maandag 2 december 2013

Op het eerste gezicht: december 2013.


Dit is de laatste foto van hetzelfde stukje tuin in 2013. Een jaar lang is vanuit een zo veel mogelijk gelijk standpunt hetzelfde stuk tuin gefotografeerd. Een aantal tuinbloggers deed mee aan dit project.
De eerste foto was van begin januari.
Nu is het begin december en vergeleken met de vorige maand is duidelijk, dat het meeste blad van de bomen is gevallen en dat de ineenstorting van de vaste planten is begonnen.
Het is nu de periode om de tuin de tuin te laten. Er wordt niet meer gewerkt. Opruimen is niet echt aan de orde, behalve wanneer iets me écht stoort. Alles mag verdord blijven staan of ineen storten, dat is de natuur en zo wil ik het ook graag in de tuin zien.
Hoewel de tuin rondom is omringd door overwegend groenblijvende coniferen en hoge heesters, zien we toch dat het wat doorzichtiger is geworden naar de achterburen toe.
Ik ben met het fototoestel nog even naar links gedraaid, waar we zien dat de Metasequoia nu geheel kaal is, zodat het schuurtje weer in zicht komt.


Als ik naar voren kijk, zie ik dat het blad van dwergmispel Cotoneaster horizontalis nu geheel verkleurd is. De bessen zijn voor een groot deel opgepeuzeld, ik denk door het roodborstje, dat ik vanmorgen betrapte in de struik. Dat charmante vogeltje volgt me steeds nieuwsgierig, als ik in de tuin scharrel. 


Verder naar beneden komt de vijver weer temidden van de instortende beplanting te voorschijn.


Ik ben nog aan het nadenken of ik volgend jaar weer elke maand een stukje tuin via de lens zal tonen. Na twee jaar aan het project “Op het eerste gezicht” te hebben deelgenomen, vind ik het eigenlijk wel genoeg. Dus ga ik broeden op een ander project...


18 opmerkingen:

 1. Het was een leuk project hoor, en ik ben benieuwd wat voor nieuw project er uit je koker komt. Leuk hoe je over je instortende beplanting praat, maar het is wel zo, mijn tuin staat nu dus ook op instorten.
  Groeten, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met de eerste flinke vorst van vannacht is het ingestorte plantenspul nu prachtig berijpt.

   Verwijderen
 2. Naast de coniferen vallen me vooral de joekels van Rhododendrons op. 't Gaat deze week vriezen, 't zal nu wel snel verder achteruit gaan. Benieuwd naar je nieuwe project trouwens

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die grote rhododendrons waren 17 jaar geleden één van de grote verrassingen van deze tuin.

   Verwijderen
 3. Een ander project, ik heb daar ook al op gebroed bvb elke maand de meest interessante plant doe je mee? ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De meest interessante plant van de maand in je tuin: waarom niet?

   Verwijderen
  2. is iedere maand niet een beetje traag? Dat levert maar 12 planten op een jaar op :-)

   Verwijderen
 4. Ook in deze tijd van het jaar heeft de tuin zijn charme, maar het stemt me toch altijd wat melancholiek. Het was leuk om je tuin zo wat te volgen, misschien neem ik het stokje (nog wel eens) van je over.
  Het wordt tijd dat onze hazelaar zijn laatste bladeren verliest, zodat het van de vijver gehaald kan worden. Dan kan ik ook weer een voederplekje voor de vogels maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zou leuk zijn, Jan, een kleine tuin door het jaar heen volgen. Kleine tuintjes kunnen meer dan charmant zijn. Ik ben benieuwd of je het gaat doen.
   Vannacht flinke nachtvorst, met de rijp ziet het er mooi uit buiten.

   Verwijderen
 5. Mooi initiatief, maar ik ben er een tijd geleden ook mee gestopt. Het tweede jaar wordt al snel een doorslagje van het eerste.
  Misschien kunnen we met zijn allen eens broeden over een leuk nieuw project?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Menck, en dan daagt zoiets je niet meer zo uit. Hoewel het leuk blijft, een beeld van een plek door alle seizoenen heen te volgen. We broeden nog even door ;-)

   Verwijderen
 6. Zelf ga ik volgend jaar nog door met het eerste gezicht project ... nog genoeg hoekjes aan mijn tuin om te tonen :-) Maar ik ben heel benieuwd wat jij gaat doen. De vorige jaren passeerde ook al de keltische bomenkalender, dus wat breng je ons in 2014 ... ik ben benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De gang door de seizoenen heen via een maandelijkse foto van éénzelfde stukje tuin blijft natuurlijk iets hebben...

   Verwijderen
 7. Als je geen ander project weet te verzinnen dan mag je gewoon hiermee doorgaan hoor.
  ik vind het altijd wel leuk om te zien hoe de tuin veranderd naarmate we steeds verder het seizoen ingaan :-))))) Grappig om je Metasequoia nu helemaal kal te zien. Wat een boom zeg!
  Ik mag hopen dat die blijft staan met deze storm die we nu hebben (donderdag 5 december om 16:00 uur)
  Lieve groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Alles staat nog, Helma. Het viel wel wat mee met de storm in het zuid oosten van Friesland.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Of elke maand een bepaalde kleur uit je tuin? En dan eens kijken wat er allemaal bloeit in die kleur. Maar dan is twaalf misschien wel te veel... Ik probeer in elk geval mijn jaar rond te maken, en verder zie ik wel. In elk geval vind ik het altijd wel leuk om bij jou (en anderen) de evolutie van een stukje tuin te volgen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De reacties pleiten ervoor, toch weer zo'n "tijdsproject" te handhaven. Ik broed nog door.

   Verwijderen