woensdag 17 april 2013

Omslagpunt van winter naar lente.

hondstand

Ongeveer midden in de vorige week keerde het tij: je rook, je voelde en je hoorde dat de winter voorbij was. De voortdurende nachtvorsten, de maximumtemperatuur omstreeks 5 graden: voorbij.
Nu kan het nog wel kil aanvoelen, er kan nog wel eens een nacht met vorst komen: maakt niet uit.
Ik vond het wel opmerkelijk om dat zo mee te maken. In de winter ruik je niet zo veel, je wilt mutsen op en handschoenen aan en de vogels houden zich stil
Ineens rook het buiten ietsje zoeter, het rook naar regen en grond. Je wilde je huid weer blootstellen aan de buitenlucht en je hoorde al dat gepiep, gemurmel en gefluit van de vogels die inmiddels hier hun laatste bijvoeding gehad hebben.
Heerlijk!

hondstand, nog in knop
De snelle ontwikkeling van de hondstand was spectaculair, van alleen het gespikkelde blad, via de mooie knoppen naar de bloemen (zie hierboven). Deze hondstand ( Erythronium dens-canis) wordt zo genoemd omdat de bolletjes, die je in het najaar al moet planten, op de tand van een hond lijken.
Ze kunnen vast in de grond blijven en houden van wat vochtige en lichtzure grond. Ze breiden zich dan ook gestadig uit. Ik vind ze heel apart. De roze soort doet het hier heel goed, een mooie witte, die op een cyclaampje lijkt, doet het minder.
 

Een heel mooi en subtiel voorjaarsbolletje is ook het sterhyacintje Scilla siberica. Het prachtige blauw, vooral als je een groepje hebt, met niets te vergelijken.
Tenslotte nog hieronder het buitengewoon charmante botanische tulpje Tulipa turkestanica, dat hier helaas wat terugloopt, in vergelijking met vorige jaren.


 We gaan een mooie tijd tegemoet in de tuin, dagelijks zien we bekende plantjes uit de grond schieten. De knoppen zwellen en de vroegste bloeiers gaan al pronken.

28 opmerkingen:

  1. bijzonder mooie hondstanden. Ik heb enkel de gewone gele, wist eigenlijk niet dat er ook een wit-roze bestond.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja de heerlijkste tijd is eindelijk aangebroken, met mooie bloempjes!

      Verwijderen
    2. Ludo, die gele - met veel groter blad - staan bij mij nog in de knop.

      Verwijderen
  2. Prachtig om al die mooie bloemen ineens te zien verschijnen.
    Sinds een paar dagen gaat het in ons tuintje ook heel hard. Je ziet de blaadjes van de prunus bijna tevoorschijn komen en open knallen. Ik kan nauwelijks wachten op de bloesem ...
    Helaas heb ik de druif op een paar plekjes net wat te laat moeten bijsnoeien, op één van die plekjes bloedt hij nogal nu de sapstroom op gang is gekomen, hopelijk gaat de wond snel dicht

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Had ik een paar jaar geleden ook voor. 'k Heb toen wat houtas op de wonden gelegd tot het bloeden stopte.

      Verwijderen
  3. Mooie foto's, ook hier veel toefjes blauw van de scilla. Mijn hondstandje is denk ik toch verdwenen, het zal hier niet zuur genoeg zijn voor 'm denk ik. Wat een wonder elk jaar weer hoe alles uitloopt en in de knop schiet.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Die hondstand is mooi, en die Tulipa tukestanica is er eentje die ik al een tijdje overweeg. Met deze foto ga ik compleet overstag

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Vooral het feit dat er meer van die tere bloempjes uit één bol verschijnen, maakt ze zo feestelijk. Ik kan ze echt aanbevelen.

      Verwijderen
  5. 'T is ongelooflijk wat er vandaag allemaal in bloei is geschoten. Die hondstand vind ik heel bijzonder, WIL IK OOK, de andere 2 staan ook hier te pronken, dat tulpje stond vanmorgen nog in knop, maar deze middag stonden ze allemaal open!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eén dag maakt nu al verschil in de tuin. De roze hondstandjes blijken vandaag al over het hoogtepunt van de bloei heen: de bloemetjes worden wat slapjes en raken aangevreten...

