maandag 28 april 2014

Boom in pot (2) : verpotten en wortelsnoei.


Als de opgepotte boompjes een jaar of twee ongestoord in hun pot hebben kunnen groeien, komt het moment, waarop verpotten nodig wordt. Het beste moment daarvoor is het vroege voorjaar, wanneer de nieuwe knoppen nét zichtbaar zijn. (Bij een larix kan het niet later!) Omdat de boom in de weken na het uitbotten van de knoppen de grootste groeikracht ontwikkelt, kan hij de grote operatie van verpotten of wortelsnoei beter te boven komen.
Of verpotten nodig is, kan je zien aan de hoeveelheid wortels, die uit het gat onder de pot uit komen piepen. 

voorbeeldboompje: meelbes
 Dat kan soms al een hele kluitje zijn. Hoog tijd voor een nieuwe pot, die (iets) groter mag zijn.
Dit verpotten vindt bij jonge boompjes zo om de twee jaar plaats, behalve bij zeer snelle groeiers, zoals wilgen. Bij wat oudere bomen in pot, die niet zo hard meer groeien, kan je om de drie jaar verpotten. Probeer met onbemeste grond te werken, anders krijgen je boompjes een groeispurt met grotere internodiën en groter blad. Boompjes in pot willen wel een bescheiden bemesting: een theelepeltje gedroogde koemest in het voorjaar is vaak al voldoende of een paar van die langzaam mest afgevende gele korreltjes (osmocote met laag stikstofgehalte).
En nu het verpotten. Gebruik een bot mes, dat je voorzichtig rondom langs de binnenkant van de pot beweegt om de kluit uit de pot te krijgen, als dat moeilijk blijkt te gaan.


Je kunt je boompje natuurlijk ook gewoon met zijn volledige kluit in een grotere pot plaatsen. Als hij je nog te klein is bij voorbeeld. Dan plaag je hem zo min mogelijk. Ook géén of nauwelijks wortelsnoei: zéker als een boom al in blad staat!

Maar als we de pot beperkt willen houden, vooral ook bij grotere boompjes, zullen we het wortelgestel moeten bijsnoeien, waardoor de vorming van nieuwe haarwortels én de groei van nieuwe kleine blaadjes wordt gestimuleerd.
De wortelkluit willen we hier met een derde reduceren. Daartoe gaan we ze eerst een beetje uitkammen / ontwarren met iets met een bot uiteinde om de wortels niet te beschadigen. De achterkant van een pollepel bij voorbeeld. We zien dan hoe de wortels lopen en we kunnen beter zien welke wortels we doorknippen. Door de wortelsnoei zal het boompje weer beter gaan groeien, zonder al te groot blad te maken.
dit restje ook nog even doorknippen
 N.B. Wanneer een wortelkluit zó dicht en vervilt is, dat ontwarren geen optie meer is, bij wilgen bij voorbeeld, kun je een harde methode toepassen: je snijdt met een scherp mes een derde van de wortelkluit af . 

wortelkluit van een wilg
Een scherf onder in de pot is goed, maar beter is een gaasje. De wortels zullen wat beter in de pot blijven. Bij het voorbeeld-boompje, een meelbes (jaren geleden als zaailing meegenomen uit Zuid-Frankrijk), is een goede drainage belangrijk, vandaar een laagje kiezelsteentjes onderin. De meelbes wil veel grof zand / split in de grond, en daar hebben we in voorzien. 
Je kunt altijd op internet opzoeken, welke grondsoort  je boompje wil, en daar je grondmengsel zo mogelijk bij aanpassen.

Het boompje wordt opgepot, we kloppen en schudden het potje voorzichtig, zodat de aarde tussen de worteltjes komt. Daarna water geven en de eerste tijd in de schaduw zetten, zodat de plant zich herstelt. Bomen in pot altijd beschermen tegen felle zon! Een pot droogt gauw uit.In een derde en laatste aflevering van "Boom in pot" vertel ik iets over snoeien, een nieuwe top maken en winterberging.

8 opmerkingen:

 1. Mamma ik moet dit hier eigenlijk niet lezen..krijg er weer zin in om dat ook te gaan doen, maar dat is niet de bedoeling..
  Wat leuk dat je door mijn blog over de kalkverf van Annie sloan bent gaan verven! dus jij hebt die verf ook gewoon op een muur gesmeerd?
  Voor oude meubels vind ik het een uitkomst, niks schuren ofzo, gewoon gaan verven, ik ben nu ook weer bezig met een kastje op de slaapkamer...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Annie Sloan verf heb ik op een oud stoeltje gesmeerd. Is leuk geworden. Maar van het één kwam het ander: de muren zitten gewoon in de latex.
   Maar, Marian, jij hebt op jullie kwekerij vast wel keuze uit schitterend uitgangsmateriaal om één of twee boompjes in pot te gaan maken :-) :-)

   Verwijderen
 2. Chips....er staat ' mama" hierboven....dat moet 'mmmmmmm' zijn, dit is zo vérvelend aan die i-pad, die zet soms van die ' kant en klare '. Woorden neer....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt de automatische aanvulling van woorden op je iPad heel makkelijk uitschakelen:
   Instelling > algemeen > toetsenbord > autocorrectie uitschakelen.

   Verwijderen
 3. Mooi duidelijk verhaal weer, je zou er bijna groene vingers van krijgen ... Maar daar zal toch wel niets meer van terechtkomen, daarom zal ik mijn wederhelft eens op jouw blog wijzen. Als ze tijd en energie heeft, wil zij nog wel eens wat experimenteren, dus wie weet ... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jan, ondanks alles hoog blijven inzetten! Maar het zou wel leuk zijn als je vrouw er iets mee gaat doen. Jij komt onderweg vast wel eens een geschikt miniboompje tegen om mee te starten...

   Verwijderen
 4. Ik wou dat ik meer plaats had in mijn tuin zou ik het zeker gaan proberen Zem.
  Heerlijke dag gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wederom heel grondig en duidelijk - dit ordt een hele opleiding bonsai-technieken!
  Ik vind het leuk zoals jij een pollepel gebruikt bij het losmaken van de grond tussen de wortels. Zelf gebruik ik daarvoor een hardhouten chinees eetstokje, waarvan ik de top wat meer gepunt heb.

  BeantwoordenVerwijderen