vrijdag 6 september 2013

Mierenpastorale.


Op mijn mooie Oost-Indische kers spelen zich boeiende taferelen af.
De plant in een hoge bak begon ineens een beetje te kwijnen. Toen ik wat beter keek zag ik dat zich er complete kolonies zwarte luizen hadden gevestigd, die zich tegoed deden aan de sappen van de plant terwijl ze een kleverig goedje uitscheidden. 
Toen ik nóg beter keek bleek er een regelrecht mierenstraatje te lopen vanaf de bak naar de grond, waar zich tussen de tegels een opening bevindt naar een mierennest.
Met andere woorden: deze mieren zijn de hoeders van de kudde luizen. Je mag hier dus wel spreken van het herdersleven van de mieren: een mierenpastorale


De mieren zuigen de zoete afscheiding van de luizen op. Ze verzorgen hun kudde en je ziet ze heen en weer lopen naar het nest.
Ik vind zulke waarnemingen altijd heel erg leuk. Ik heb eigenlijk een zwak voor mieren - als ze me maar niet steken, want daar krijg ik flinke bulten van.
Als kind heb ik wel eens een nest overgebracht in een simpel van gips gemaakt formicarium. Sindsdien heb ik grote bewondering voor hun ingenieuze nesten en hun sociale leven.
Ik verdelg dan ook geen mierennesten, waarom zou ik? De mieren komen hier niet binnen. Ik heb wel eens een rijtje met gekneusde teentjes knoflook langs de deurpost neergelegd of watjes met tea tree oil: ik had het idee dat het hielp. Ook effectief bij de ingang van je tent: het weert ook andere insecten af.
Maar, het is wel een beetje jammer van de Oost-indische kers, die wellicht tóch niet zo'n goede plaats had. Ik oogst de zaden en ga volgend jaar experimenteren met een andere plek.

12 opmerkingen:

 1. Deze kleur Oost-indische kers is één van de mooiste, vind ik. Heb hem ook gezaaid maar ze staan bij mij een beetje in de verdrukking, het is gewoon te vol al komen ze er wel boven uit. Zwarte luizen zitten vaak op de Oost-indische kers en mieren.........ja die heb ik ook. Als een plant in pot gaat kwijnen zitten er geheid mieren onder en in de pot. Ook zitten er vele gaatjes tussen straatstenen. Ik heb er geen mierenstudie van gemaakt maar kan er wel een poosje naar zitten kijken. Wat hebben ze het altijd druk met het slepen van soms best grote voorwerpen naar hun nest, en dan die vliegende mieren erbij. Gelukkig heb ik ze hier tot nu toe nooit in huis omdat ons huis als het ware boven de tuin ligt.
  Ze vormen dus weinig problemen, op een hobbelige bestrating na, nou ja.....
  Je hebt er een heel leuk mierenverhaal van gemaakt!
  Wens je een fijn weekend,
  groetjes, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie bloemen!
  Ook onze Oost-Indische kers trekt zwarte luizen aan, maar heb nog niet op de mieren gelet op en onder de pot. Zal ik binnenkort eens doen! Wel mierennesten onder het terras, maar geen last van.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 't Is jammer van de Oost-Indische kers, maar zo'n mierenkolonie is ook zeker boeiend. Vorige week zondag was in "Zomergasten"te zien hoe een immens mierenkolonie werd blootgelegd, 50 vierkante meter en een diepte van 8 meter. Dit moet je zeker even bekijken als het nog niet hebt gezien: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1363256 (van 144:30 tot 150:00).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi gezien, mooi weergegeven! Vorig jaar zag ik het hier op de bessenplanten. Als er dan nog een lieveheersbeestje bij komt om de bladluizen op te eten wordt het helemaal boeiend: de mieren bestormen dat beestje, en het heeft geen schijn van kans.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Op mijn Oost-Indische kers zaten een tijdje terug heel veel rupsen, ondertussen staan er terug allemaal frisse blaadjes aan! het blijft een topplantje!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oost-Indische kers wordt wel eens aangeplant om bladluizen weg te houden van andere planten in de omgeving.

  Wat betreft die mieren, ik heb ooit gelezen dat mieren eitjes van de luizen laten overwinteren in hun nest ('t zijn dus echte melkveehouders), ik weet niet of dat waar is

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik sluit me aan bij wat meneer of mevrouw Fruitberg zegt. Wel spijtig natuurlijk dat de kers er zelf van onderdoor gaat. Hier is hij ondertussen bekomen van de luizenplaag en herstelt zich.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Boeiend zijn ze inderdaad, die mieren, maar of ze echt onschadelijk zijn in mijn potten op het dakterras? In bijna elke grote pot zit inmiddels een nest en ik vraag me af of al die gangen het wortelstelsel van de planten niet ondermijnen. Ik vond het geen prettig gezicht dat mijn courgettebloemen vergeven van de mieren waren, ik verdacht ze ervan dat er door hen zoveel bloemen afstierven.
  Jammer vind ik het ook dat ze inderdaad die nuttige, zeer welkome lieveheersbeestjes aanvallen. Maar ja, hier wordt niks geen verdelgingsmiddel gebruikt, dus wat moet je ... accepteren maar :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een heel mooie kers, jammer van de bladluizen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Als mieren luizen verdedigen, dan is hun actie mijns inziens niet meteen toejuichenswaardig. Mieren tot daar aan toe, maar luizen?
  Ik zend u eerstdaags een wolk lieveheersbeestjes op. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Inderdaad jammer van je Kers maar ik vind je uitleg over de luizen en mieren en sappen wel heel erg interessant :-)Ik heb ook wel eens knoflook tegen ze neergelegd maar ook wat goudafrikaantjes geplant.
  Hartelijke groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wow, what a nice article, it is really helpful for me and many others. Keep sharing. Thanks for sharing this type of post. Thanks for sharing with us Enjoyed every bit of your blog. I have an interesting website, If you have some time please visit my website. mieren nesten

  BeantwoordenVerwijderen