maandag 24 november 2014

Natuurtapijt.


Tapijtontwerpers richten zich regelmatig naar de natuur voor inspiratie. Er is een tijd geweest waarin men reclame maakte met in een bos uitgerolde tapijten, die je de suggestie gaven dat je met dit tapijt op een natuurlijke bosbodem zou leven.
Ik denk, dat men zijn interieur in deze tijd gemiddeld volgens andere principes zal stylen, maar ik heb die advertentie altijd onthouden.
Hierboven een uitgebreid mosveld in een bos. Prachtig vind ik dat. Ik denk nog altijd aan de directeurskamer, waar kamerbreed een moskleurig wollen tapijt lag. Deze directeur zei, dat hij bewust voor deze kleur had gekozen vanwege de natuurlijke rust, die ervan uitging.

Ons huis is vanwege onze leefwijze totaal ongeschikt voor tapijt. We leven daar niet netjes genoeg voor; we rommelen graag met allerlei spullen, aarde, zand en stenen. We lopen regelmatig vanuit de tuin het huis binnen. We knoeien met aquarium- en plantengietwater. De poes spuugt wel eens...
En dan praten we nog niets eens over huisstofallergie.
Dus voor ons ligt overal gemakkelijk schoon te houden gladde vloerbedekking in huis.Maar in de tuin ligt op het moment een heel mooi, okerkleurig tapijt: dat hebben de metasequoia's gedaan, die de afgelopen week de meeste takjes hebben afgeworpen. 
Hieronder de nagenoeg kale Metasequoia, zoals hij er vanmiddag uitzag.

kalende Metasequoia15 opmerkingen:

 1. Mooiiii die kalende Metasequoia en als ik zo'n mostapijt zie, krijg ik altijd de neiging om even te voelen hoe zacht het is, of er op te gaan liggen. Tapijten in huis doen wij ook niet aan, dat is niet schoon te houden met huisdieren, we houden het lekker glad en gemakkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, die tapijtfabrikant van de reclame had wel door wat onze diepste wensen zijn, wanneer we mos zien.

   Verwijderen
 2. Hoe oud is die Metsequoia en hoe hoog ?
  Wij hebben er 1 bij de vijver staan, ik vind hem prachtig.
  Gr Jan Wilde een Tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Metasequoioa op de foto ( we hebben er twee) is zo'n 16 jaar oud. We hebben hem destijds zelf geplant. De omtrek van de stam is 2,20 meter, dat verbaasde mij zelf ook. De lengte is naar schatting tussen de 10 en 15 meter.

   Verwijderen
 3. Het is toch wel een mooie vergelijking tussen tapijten binnen en buitenshuis. Nu je het zegt, kan ik me die reclame ook nog wel herinneren.
  Zonder de andere foto's tekort willen doen, die laatste foto is toch wel heel erg mooi vanuit dat standpunt en met die mooie lucht als achtergrond.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Met het kantelbare schermpje, Jan. Maar dan nog wel een klus om hem verticaal in beeld te krijgen ;-)

   Verwijderen
 4. Mostapijten kunnen heerlijk mooi zijn. ooit zag ik in een bos een tientallen cm dik tapijt van kussentjesmos. Dan moet je je echt inhouden om dat niet uit te testen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geweldig vind ik zo'n dik plakkaat mos in oude, onbetreden bossen. Alleen kijken en niet aankomen, laat staan erop gaan liggen ;-)

   Verwijderen
 5. Het is jammer dat je mos niet kunt zaaien of als plantjes in plantencentrums kunt kopen. Anders zou ik mijn grasveld in de voortuin veranderen in een mos-veld. Prachtig en zo handig. Je hoeft het nooit te maaien. In de achtertuin heb ik een heel klein stukje naast de vijver waar het mos spontaan is ontstaan. Ik koester dat stukje. Helaas vinden de vogels dat mos ook fijn en trekken er vaak hele stukken uit. En dan lijkt mijn mooie groene mos-tapijtje wel op een kleed met zwarte vlekken erin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas slaat van buiten aangebracht mos zelden of nooit goed aan.
   Veel mossen willen wat zurige grond, schaduw en vocht. Aan de noordkant van een huis bij voorbeeld.
   En merels, die tussen het mos wroeten: dat doen ze hier ook, lekker kijken of er wormen onder zitten en in het voorjaar plukken meenemen voor hun nest.

   Verwijderen
 6. De natuur evenaren is, zelfs voor tapijtontwerpers, een utopie. Dat mostapijt is dan ook ronduit za-a-lig.
  Wordt zo'n Metasequoia op de duur niet te groot voor je tuin? Ik vind het prachtige bomen, maar hun formaat is legendarisch.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Menck, ik hoop het in goede staat mee te maken dat ze te groot worden, dan worden ze hier in het dorp misschien tot beschermd dorpsgezicht verklaard ;-)

   Verwijderen
 7. Mooi mostapijt op de foto. En die metasequioa zal waaarschijnlijk een heel groot tapijt kunnen maken...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat mostapijt vind ik echt super en daar hou ik ook erg van.
  Ook bij mij geen vloerkleed op de benende verdieping, boven nog wel.
  Als je met blote voeten op het mos loopt is dat echt weldadig!
  Die Metasequoia heb je heel mooi van onderaf gefotografeerd en het is echt een topstuk deze boom. Hartelijke groet en heel fijn weekend,
  Helma

  BeantwoordenVerwijderen