woensdag 17 juni 2015

Oosterse papaver: zó mooi.


Je kunt erom strijden of de Papaver oriëntale "Helen Elisabeth" wel in onze tuin past. Ik noem ze daarom mijn dissidenten, en bepaalde dissidenten moet je in ere houden.


Oosterse papavers zijn een vrij korte tijd zéér aanwezig; maar wat zijn de bloemen mooi. 
De bloembladen lijken haast van kunstig gevouwen fijn crêpepapier , de stamper en de meeldraden zijn schitterend. En als de bloemblaadjes na een paar dagen al zijn afgevallen, blijft de stamper als een stervormig fluwelen tapijtje achter. 
Er zijn vele prachtige variëteiten, je kunt de kleur kiezen, die je het best bevalt. Het zijn vaste planten voor een zonnige niet te natte plaats. Elk jaar geven ze meer bloemen als ze het naar de zin hebben en ze zaaien zich ook bescheiden uit.
Na de bloei sterft de plant langzaam af, het blad verdroogt. Maar in de nazomer zie je de nieuwe rozetten al weer verschijnen, ze overwinteren en zorgen het jaar erop voor nieuwe pracht.


Dit jaar zijn ze, zoals meer planten, wel twee á drie weken later in bloei dan het jaar ervoor. Het te koude voorjaar en de junimaand tot nu toe zijn de oorzaak.

16 opmerkingen:

 1. Ja, ik vind ze ook prachtig, dissidenten of niet. Door de jaren heen zijn ze hier toch verdwenen door de nattigheid en heb ik geen nieuwe aangeschaft. Van 't jaar is het echter droog genoeg voor ze en ik vind het wel prettig dat alles iets later is door de kou en alles ook langer mooi blijft. "Helen Elisabeth" is schitterend, vooral tussen het gras.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze staan hier op een plek, waar destijds veel zand is aangebracht, zodat de venige grond ze niet plaagt. Ik begin nu pas langzamerhand iets van de droogte te merken.

   Verwijderen
 2. Die zijn zeker mooi, Zem!
  Wij hebben jarenlang grote fel oranje papavers in onze tuin gehad. Dit jaar zijn ze ineens verdwenen. Zo jammer, want ze bloeiden altijd in de eerste helft van juni, zodat ons tuintje tijdens EK- en WK-voetbal altijd spontaan enigszins oranje kleurde. Dit te meer, omdat de papavers vaak ook nog wat hulp kregen van het oranje havikskruid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het oranje havikskruid heb ik een aantal jaren tot mijn schande bestreden. daar ben ik inmiddels van teruggekomen :-)

   Verwijderen
 3. Oh...dissidenten zijn soms heel mooi!
  Fijn dat je ze laat staan, want ze zijn prachtig! En ze torenen zo mooi boven het gras uit!
  Maar ook de zaaddozen zijn mooi!
  Veel plezier in de tuin!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En soms ontstaat er dan toch weer een combinatie met deze papavers, waar ik blij mee ben.

   Verwijderen
 4. Ik ben verliefd op je eerste foto...zo mooi...
  En ze zou eigenlijk ook heel mooi staan in het stukje tuin bij de alliums en geranium van het blogje hieronder.....dus helemaal geen dissident...ze staat alleen verkeerd...;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt, Marian. Het is wel zo dat de alliums daar nu op de terugtocht zijn; de papavers komen net wat later....

   Verwijderen
 5. Delicate bloemetjes, heel romantisch. Vind het prachtig hoe hun neefje de gewone klaproos de spoorwegbermen inpalmt deze tijd van het jaar. Maar deze variant is ook heel bijzonder!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die wilde rode klaproos in massa langs de kanten van wegen en op taluds: dat is ook schitterend.

   Verwijderen
 6. Zo leuk als de hommels er in zitten, het lijkt wel of ze dan dronken zijn.
  Gr Jan Wilde een Tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Zem, prachtige serie, mooi de licht rosse Klaprozen. Bij ons staan momenteel rosse klaprozen met 'n witte rand aan de bovenzijde, Ik heb ze nooit eerder gezien.
  Groet Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Zem,,
  dit zijn inderdaad schitterende bloemen!
  De kleur maar ook het hart en de meeldraden van deze papavers zijn zo mooi en zo kunstig in elkaar gezet. Leuk benoemd met de blaadjes van "crêpepapier". Echt een hele mooie serie.
  Hartelijke groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Helma. Het is altijd jammer dat deze schoonheid van korte duur is. En de regen van de laatste dagen doet ze geen goed. Maar misschien later beter weer!

   Verwijderen