dinsdag 29 juli 2014

Clematis vitalba: de meest vitale clematis, máár...


Op dit moment is het de hoogstvitale witte bosrank, die dominerend aanwezig is langs de noord en de zuidzijde van de tuin. Hij heet dan ook niet voor niets Clematis vitalba, ik beschreef hem al eerder. Eenmaal aangeslagen laat deze inheemse liaan zijn kracht zien: hij kan écht hele bomen en gebouwen aan.
Hier is hij in een minstens vijf meter hoge laurierkers (Prunus laurocerasus) gekropen, die hij nu voor een deel versiert met fijne witte, licht zoetgeurende bloemetjes en op parels lijkende knopjes.
En in het najaar en de winter blijft deze versiering intact door de glanzende zaadpluizen.

het witte rechtsboven: Clematis vitalba
In een wat grotere, natuurlijke tuin is hij op zijn plaats, wanneer je denkt, zijn vitaliteit aan te kunnen. Het is immers een bosrank.
Punt van aandacht is ook dat hij echte lianen maakt, die een doorsnede van wel 10 cm kunnen bereiken, dat zal dan na 15 tot 20 jaar zijn. Als zo'n liaan zich tussen je dakpannen gaat wringen, ben je niet blij.

haast 5 cm dikke lianen
Na een jaar of tien zijn de dikste lianen hier haast 5 cm dik. In de laurierkers kan hij niet zoveel kwaad en ik vind het wel bijzonder een echte liaan te kunnen huisvesten. Een eveneens bij de prunussen geplante hop, die ook al lianen kan vormen, blijft hier een beetje kwijnen.

Opmerkelijk blijft, dat men spreekt over de kalkbehoefte van de Clematis vitalba. Wij tuinieren op zurige veengrond...

Aan de zuidkant van de tuin overgroeit een tweede exemplaar de pergola. Mooi, maar achteraf had ik daar beter een wat rustiger klimmer kunnen neerzetten, want ik moet, om onze doortocht te kunnen waarborgen, in het groeiseizoen wel elke week met de snoeischaar bij hem langs.

Wanneer de bosrank je echt boven het hoofd is gegroeid, is er een eenvoudige oplossing: de hoofdtakken bij de grond doorknippen. Wat je te pakken krijgt van de omhooggegroeide lianen kan je proberen weg te trekken. Maar ik zou er de voorkeur aan geven deze door weer en wind te laten opruimen ;-)

Ik las nog dat de bosrank in het Engels ook wel "Old man's beard" wordt genoemd: ik moet dan denken aan de massa zaadpluizen in de winter.

zaadpluizen in november vorig jaar
Dat hij ook wel "Travellers Joy"wordt genoemd, kan ik, wanneer ik me verplaats in rugzakreizigers door ruige bossen, slechts ironisch opvatten. Zelf ben ik ook al eens haast in zo'n liaankabeltje blijven hangen...

10 opmerkingen:

 1. Clematis vitalba haalt uiteindelijk hoogtes van +30 meter. Dat is toch net dat ietsje teveel van het goede voor mijn tuin. ;-) Een clematis montana spec. gaat nog net.
  Maar dat de C. vitalba erg speciaal en bijzonder impressionant is, staat buiten kijf.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erg mooie plant, 't is inderdaad een plant voor tuiniers met moed. Het resultaat in de laurierkers is erg mooi.
  En ik weet niet of de Wisteria in de tuin van Menck zoveel rustiger is dan die clematis?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een Wisteria kan ook heel wat aan en de Clematis montana is ook niet mis. Een rondje Google-afbeeldingen laat dat goed zien...

   Verwijderen
 3. één van mijn lievelingsklimmers! iets te robuust voor ons mini-tuintje echter :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De ervaring leert, dat je dat beter niet kan doen ;-)

   Verwijderen
 4. Mijn tuintje is daar veel te klein voor maar ik viond hem wel heel erg mooi.
  Je eerste foto is zelfs schitterend weergegeven met die mooie kleine bolletjes en bloemetjes :-)
  Heel fijn weekend,
  Hartelijke groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Helma. Ik blijf hem mooi vinden, hoewel hij ook verguisd wordt ...

   Verwijderen
 5. Had ik bijna deze post gemist over onze snelst groeiende Clematis. Ondanks dat ik hem in Dec. helemaal had teruggeknipt, staat hij er weer in volle glorie bij. Ik verguis hem zeker niet want van deze bosrank kun je tenminste op aan, dat kun je van die andere gecultiveerde gevallen niet zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen