woensdag 10 december 2014

Eekhoorn als sloopwerker.


Al een aantal weken vroegen we ons af welk beest de stam van onze mooie Metasequoia aan het afpellen was. De verdenking ging al spoedig naar de eekhoorn, die sinds een maand of drie zo nu en dan in het geboomte van onze tuin rondsprong.
En ja hoor, een paar dagen geleden werd hij op heterdaad betrapt.
Nu komen heterdaadjes doorgaans niet scherp op de foto en dat is hier ook het geval. Ik moest van achter het keukenraam opereren en eerlijk gezegd was ik ook danig aangeslagen van de fanatieke sloopactiviteiten van dat "schattige" eekhoorntje.


Hij was warempel wel minstens tien minuten stevig aan de gang. Hij verzamelde de afgestripte schorsdelen in behapbare pakketjes in zijn bek, 


en toen hij het genoeg vond ging hij er met zijn buit vandoor,


Zo'n klein beestje en zó strippen aan mijn mooie boom! De stam van de Metaseqoia gaat er een beetje mishandeld uitzien.


Nu heeft de Metasequoia een hele dikke, wat lossige en vrij zachte schors. Het eekhoorntje zal het wel gebruiken als bouwmateriaal voor de binnenkant van zijn nest. Straks heeft hij er verdorie nog een handeltje in opgezet.
Ik ben natuurvriendelijk en beschouw de komst van het eekhoorntje - het bos is zo'n 500 meter verder - als een hele leuke verrassing. Maar het strippen mag de boom uiteraard niet wezenlijk schaden. Ik denk dat het mee zal vallen, vanwege die dikke schors, het kan wel wat lijden...

Ik kan toch dat eekhoorntje niet met mijn supersoaker ( waterpistool) uit de boom gaan jagen ;-) Het is ook nog een heel mooi eekhoorntje, jammer dat hij niet beter op de foto is gekomen.

25 opmerkingen:

 1. Wat is dat schattig een mooie bruine eekhoorn in de tuin, die zien we hier echt niet. Het is niet te hopen dat hij een handeltje in Metasequoia schors heeft, want dat zal de boom niet goed bekomen. Wellicht stopt hij ermee als z´n eigen bouwsel klaar is, anders moet je er alsnog met je super waterpistool op af, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Janneke, ik hoop dat hij het spul alleen voor eigen gebruik nodig heeft en slechts voor één nest ;-)

   Verwijderen
 2. Ik zou toch een dekentje breien dat hij niet op harde schors moet slapen. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ja en dan zeker de hele eekhoornpopulatie hier voor mijn deur krijgen :-)

   Verwijderen
 3. Hier komt de eekhoorn alleen okkernoten rapen :D Al sinds we hier nog maar pas woonden. Laten we hopen dat je boom er geen last van ondervindt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk hoor, zo'n eekhoorntje in je tuin, maar hij moet het natuurlijk niet al te bont maken. Hopelijk heeft hij intussen bijna genoeg schors verzameld, want het zou zonde zijn als die boom het loodje legt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb op internet gelezen dat eekhoorns boomschors eten, dus wellicht is hij het nu aan het verzamelen voor zijn wintervoorraad. Het nest wordt gemaakt van twijgen met een binnenbekleding van mos en gras. Dus hij zal doorgaan met jouw boom tot hij vindt dat hij genoeg heeft verzameld om de winter door te komen. Ik hoop dat je boom daar tegen kan. Maar zo'n grote sterke boom kan natuurlijk wel wat hebben, toch? En zo'n lief eekhoorntje in de tuin is wel heel erg leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt natuurlijk ook nog een speciaal voederkastje voor de eekhoorn kopen en dat ophangen in je boom en vullen met lekkere hapjes, dan gaat hij daar voer uit halen en laat hij misschien je boom met rust?

   Verwijderen
  2. Dan zou hij het dus mogelijk ook opeten...
   Ik zal eens nalezen of ik de eekhoorn met lekkers kan afleiden; met het risico dat ik nog meer eekhoorns lok....
   Maar ik lees ook het volgende: eekhoorns bijten soms twijgen van naaldbomen af om de jonge knoppen leeg te eten. Om hun nest te bekleden, strippen eekhoorns schors van takken in lange repen. Herkenbaar aan het ontbreken van schors bij de tak (wat wel het geval is wanneer een dier naar voedsel – insecten – heeft gezocht onder de schors). Tja.....

   Verwijderen
  3. Ja, ik kwam na het plaatsen van mijn reacties ook berichten op internet tegen waar gesproken wordt van bekleden van het nest met boomschors. Maar ook nog weer andere artikelen waarin staat dat ze het echt ook opeten. De diverse verhalen op internet spreken elkaar tegen, dus wat is waar? Misschien wel allebei. Dus wat jouw eekhoorn nu met dat schors gaat doen, opeten of voor zijn nest gebruiken? Het is een groot vraagteken.

   Verwijderen
 6. Ik zou het heerlijk vinden om zo'n eekhoorntje in mijn tuin te hebben. Geniet ervan.
  Heerlijk weekend gewenst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Marijke, ik zal vragen of hij zijn neefjes naar jou toe stuurt ;-)

   Verwijderen
 7. Ha ha wat grappig....het zijn inderdaad kleine duveltjes, die schattige eekhoorntjes....maa moet die niet al bezig zijn met een soort van winterslaap? Nog een vraag je...was jij het die de minituintuis in glazen potten/ vazen heeft, zo ja, waar kan ik je logje terugvinden....wil het nl ook gaan doen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Marian, als je het volgende webadres invoert, kom je op die blogs:
   http://spinrag-zem.blogspot.nl/search/label/Minilandschap
   En superinspiratie doe je hier op: http://slugandsquirrel.blogspot.nl

   Verwijderen
 8. Ik vind het echt heel sneu voor je boom Zem, maar dat er een eekhoorn in je eigen tuin zit vind ik geweldig. Ik loop overal en ga overal naar toe om een eekhoorn te zien maar het lukt me nooit en jij krijgt hem gewoon in je tuin!!! Je boom zal het ook wel overleven maar anders even raad vragen aan een specialist oid. Toch duidelijke foto's hoor vooral foto 3 en 4.
  Hartelijke groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helma, ook onze hovenier meent dat de boom, met de zeer dikke schors, er wel tegen moet kunnen. Ik had echt geluk dat ik eekhoorntje betrapte, want ik zie hem echt niet dagelijks.

   Verwijderen
 9. Yep, ze zijn niet zo onschuldig als ze eruitzien, want ze beschikken over vlijmscherpe tandjes waarmee ze - ook mensen! - stevig kunnen bijten. De schors van je Metasequoia kan er alvast over meespreken.
  Nu, op latere leeftijd schilfert de schors van een Metasequoia sowieso af in smalle platen. De eekhoorn was alleen wat sneller dan de boom, zeg maar. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt me gerustgesteld, Menck.
   Ik merk ook dat onder de gestripte schors nog flink wat schors overblijft. Geen echt probleem gelukkig voor de boom .

   Verwijderen
 10. Wat een kleine vandaal! Ik wist niet dat eekhoorns zo te keer konden gaan op boomschors.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toen ik hem bezig zag, was ik enigszins van mijn apropos...

   Verwijderen
 11. Toch wel een leuke gast in je tuin, de boom zal het wel overleven :-).

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Een supersoaker waterpistool!
  Wist niet dat jij een wapenfreak was! :-)
  Toch wel heel afgunstig over je boomkonijn ...

  BeantwoordenVerwijderen