maandag 1 december 2014

Maandelijks hetzelfde stukje tuin gespot: december.


Dit is de laatste keer dat ik hetzelfde kleine stukje tuin aan het begin van de maand op de foto zet. Het verschil met de vorige maand is goed te zien: het is echt een stukje herfsttuin geworden.
Neergevallen blad, vooral van de Metasequoia en de beuk en eiken uit de omgeving. Een aantal vaste planten bovenin de foto hebben hun blad verloren. Het neergevallen blad zal de wortels van de planten beschermen tegen al te veel kou.
Toch is er nog veel groen, ondanks de paar nachtjes zeer lichte nachtvorst. Deze week brengt nog een aantal nachten lichte vorst. Dan zullen meer planten in de tuin instorten.
Officieel ligt de herfst nu achter ons en is de winter begonnen.
Hieronder nog een keer het nog weer steviger geworden rozet van de Papaver oriëntale, de vorst kan hem wat mishandelen. maar hij zal in het voorjaar betrekkelijk ongehavend uit de strijd komen.


En nu ga ik weer broeden op een nieuw maandelijks project voor het volgend jaar. Het blijft leuk, een klein stukje tuin maandelijks te bekijken, maar het moet voor mijzelf ook wel een beetje spannend en uitdagend blijven...

12 opmerkingen:

 1. Onze flora is, ondanks de relatieve mildheid van dit seizoen, toch al aardig ingestort. Maar zoals je zegt: de blaadjes vallen minder snel dan normaal. Als er wat strengere vorst over de natuur zal neerdalen, zal het vlug gedaan zijn met het gepraal der vaste planten, heesters en bomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het blijft tot nu toe een slap nachtvorstje, net genoeg voor ons mensen om het koud te hebben.

   Verwijderen
 2. Je hebt het in woord en beeld weer mooi weten weer te geven.
  Hier heeft de prunus zijn rode bladeren intussen laten vallen, maar de hazelaar zit nog bijna vol in het blad. Ik zou eigenlijk het net wel weer van de vijver willen halen, maar dat moet nog maar even wachten tot ook de hazelaar wat kaler is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat rode blad zal een mooi lopertje in de tuin geven.
   Mijn kleine hazelaarshegje heeft ook nog een zijde met groen tot groen-geel blad, die plant is een volhouder.

   Verwijderen
 3. Aha een nieuw project, dat zal mij benieuwen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er blijft inderdaad niet veel meer over, niet alleen van 't jaar 2014,ook niet van de planten in dit hoekje. Maar volgend jaar zal het er weer net even goed uitzien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In deze donkere dagen met nog drie wintermaanden voor de boeg kan je dat moeilijk voorstellen....

   Verwijderen
 5. Ik heb genoten van je maandelijkse update, en ben zeer benieuwd wat je volgend jaar wil belichten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Heidi. Er schemert al een idee; ik heb nog een paar weken...

   Verwijderen
 6. Ik vond het echt heel leuk om iedere maand hetzelfde stukje tuin te zien en dan de verschillen daarvan. Dat is echt voor herhaling vatbaar :-) Je hebt het over vorst en net keek ik uit het raam en de autoruiten zijn hier in ieder geval bevroren. Betekent dat ik morgenochtend vroeg als ik naar mijn werk ga moet krabben brrrrr..... De laatste planten zullen dan inderdaad ook hun langste tijd hebben gehad.
  Hartelijke groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je waardering, Helma. Ik zal het thema niet helemaal vergeten ;-)
   Na de vorst zijn ook hier een aantal planten volledig ingestort.

   Verwijderen