maandag 2 september 2013

Op het eerste gezicht: september 2013.


En daar gaan we weer met een aantal vasthoudende medetuinbloggers: elke maand hetzelfde stukje tuin op de foto zetten. Om zo door het jaar heen de kleine of grotere verschillen te kunnen waarnemen. Wat nu opvalt, is het mooie, lager invallende zonlicht, dat door de beplanting heenspeelt.
Die bijzondere transparantie, die daardoor optreedt. De charme van de late zomer en de beginnende herfst. Het licht wordt wat goudachtig.
Rechts boven het midden zien we de nog bloeiende vlinderstruik, links in het midden een nog schitterend bloeiende kattenstaart (Lythrum salicaria).


Ik heb in tuinen meer nog schitterend bloeiende exemplaren gezien. Mijn wilde kattenstaart achteraan de vijver is al enige weken nagenoeg uitgebloeid. Ik vermoed dat het cultuurvarianten zijn, die nu zo pronken. Ik weet wel dat dit exemplaar van een kwekerij afkomstig is.
Hij wordt royaal bezocht door vlinders, vooral door koolwitjes.We gaan nog genieten van de mooie septembermaand. Er lijkt nog een mooie periode aan te komen. We krijgen wat vochtiger en neveliger omstandigheden, we zien die mooie bedauwde pakketjes spinnenweb in gras en op hegjes, we lopen met onze snuiten door de webjes, die volijverig door de spinnen gespannen zijn over onze paden... Het heeft wel wat.

Tot slot nog inzoomen op het clubje bonsai-achtigen van de bovenste foto, waar ik zo graag naar mag kijken.13 opmerkingen:

 1. Prachtig hoor die Kattestaarten! Ik vind het ook zo heerlijk om nog even te genieten van deze mooie nazomer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi! Onze kattenstaarten zijn al enige tijd uitgebloeid. Jammer, want het gonsde er van het insectenleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Grappig, "Spinrag Zem" loopt door de spinnenwebben. Ik hou er wel van, de bedauwde webben in de ochtend, zo mooi. De foto van het stukje tuin lijkt nu nog wel mooier dan voorheen, maar dat zou ook door de lichtval kunnen komen. Het wordt nog even lekker nazomeren deze week.
  Groetjes, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is de lichtval, Janneke. het blijft trouwens moeilijk om een bepaalde lichtval op de foto te krijgen. Dan is het weer overbelicht, of een blauwzweem. De échte fotografen hebben dat beter in de hand. Hier is het trial and error....

   Verwijderen
 4. Die kattenstaarten vind ik zelf ook geweldige planten (en staan hier ook nog flink in bloei). Ik vermoed dat je deze zomer van heel wat glaasjes wijn hebt kunnen genieten in dat hoekje, zo'n prachtige zomer (en tuin).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt het goed aangevoeld: het is een ideaal plekje voor de geneugten des levens.

   Verwijderen
  2. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik dit niet aangevoeld heb, maar dat ik me het herinner van een eerder logje in deze reeks ;-)

   Verwijderen
 5. Het zou hier eens goed mogen regenen, maar bij jou ziet het er allemaal nog prima uit!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het veenpakket - restanten van een oud meertje - waar we op zitten. Het houdt lange tijd water vast. De tuin is dus redelijk droogtebestendig.

   Verwijderen
 6. Heel poëtisch beschreven - maar heel raak ook. Mooi groepje bonsai's heb je daar. Vooral die drie stammetjes samen vallen op! Bij mij raken die wilde kattenstaarten stilaan ook bijna uitgebloeid, alhoewel ze nog steeds vlinders aantrekken. Het was inderdaad een fijne zomer!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat larixbosje op de platte schaal heb ik al vele jaren. Het behoort tot mijn favorieten. Het is wel oppassen met uitdrogen: dagelijks checken.

   Verwijderen
 7. Heel leuk om te zien Zem en ook dan de verschillen :-) De zon gaat inderdaad steeds lager staan maar je hebt nog wel een bloeiende vlinderstruik. Die van mij is bijna aan zijn/haar einde alhoewel er nu toch hier en daar nog kleine paarse pluimpjes ontluiken :-)
  Doe kleine bonsaiboompjes bij je vind ik echt gaaf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die lage zon en die nevels zorgen nu wel voor mooie foto's, Helma.

   Verwijderen