      Verwijderen
  6. 't Gaat snel, iedere dag staat hier wel iets nieuws in bloei. Die Scilla en Tulp t. staan hier ook, maar 'k kon niet meer op de naam komen. Bij deze dank.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Soms moet ik om de naam op te diepen in m'n oude zakjes-verzameling duiken, voor zover ik die niet heb weggegooid.
      Waarom schrijf ik alles na aankoop niet netjes op in een schriftje?

      Verwijderen
  7. Ik heb genoten van jouw plantjes blog. Pas fietste ik ergens en toen rook ik ook opeens de lente! Met daarbij de merels die zongen. Het gaf zo'n fijn gevoel.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hondstand heeft hier niet gebloeid dit jaar, en Scilla heb ik niet.
    Tulipa turkestanica is hier bijna uitgebloeid, en ook dat loopt hier wat terug... Tja, tulpjes zijn nu eenmaal niet goed in verwilderen, zelfs de botanische niet...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan blijken de omstandigheden in onze tuinen niet zo ideaal te zijn voor ze... Ze willen meestal veel zon en niet te veel nattigheid aan de bollen.

      Verwijderen
  9. Mooi plantje, de hondstand! Het is inderdaad elke dag weer een verrassing wat er in bloei staat. Helaas heeft het ook allemaal enorme haast om zaad te vormen, zodat je maar kort kunt genieten!
    groetjes Albertine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De haast is duidelijk zichtbaar, zowel bovenstaande hondstand als het tulpje zijn al aan het verwelken.
      Maar er komen weer nieuwe planten in bloei.

      Verwijderen
  10. Ook bij jou zie ik de Tulipa turkestanica. Deze heb ik dit jaar voor het eerst. Ongelofelijk dat dit familie is van onze "Hollandse" tulpen hè.
    Van die hondstand word ik hebberig. Echt een plant om toe te voegen aan mijn bostuintje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er is ook een gele hondstand met veel groter blad, die nog in bloei moet komen. En die tulipa's: dat zijn eigenlijk de oertulpjes, maar je zou het soms niet zeggen als je de grote, gecultiveerde tulpen ziet.

      Verwijderen
  11. Koud is het zeker nog Zem en dat was vandaag op de open vlakte héél goed te voelen (ik heb het er nog koud van whahahahahaha....)
    Maar je hebt gelijk hoor want de kleuren springen de grond uit. ik ga er straks ook wat bloemetjes op zetten. Was even in de heemtuin afgelopen week. Ik weet alleen niet alle namen van die bloemen.
    Die hondstand vind ik trouwens heel bijzonder. Ik had er nog nooit van gehoord eigenlijk (erg hé).
    Heerlijk dat al die kleuren weer gaan komen.
    GR. Helma

    BeantwoordenVerwijderen
  12. De tuin explodeert deze dagen. Je brengt dit prachtig in woord en beeld!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je, de komende tijd zal vol verrassingen zijn.

      Verwijderen
  13. Prachtig gefotografeerd - die eerste foto van de hondstand is heel mooi!!
    Bij mij staan de Turkse tulpjes op het groendak van mijn tuinhuis. En daar liepen ze ook terug - maar de reden ken ik: een woelmuis die dat dak als privé-restaurant beschouwt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eens kijken of ik bij mij muizenholletjes-gaatjes zie.

      Verwijderen
  14. Mijn botanische tulpjes zijn wijlen na 16 jaar trouw te hebben gebloeid. Gek.
    De tuin is nu aan een gestage opmars bezig, al verloopt die al bij al toch trager dan de voorgaande lentes. Misschien krijgt hij deze week dé boost waar we allen naar uitkijken? ('t Wordt in Vlaanderen om en bij de 20 graden, vandaar.)

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Er moeten bij mij nog meer soorten botanische tulpjes verschijnen: ben benieuwd of die ook minder zijn geworden.

    BeantwoordenVerwijderen