woensdag 2 juli 2014

Maandelijks hetzelfde kleine stukje tuin gespot: juli.


Maandelijks wordt hetzelfde kleine stukje tuin gevolgd. Zie hier het overzicht vanaf januari.
De papavers zijn al een tijdje uitgebloeid, de zaaddozen zijn zichtbaar. Rechtsachter, een etage dieper, zie je het kaasjeskruid en links ervan een stel zeer lichtrose, hoge astilbes, die nog een etage lager staan.
Wat vooral opvalt is het mooie vedergras aan de rechterkant, Stipa tenuissima, voor mij één van de mooiste siergrassen voor een vrij zonnige plek. Het gras, waar ik eerder over schreef, is zowel zomers als 's winters aantrekkelijk.
En verder is raakt de groene weelde nu langzaamaan verweven met uitgebloeide planten, die wat gelig worden en zaad gaan zetten. Ook dit hoort erbij.
De tuingeraniums, waarvan op de bovenste helft van de foto nog veel in bloei te zien is, lopen wat terug en vallen om. Het kan, dat ik er een stel terugknip om ze tot een tweede bloei te verleiden.
Alhoewel ik nooit weet, of je met deze methode een plant toch te veel plaagt en verzwakt.
Tot slot nog het muisjesperspectief, met links de uitgebloeide papavers en rechts de cypresachtige bladvormen van de de cipreswolfsmelk (Euphorbia cyparissias) met wat zaadvorming. 


Meer micro-zicht-foto's vind je bij De Zandeikde Fruitberg  en de Biodiverse.

16 opmerkingen:

 1. Langzaam maar zeker verdwijnen de uitbundige kleuren, zowel in de tuin als in de natuur. Maar dat kan ook moeilijk anders nu de langste dag intussen alweer 2 weken achter ons ligt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, juni spant de kroon wat kleur betreft, maar gelukkig heeft de herfst - die nog wel een tijdje weg mag blijven - ook nog wat in petto.

   Verwijderen
 2. Dat ziet er nog erg goed uit. Stipa is een fantastisch grasje, hier vernield de kat het (door er op te gaan liggen)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook hier zijn het langskomende poezen, die zich graag rondrollen in dit gras. Als het gras groter en sterker wordt, verdraagt het dit beter. Ik heb het voornemen onopvallend kleine stokjes dichtbij de pol in de grond te steken als het te erg wordt...

   Verwijderen
 3. Mooi! En ik knip bijna altijd terug voor een tweede bloei. Daar lijken de planten allerminst last van te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ziet er nog steeds heel mooi uit. De Stipa heb ik ooit gehad en zoals ik mezelf ken zal ik hem na de winter wel kortgeknipt hebben. Iets dat dus blijkbaar dodelijk is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar wat later in het voorjaar en zelfs nu nog, kan goed. Hoewel je de bloei van het gras dan uitstelt.

   Verwijderen
 5. Toch een heel uitbundig plekje dat je daar volgt.
  Ik merk trouwens sinds een tijd, dat je foto's merkelijk nog beter geworden zijn. Heb je een nieuw toestel of heb je er gewoon veel lol in gekregen - in fotograferen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je. Het laatste halfjaar fotografeer ik meestal met de Lumix FZ150, die heeft een kantelbaar display. Zelf vind ik foto's op de blog vaak wat onscherp en ben ik dus niet altijd even tevreden. Ik wil onder de 750 pixels voor de langste zijde blijven en niet meer dan 200 KB.

   Verwijderen
 6. Het grasje blijft wonderschoon en wat de Geraniums betreft die kun je gemakkelijk terugknippen, als het niet te droog is heb je binnen veertien dagen weer een prachtig groen Geranium tapijt en ze lijden er niet onder is mijn ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan ga ik wat meer geraniums afknippen, een deel is nu echt aan het instorten.

   Verwijderen
 7. Wat een pracht heb je toch allemaal in je tuin Zem. Moet heerlijk zijn om daar rond te wandelen.
  Heerlijk weekend gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het geeft dagelijks genoegen, Marijke, maar dat zul je herkennen :-)

   Verwijderen
 8. Kan dat Zem, dat als je de geraniums afknipt ze ook weer gaan bloeien?
  In de tweede foto zijn de zaaddozen inderdaad goed te zien.
  Wat bedoel je met muisjesperspectief? Ik zal het wel niet begrijpen maar is dat omdat je zo laag vanaf de grond hebt gefotografeerd?
  Geniet nog even van het weekend ook al zijn de weergoden ons niet helemaal goed gezind.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Muisjesperspectief: precies zoals je zegt :-)
   Hanneke hierboven bevestigt dat je de geraniums kunt afknippen; maar niet als het erg droog weer is (wordt), na 14 dagen is het groen er weer. Ik ga het op een aantal plekken doen.

   Verwijderen