donderdag 19 februari 2015

Plant van de maand (februari).


Blogger Natuurlijk-Rijk verzamelt vanaf januari 2015 de berichten over plant(en) van de maand, die medetuinbloggers onder de aandacht willen brengen.
Dat is leuk en daar doe ik aan mee. Het spreekt voor zich dat het sneeuwklokje, de eerste krokussen, de hamamelis en de de helleborus tot de toppers zullen gaan behoren.
Maar als ik in mijn tuin kijk is er een ongebruikelijke plant, die steeds weer mijn aandacht trekt en mij blij maakt: een al wat jaren oud, dik kussen gewoon haakmos (Rhytidiadelphus squarrosus) van 80 cm lang, 65 cm breed en 10 cm dik. Het mos heeft zichzelf op die plek gevestigd op een redelijk zonnige plek.
Dit moskussen blijft 's winters heldergroen, vorst en sneeuw deren het niet (zie bovenste foto). In februari is er niet veel fris heldergroen meer te zien in de tuin. Daarom valt dit heldere, vrolijke groen zo op.


Het gaat hier om een veel voorkomend mos, dat meestal als hinderlijk onkruid wordt beschouwd. Maar, zoals bekend, koester ik mossen, ik vind ze prachtig.
Veel mossen zijn op dit moment trouwens aan het kapselen, en dat maakt het observeren van mossen in deze maanden zo leuk.
Het gewone haakmos kapselt zelden, en ik heb het bij mij dan ook nog niet gezien.
In de zomer, als het warm en droog is, kan het mos er wat verpieterd uitzien, maar het zal zich later weer herstellen.

van dichtbij gezien: gewoon haakmos (Rhytidiadelphus squarrosus)
Maar, verstikt het mos dan je planten niet? Fijne, lichtbehoeftige kiemplantjes zullen het onder een mospakket moeilijk hebben, maar stevige, al gesettelde planten trekken zich er niets van aan en komen gewoon door het mos heen op. Kijk maar eens naar deze plek in de zomer.

19 opmerkingen:

 1. Ja...dat is mooi mos, ik heb ....nee, eigenlijk had..., want een konijn is er in bezig geweest...ook zo'n mooi kussen...moer er eens naar gaan kijken, of het wat herstellende is...ik ben ook zo verliefd op mossen. Nadeel is nu weer de merels, had ook nog ergens anders in de tuin een mooi stuk mos, en dat hebben de merels natuurlijk allemaal losgepikt en weg gezwierd...maar goed, ik heb de kleine vogeltjes er aal weer mee rond zien vliegen voor de nestjes...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie de merels hier ook al flink aan de gang met het verzamelen van mos. Maar van dit kussen blijven ze tot nu toe af...

   Verwijderen
 2. Ook ik koester mos zoals jij het koestert. Haakmos is, en al zeker zoals je het hier gefotografeerd hebt, prachtig. Angst voor mos, zoals die bij veel tuiniers heerst, snap ik eigenlijk niet zo goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mensen, die mos schadelijk vinden, krijg je nagenoeg niet omgepraat. Merkwaardig...

   Verwijderen
 3. Mooie ode aan het gewoon haakmos. Mos is over het algemeen zwaar onderschat, omdat de meeste mensen het nog nooit van dichtbij hebben bekeken. Wij streven er zo veel mogelijk naar om mos rustig te laten groeien. Maar eens kijken of ik daar op een mooie dag eens wat plaatjes van kan maken. Maar ja, ik neem me wel eens vaker iets voor ... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je mot er wel voor door je knieën... of red je het met een speciale lens?

   Verwijderen
 4. Ja, dat mos is schitterend en ik laat het ook staan waar het geen kwaad kan. Je hebt er een prachtig aaneengesloten kussen van in je tuin. Gisteren lagen er stukken mos op de veranda....., de vogels die op en langs de veranda gevoerd worden, hadden het meegebracht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bepaalde mosveldjes worden hier ook stevig omgeploegd door de vogels; het haakmoskussentje laten ze met rust...

   Verwijderen
 5. Fijn dat je meedoet en met een verrassende keuze!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is leuk om elke maand te kijken, welke plant je het meest aanspreekt.

   Verwijderen
 6. Hoi Zem
  Inderdaad een mooi, herkenbaar mos. Leuk om het in je tuin te hebben. Helaas gedijen bij mij de mossen niet zo. Je hebt vast schonere lucht dan ik :(
  Groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer dat de mossen niet zo willen in je tuin.
   Zou de lucht aan de kust zó veel vuiler zijn dan hier? Van de apartere mossen kan ik het me voorstellen. Maar het haakmos hierboven vind je haast in elk grasstrookje...

   Verwijderen
 7. Het klinkt gek maar als kind dacht ik altijd dat de kabouters op die mossen hun bedje hadden. Zo'n mostapijt ziet er bijna aaibaar uit. Mooi hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als er al kabouters en elven zijn, Marijke, slapen ze zonder twijfel op een mosbedje :-)

   Verwijderen
 8. Mijn voortuin ligt voor een groot deel in de schaduw en daar heb ik een grasveld. Omdat ik het niet "verzorg" als een gazon, zit het vol met mos. In de winter als het gras kort is en niet groeit, valt dit heel erg op. Het is dan een groot mosveld. (Het zal wel een doorn in het oog van mijn buren zijn!) Maar zodra het gras in de lente gaat groeien, zie je er niets meer van. Het gras (en de onkruidplanten die bij mij gewoon mogen groeien in het gras) groeien er gewoon overheen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan zou het best kunnen dat er bij jou in het gras ook gewoon haakmos groeit. Je ziet dit mos ook veel op grasstrookjes.

   Verwijderen
 9. ik dacht dat ik hier al gereageerd had maar kennelijk niet dus!!??
  Prachtig mos heb je hier staan en wat oogt dat mooi groen en fris.
  Werkelijk een schitterend kussen van dit haakmos!
  Hartelijke groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen