zaterdag 15 november 2014

Zwammen en zwammetjes in je eigen tuin.


Het loont de moeite om ook de eigen tuin eens nauwkeurig te inspecteren op allerlei zwammen en zwammetjes. Vooral op wat verwaarloosde plekjes achter in de tuin, maar ook op plekken waar je meestal zo aan voorbij loopt. Met een goede foto van je ontdekkingen kun je met behulp van Google afbeeldingen, paddenstoelensites en goed kijken, checken en geduldig nog eens checken een eind komen in het determineren. Je kunt nog voor aardige verrassingen komen te staan ;-)

Mijn speurtocht was niet alleen gericht op de echte klassieke paddenstoelen maar ook op kleinere zwammetjes, waar je meestal aan voorbijgaat.
boomgaardvuurzwam (Phellinus tuberculosus)
De eerste foto en die hierboven  betreft een korstzwam genaamd boomgaardvuurzwam (Phellinus tuberculosus) , die voorkomt op een roodbladige sierkers achterin de tuin. Het schijnt een sluipmoordenaar te zijn, die uiteindelijk het hout verzwakt. Toch staat deze zwam op Rode Lijst (Kwetsbaar) en schijnt vrij zeldzaam te zijn. De hovenier, met wie ik de ronde deed door de tuin, raadde ons aan de boom, die al veel dood hout heeft, te kappen, aangezien hij steeds minder stormbestendig zal zijn.
Op de combinatiefoto zie je hoe de zwam begint, als een lange, nog platte korst op de stam van de boom. Later worden het dikke korsten met gelaagde randen, toch heel mooi en subtiel van kleur.

Op de grond achter het compostvat staat een mooi groepje slanke trechterzwammen (Clitocybe gibba) :

slanke trechterzwammen (Clitocybe gibba)
Op een dood stukje hout in de takkenwal vond ik tot mijn genoegen geweizwammetjes (Xylaria hypoxylon):

geweizwammetjes (Xylaria hypoxylon)
En op een oud, achtergelaten eikenhouten paaltje de donzige korstzwam (Cylindrobasidium laeve), toch ook heel apart om te zien:

donzige korstzwam (Cylindrobasidium laeve)
Met een beetje speuren zal iedereen in een stapel oude takken jaarrond wel de lichtroze, speldenknopgrote stipjes kunnen zien van het gewone meniezwammetje (Nectria cinnabarina) . In de herfst zie je ook wat grotere, donkerrode wratjes verschijnen, waarin de sporenzakjes zitten:

gewoon meniezwammetje (Nectria cinnabarina)
Ook kwam ik een tak tegen met de mooie roestbruine kogelzwam (Hypoxylon fragiforme), die kleine bolletjes maakt zo groot als een erwt: 

roestbruine kogelzwam (Hypoxylon fragiforme)
Een grote verrassing op onze oprit, vlak bij de schutting, was een bekerzwammetje. Waarschijnlijk de wasgele bekerzwam (Peziza cerea). Tussen de stenen in: ik dacht eerst dat het een bruin blaadje was, maar bij nadere inspectie zag ik dit bijzonder charmante zwammetje. Rechtsonder een jong exemplaar en links al wat oudere. Het schijnt nog vrij zeldzaam te zijn ook:

wasgele bekerzwam (Peziza cerea)

Tot slot eindig ik dit gezwam met de veel voorkomende gewone zwavelkop (Hypholoma fasciculare), altijd weer leuk om te zien. Hier op een van onze oude bielzen:

gewone zwavelkop (Hypholoma fasciculare)


20 opmerkingen:

 1. Mooie foto's met een mooi (zwam)verhaal! En ik merk ook, dat bij een beetje doorzoeken je uiteindelijk toch de naam vindt van de paddenstoel. Een mooie wereld, vol diversiteit. In dat opzicht ben ik blij dat het nog niet vriest, want ik kom nog steeds weer, voor mij, nieuwe soorten tegen.
  Hannah

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op plekken, waar eerst niets te zien was, zie je ook nu nog steeds nieuwe zwammen verschijnen; zul jij ook wel zien in het bos.
   Maar er schijnt eind deze week vorst aan te komen....

   Verwijderen
 2. Mooi hoor, al die zwammetjes in eigen tuin. Een deel ervan zal hier vast ook wel te vinden zijn, maar ik heb het niet meer zo op paddenstoelen en andere zwammen. Ze groeien me wat te laag bij de grond, door de knieën gaan om ze te fotograferen gaat nog wel, maar overeind komen wordt steeds lastiger. Ik fotografeer ze alleen nog eens af en toe als ik ze toevallig tegen het lijf loop, zoals afgelopen maandag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer is dat Jan; gelukkig is er hogerop ook nog veel moois te zien en dat laat jij geregeld weer zien op je blog!

   Verwijderen
 3. Een heel leuk artikel Zem, met mooie foto's. Ik ben ook gek op paddenstoelen (en zwammen), maar helaas vind ik niets in mijn tuin. Misschien is mijn tuin nog te jong?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan best toe zijn, misschien ergens achterin een takkenhoop(je) neerleggen?

   Verwijderen
 4. Dit is een mooie groep die je hier toont. Hoe meer ik er over lees, hoe schuwer ik ben om er nog namen op te plakken. Je begint aan alles te twijfelen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien betrapt een echte deskundige me op fouten... En er blijven altijd twijfelgevallen.
   Daarom zou ik nooit paddenstoelen uit het bos durven eten ;-)

   Verwijderen
 5. Aan determinatie waag ik me niet. Maar ik geniet wel met volle teugen van je foto's én je kennis. Kortom: prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die kennis is méér dan beperkt, zeer vergankelijkien berust op "huiswerk", waarbij altijd vergissingen mogelijk zijn, Menck.

   Verwijderen
 6. Wat een mooie reeks, Zem ! En zoveel mensen lopen hier gewoon aan voorbij. Gelukkig moet jij niet ver lopen om zoveel natuurschoon te beleven :-) .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zelfs in een klein tuintje kan je nog veel meemaken. Het valt me altijd op hoeveel kleine kinderen zien als ze gewoon buiten wandelen.

   Verwijderen
 7. Kenonne Zem, wat een gave zwammetjes!!!!!
  Zie je nou wel, als je maar goed kijkt kom je allerhande moois tegen. Ik zie hier bij jou dan ook weer zwammetjes die ik zelf nog niet gezien heb en je wasgele bekerzwam (Peziza cerea) is werkelijk supergaaf. Vooral dat jonge exemplaar. En je hebt zelfs geweizwammetjes in je eigen tuin. Ik moet zeggen een zeer rijke oogst en ook nog eens heel fraai vastgelegd. Het weekend is weer voorbij dus wens ik je alvast een hele mooie nieuwe week.
  Hartelijke groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Helma, een aan het meeste zou ik gewoon voorbijgelopen zijn als ik er niet op was gaan letten. Ik volg met belangstelling je verdere paddenstoelenposts!

   Verwijderen
  2. Ik heb er inderdaad nog een aantal voor plaatsing. Weliswaar eerst vliegenzwammen en dan vogels maar dan weer zwammen. Afgelopen zaterdag zelfs witten en zwarte knotszwammen gevonden en gefotografeerd als ook het zwart wordende wasplaatje :-) Maar ik ben ook een beetje jaloers dat jij dit allemaal in eigen tuin hebt!!!!

   Verwijderen
 8. Oh wat leuk, zo veel verscheidenheid in je tuin! Om zwammetjes te spotten moet ik voorlopig de stad uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een boomstammetje / klein hoopje hout in een schaduwhoekje van je tuin neerleggen en laten vergaan helpt om t.z.t. ook wat in je eigen tuin te gaan zien?

   Verwijderen
 9. Erg leerijk weerom, en mooie foto's. Vooral dat bekerzwammetje is erg mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En dat gewoon aan de zijkant van onze oprit, ik ben er nog verbaasd over.

   Verwijderen