woensdag 20 maart 2013

Natuurlijke paadjes in de tuin.

Franse boomschors
Op bepaalde plekken in de tuin wil je misschien wel onverharde, natuurlijke paadjes maken.
Afhankelijk van de grondsoort, waarop je tuiniert, kan dat makkelijk of wat moeilijker gerealiseerd worden. Het meest eenvoudige, natuurlijk pad is aangetrapte aarde, zoals je dat ook wel op volkstuintjes en in moestuintjes ziet. Wanneer je op zandgrond tuiniert, waar het regenwater gemakkelijk wordt afgevoerd, kan dat best goed functioneren, maar op de meeste andere grondsoorten, en vooral op kleihoudende, wordt het pad een drabbige moddertroep, waarbij je steeds klodders aan je schoenen meesleept.
Met andere woorden: het kan handig zijn toch een zo natuurlijk mogelijk ogende, lichte bedekking toe te passen. Dat kan natuurlijk grind zijn of schelpen - afhankelijk van je type tuin, maar ik laat me toch het liefst leiden door natuurlijke bospaadjes, die van nature een strooisellaag hebben, waardoor je schoenen schoon blijven.
Dit voorjaar moest in onze tuin een bielzenrand wat opgekrikt en gestut worden en - samen met lastiger snoeiwerk - heeft onze hovenier dat aangepakt. Zijn jongens hebben daarna de paadjes keurig aangeharkt, met medeneming van mijn strooisellaag. Dat betekende elke keer smerige voeten als ik door de tuin gelopen had.
Inmiddels leert de ervaring dat het beste, mooiste en meest duurzame materiaal daarvoor de z.g. Franse boomschors is, schors van de Franse pijnboom dat er wel 5 jaar over doet om te vergaan. Het is ook het duurste spul. Kijk naar het resultaat op de bovenste foto.
Gemeenten bieden ook wel gratis gehakseld snoeihout aan. Dat wordt dan op je oprit gestort en dan kan je lekker sjouwen gaan met je kruiwagen. Dat hebben we ooit gedaan, maar voor je paadjes is het toch minder mooi (aanvankelijk erg licht van kleur) en het vergaat snel.
Cacaodoppen: nooit op paadjes doen! Je krijgt een losse, in natte toestand glibberige zooi.

hulzen van de beukennootjes
 Mooi gratis materiaal vind je ook in de nazomer onder een grote beukenboom: de harde schilletjes, waar de beukennootjes in gezeten hebben. Keihard spul en het vormt een aardige bedekking. Het afgelopen jaar gaf de grote beuk aan de rand van onze tuin helaas geen beukennootjes, dus ook geen hoesjes.

Maar het beste paadje is nog mijn bospaadje achter in de tuin. Daar gebeurt al jaren niets. Je kunt er altijd met schone schoenen lopen, want de lichte strooisellaag dekt de grond volledig af.

20 opmerkingen:

 1. Mijn man gebruikt heel graag hakselhout op de paden van de moestuin. Ik ben daar zelf niet zo enthousiast over.
  Voor hij dat hakselhout zo veelvuldig toepaste hadden we nauwelijks naaktslakken in de tuin, en sindsdien bezoeken die ons meer dan overvloedig. En er is me al meermaals verteld dat er ontegensprekelijk een verband is tussen hakselhout en slakken.

  Overigens: onze beukenn produceren jaarlijks een overvloed aan dopjes, maar daar zitten maar om de paar jaar nootjes in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beuken hebben kennelijk hun eigen gewoonten: dopjes met loze nootjes komen me bekend voor, maar onze beuk had vorig jaar zelfs geen dopjes.

   Verwijderen
 2. Met een eigen hakselaar in huis, is de keuze snel gemaakt. Als er hier en daar een pad moet worden opgevuld, gebruik ik dit zelfgemaakt houthaksel. Zakken schors of wat dan ook aankopen vind ik een beetje zot. In een tuin met voldoende bomen en struiken, kan dat materiaal ongetwijfeld zelf gewonnen worden. In een bos doet de natuur zelf dat werk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als we geregeld eigen haksel hadden, zou ik dat toch ook op de paadjes gebruiken en geen materiaal kopen.

   Verwijderen
 3. Ik heb ook wel eens een paar balen boomschors gekocht maar vond dit toch wel erg duur, na een paar jaar was het in mijn zachte grond verdwenen. Nu gebruik ik ook mijn zelf gehakselde rommel om paadjes en gaten op te vullen.
  Gr., Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind je al zo stoer, dat je zelf met de hakselaar in de weer gaat.

   Verwijderen
 4. Ik pas dezelfde werkwijze als die van Ludo toe. Aan dat hakselen ben ik trouwens deze week begonnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het blijft het beste en het goedkoopst, om eigen hakselhout te gebruiken, maar dat ga ik in onze tuin niet redden.

   Verwijderen
 5. Paadjes in je tuin zijn echt zo leuk! Lijkt me geweldig, overal van die bosjes en paadjes en grote bomen... Je hebt echt een mooie tuin :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het blijft een groot voorrecht, deze tuin te hebben. Het was jarenlang mijn wens, zo'n tuin, en het is nu elke dag een vreugde. Wie weet, Valhalla, ligt het voor jullie ook in het verschiet...

   Verwijderen
 6. Als ik een grotere tuin had gehad dan wist ik het wel. Dan had ik ook van deze mooie paadjes met dopjes gehad. ik heb helaas maar een klein tuintje maar...... ik geniet hier dan bij andere dan ook van :-)

  Hartelijke groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toch denk ik dat je in een kleine tuin ook leuk kunt spelen ;-) Maar jij doet zulke bijzondere ontdekkingen met je fototoestel in het veld!

   Verwijderen
 7. Wat heerlijk dat je zo'n grote tuin hebt dat je paadjes aan kunt leggen Zem. Ook bij mij verdwijnt er bijna niets in de groenbak. De hakselaar doet zijn werk en geeft ook weer een goede laag op de tuin.
  Een heerlijke lenteavond Zem.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij lenteavond denk ik aan de avond van de dag, waarop je de hele dag in de tuin hebt gescharreld. Marijke, je blijft een optimist ;-)
   Maar je hebt dus wel een hakselaar!

   Verwijderen
 8. Geen cacaodoppen dus... ;( helpt wel goed tegen katten!
  groetjes Albertine

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier is alles nog vrij jong, dus geen hakselhout beschikbaar.Ik koop dus ook houtschors voor de paadjes.
  En ik ben het 202% eens met je betreffende die cacaodoppen

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb ook een kleine tuin, maar heb mijn gazon opgeofferd voor de groentebakken en heb nu ook van die leuke bospaadjes. Ik vind Franse boomschors ook het mooist, maar wel prijzig. Ik heb een hakselaartje aangeschaft bij de Lidl en nu kan ik het zelf netjes aanvullen. Het is inderdaad waar dat de slakken ook van zo'n haksellaag houden, dat vind ik persoonlijk wel een nadeel.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wij hebben hier ook een klein bospaadje, werkt prima, 't is te zeggen, ge hebt daar helemaal geen werk mee ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mijn kleindochter heeft eens een minipaadje in onze tuin gemaakt van
  de doppen van paardekastanjes. Het paadje bleef de hele zomer mooi, want niemand wilde daar lopen.......

  BeantwoordenVerwijderen
 13. De laatste foto is het leukste paadje. Zulke paadjes daar liep ik vroeger altijd over. Met mijn ouders ... als kind. Door een oeroud bos. ( Leuk dat je terugreageerde bij mij. Vond ik leuk.)

  BeantwoordenVerwijderen