zondag 2 november 2014

Het vallen van de bladeren: transparantie.


Met het vallen van de bladeren en het instorten van de bovengrondse delen van veel vaste planten confronteert deze tijd van het jaar ons onontkoombaar met processen van afsterven en vergaan.
Het wijkende licht, duisternis, kou, regen, wind: het kan niet anders dan dat het inwerkt op onze stemming.


Halloween op 31 oktober, laat ons spotten met de angstaanjagende dood. Allerheiligen en Allerzielen op 1 en 2 november bepalen ons bij de gestorvenen.
Dit jaar valt merkwaardigerwijze een kleine nazomer op deze dagen. Deze verjaagde de meer beschouwelijke gedachten, die in het begin van de week bij mij opkwamen.
Toch voelde men in vroegere tijden op deze dagen iets van transparantie met betrekking tot de bovenwereld en de onderwereld. Alsof deze werelden even iets toegankelijker werden voor onze geest.

vederesdoorn westkant tuin
 Ook de nuchtere beschouwer krijgt meer uitzicht op het hemelrijk: de bomen worden weer doorzichtig.

berk oostkant tuin

12 opmerkingen:

 1. Ik ben niet zo'n herfstmens, al zo lang ik me kan herinneren heb ik in oktober-november altijd een wat een mindere tijd. Van de herfstkleuren kan ik nog wel genieten, maar het korten van de dagen en het vaak kille en natte weer kunnen me niet echt behagen. De uitzonderlijk mooie, droge en warme herfst die we nu doormaken, staat me dan ook wel aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Herfstkleuren bij een mooie lichtval kan ik waarderen, maar ook ik heb het gevoel dat het lichaam het niet zo apprecieert als de "brr" écht in de maand komt.
   En als het dan toch gaat winteren, dan graag mooie, droge, zonnige koude....

   Verwijderen
 2. Ik vind de herfst heerlijk. Met mooi herfstweer lekker in de tuin werken (de meeste spinnen zijn weer weg) of een wandeling maken en bij regen en wind lekker op de bank bij de kachel met een mooi boek of een spannende film met een beker warme chocolademelk of thee erbij terwijl de wind aan de deuren rammelt en de regen tegen de ramen klettert. Geweldig. Alleen jammer dat de herfst betekent dat het ook weer winter wordt, want dat vind ik dus niks. Sneeuw en ijs kunnen mij helemaal niet bekoren. Het liefst doe ik dan een winterslaapje. En het duurt altijd zo lang voordat het weer lente wordt. Voor mij mag het jaar best maar drie seizoenen hebben. Maar ja, zo heeft ieder zijn/haar voorkeur.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooi beschreven heb je de geneugten van de herfst. En de winterkou met sneeuw en ijs zie ik het liefst vanuit mijn raam....

   Verwijderen
 3. Ik liep daarstraks nog even door de tuin, zo vlak voor 't vallen van de avond, wetende dat dit de laatste mooie tuindag van 't jaar zou zijn. De donkere winter loert al om de hoek, zeg ik U

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat gevoel van lichte spijt ervaar ik ook zo.
   We gaan de komende tijd gewoon binnen leuke tuinboeken lezen...

   Verwijderen
 4. Als nuchtere beschouwer vind ik het ook wel weer fijn om door de bomen heen de hemel te kunnen zien. Alle seizoenen op zijn tijd, alle soorten weer op zijn tijd, hoewel het nu toch wel behoorlijk van slag is. Het was vandaan al weer een prachtige dag. Mooi meegenomen, er komen vast nog genoeg sombere dagen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, de bomen laten weer goed zien hoe hun structuur is.
   Maar ik moet ook wennen aan het idee dat de herfst qua temperatuur nog nauwelijks is begonnen, hoewel de winter nadert.

   Verwijderen
 5. Een heerlijke tijd, zeker als het weer meezit, wat nu niet echt het geval is ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind de herfst heerlijk al vind ik de storm die nu over Enkhuizen (en misschien ook wel bij jou) trekt niet echt fijn. Wel als je thuis zit (ik nu dus ook grinnik), maar als je buiten moet werken dan is het minder fijn. De laatste bladeren zijn hier in no-time van de bomen gewaaid. Kan me best voorstellen dat er mensen zijn die dan een beetje in een dip raken.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier in Zuidoost Friesland zit nog betrekkelijk veel blad aan eiken en beuken. We waren gisteren in de Flevopolder en het viel me op hoe weinig blad daar nog aan de bomen zat. Meer wind waarschijnlijk.
   Maar het dwarrelt hier wel voortdurend bij een mooi zonnetje.

   Verwijderen