accepteren maar :)
Een heel mooie kers, jammer van de bladluizen.
BeantwoordenVerwijderenAls mieren luizen verdedigen, dan is hun actie mijns inziens niet meteen toejuichenswaardig. Mieren tot daar aan toe, maar luizen?
BeantwoordenVerwijderenIk zend u eerstdaags een wolk lieveheersbeestjes op. ;-)
Inderdaad jammer van je Kers maar ik vind je uitleg over de luizen en mieren en sappen wel heel erg interessant :-)Ik heb ook wel eens knoflook tegen ze neergelegd maar ook wat goudafrikaantjes geplant.
BeantwoordenVerwijderenHartelijke groet, Helma