woensdag 3 april 2013

Op het eerste gezicht: april 2013.


De stagnerende lente is goed te zien op deze foto. Er is nagenoeg geen verschil met de vorige foto van dezelfde plek een maand geleden. En zo is het in de hele tuin. De koude, winterachtige maart heeft alle processen vertraagd. De krokussen en de sneeuwklokjes zijn nog steeds prominent aanwezig - hoewel je ze op deze foto niet ziet. Voorzichtig komen hondstand, enkele narcissen en wat scilla's uit de knop en ook knopjes in bomen en struiken zijn zeer pril aanwezig.
Maar volgende maand, begin mei, is alles anders. Met ingang van de volgende week gaat de temperatuur langzaam stijgen en lijken de nachtvorsten voorlopig voorbij te zijn. Alhoewel iedere tuinier weet dat tot half mei vorstgevoelige planten nog niet buiten vertrouwd zijn en dat "april doet, wat hij wil" of vriendelijker gezegd "aprilletje zoet geeft nog wel eens een witte hoed". Als die april dan maar een beetje "zoet" wil zijn, want inmiddels hebben we meer dan genoeg van die witte hoed.
Gisteren was het hier in zuid-oost Friesland prachtig weer: helderblauwe lucht, betrekkelijk weinig wind en een graad of zeven. Dus ik heb lekker in mijn compost om gerommeld: mooi verteerde grond weggesjouwd en de nog onverteerde rest weer wat omgezet. Tjonge, wat een grote knoedels regenwormen kwam ik tegen. Ze moeten maar lekker voor me werken gaan...
En zo gaan we hoopvol deze maand in, de natuur zal ons niet in de steek laten!

28 opmerkingen:

 1. Was gisteren idd heerlijk, maar wat een rare wervelwinden! Je ziet wel steeds meer groen verschijnen maar wel heel langzaam hoor. Dat zal zo keihard gaan straks als het eenmaal lekker warm en vochtiger weer wordt! iig fijn dat we weer lekker naar buiten kunnen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Na het weekeinde? Regenachtig zacht weer? Dan gaan we wat beleven buiten.

   Verwijderen
 2. In de tuin was het gisteren best aangenaam om te werken, was er vandaag ook aan begonnen maar dat viel erg tegen. Met of zonder zon is een hemels verschil.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En die oostenwind, Ludo, die moet er ook af. Vandaag is het nog niet echt lekker. Maar langzaam draait die wind om uit een mildere hoek te gaan waaien.

   Verwijderen
 3. Uit de wind is het goed te doen. Ik vermoed dat vanaf maandag alles tot leven gaat komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De achtertuin ligt hier ook redelijk beschut tegen de oostenwind. Maar volgende week: dan gaan we wat zien.

   Verwijderen
 4. Binnenkort gaat alles zo snel dat we geen tijd meer gaan hebben om te bloggen! Zo hard zullen we ons best moeten doen om bij te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Erger nog, dan kúnnen we niet meer bloggen. Dan staan al onze spiertjes stijf en kunnen onze handen het fijne werk op het toetsenbord niet meer aan..

   Verwijderen
 5. Aprils grillen: daar viel vandaag eens te meer weinig tuinvreugde uit te putten. Koud! Wind! Geen zon! Ik begrijp het volkomen dat de flora nog wat ondergedoken blijft.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En die vogeltjes hebben hier de demper er ook nog op...

   Verwijderen
 6. Heel braaf zet ik ieder avond een emmer over mijn narcissen heen en kan ik dus overdag gelukkig genieten van een plekje geel in de tuin. De kerstroos staat ook in bloei en lijkt de vorst te verdragen. Maar in z'n geheel lijkt mijn tuin erg op die van jou. Toch kan ik al soms even uit de wind in de zon buiten zitten. Volgende week gaat denk ik de hele boel ontploffen in een symphonie van geuren en kleuren. Nog even wachten.
  Lieve groeten Merel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zal ons goed doen, Merel, als het prille groen gaat verschijnen. Nog heel even geduld.

   Verwijderen
 7. Straks zal het waarschijnlijk zo hard gaan dat we het bijna niet bij kunnen houden!
  Ik kijk er naar uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. We zijn als kleine kinderen die de dagen tot aan hun verjaardag tellen en dromen van de cadeautjes!
  Nog heel even....
  Groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Albertine, zo voelt het haast! Dát doet een te lange winter met ons...

   Verwijderen
 9. Ook vandaag schijnt het zonnetje hier weer geregeld tussen de wolken door, maar de koude oostenwind blijft maar rondtollen in onze tuin. Behalve warmte heeft de natuur vooral behoefte aan water, wat mij betreft mag het een week lang iedere nacht gestaag blijven regenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Langzaam gaat die wind nu afnemen, dan is het lekker in de zon.
   En precies, Jan, laat het dan 's nachts gaan regenen.

   Verwijderen
 10. Ik voel met je mee, lekker composthoop omzetten, het enig werk wat je kunt doen nu en je wordt er nog warm van ook. Maar warmere temperaturen zitten er aan te komen, het lijkt me straks een explosie van groen en kleur, als het tenminste ook wat gaat regenen. Ik kijk er naar uit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die explosie van groen en kleur: laat maar komen. Ook weten we allemaal dat tot half mei koude nachten nog kunnen voorkomen...

   Verwijderen
 11. Wat genieten we dan als de zon er is he Zem. Maar dan heb ik toch nog weer wat te mopperen, want wat is die aarde uitgedroogd door de harde wind. Ik ben gisteren maar even met de gieter een rondje gaan doen. Maakt niet uit de lente komt er eindelijk aan gelukkig.
  Fijne avond en hartelijke groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het voordeel van het turfpakket hier onder de tuin maakt, dat hier alleen de bovenste laag erg droog lijkt. Ik ben erg benieuwd naar ev. schade...

   Verwijderen
 12. Ik hoop dat je tuin gauw een paradijsje wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nog even geduld dus. Ik denk wel dat als het nu dadelijk begint, het ineens heel hard zal gaan. Ben benieuwd naar je foto op 1 mei. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We zijn allemaal erg benieuwd naar het tempo van de ontwikkelingen vanaf nu, Linda. En naar de ev. schade van de afgelopen maart/april winter.

   Verwijderen
 14. Als ik mijn 'op het eerste gezicht' foto van vorig jaar april vergelijk met hoe mijn tuin er nu bijligt... Ik schreef toen dat de mirabel en de kerspruim waren uitgebloeid, en dat de sleedoorn volop bloesemde... En er zijn zelfs jaren geweest dat de mirabel op 1 maart bloesem had. Nu heb ik nog geen enkel pruimenbloempje gezien.
  Maar we leven met hoop... De lente moet eens komen...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Als het goed is komt die witte hoed dan nu ook niet meer. We zijn echt aan lente toe. Jammer genoeg nog geen kleurige bollenvelden hier en daaraan kun je ook zien dat de lente heel erg laat is. Misschien krijgen we dan juist wel een heerlijke lange zomer :-)

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen