vrijdag 5 juni 2015

De verborgen wildernis in mijn tuin (4)


Regelmatig wil ik delen van onze tuin laten zien, waarbij ik de beleving wil oproepen van een stukje wilde natuur. Daartoe ben ik gisteren weer eens in de uithoeken van de tuin gaan fotograferen.
De tuin lijkt op foto's altijd groter, dan hij is: zo'n 600 m2 (inclusief huis ca. 900 m2).


Aan de westrand van de tuin ligt een slootje - rechts op de bovenste en onderste foto - , dat de grens van onze tuin vormt. Aan onze kant langs de sloot staan hoge coniferen en wat andere bomen. Die hoge coniferen waren er haast twintig jaar geleden al, toen wij dit huis kochten. Ik zou deze nooit zelf hebben ingeplant, maar het is wel zo dat deze bomen ons een verregaande privacy geven en de suggestie wekken, dat we in een bos wonen.


Maar als het stormt, worden we onrustig. Begin dit jaar brak ook al een hoge tak af van één van deze coniferen - als je goed kijkt op de tweede foto, kun je hem zien liggen. Het gaf gelukkig geen schade.
Een aantal jaren ervoor brak een top af van een andere. Die was dusdanig groot, dat we de hovenier moesten inschakelen om hem te ruimen.


Maar eerst ga ik nu het zomergevoel toelaten: ben benieuwd hoe warm het hier vandaag in het noorden wordt. En vanavond maar hopen dat te verwachten windstoten alles een beetje intact laten.
Want we krijgen maar één zomerse dag mét afstraffing.20 opmerkingen:

 1. Hallo Zem, Wel heerlijk zo'n ruime tuin, en het voordeel van een wilde tuin is dat alles lekker kan groei zonder al te veel in te moeten grijpen.
  Zomerse groet Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het blijft altijd weer afwegen: wel of niet ingrijpen. Het maakt het beheren van een natuurlijke tuin spannend.

   Verwijderen
 2. Dag Zem,
  Had ik het de vorige keer toch wel goed met mijn gevoel alsof jullie in een bos leven en daar een mooie tuin hadden ontwikkeld.
  Ik vind het prachtig.
  Ze waarschuwen wel voor heel slecht weer vanavond en vannacht, ik hoop voor jullie dat het rustig blijft!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je gevoel beantwoordt precies aan de gevoelsmatige werkelijkheid. In een tuin werk je veel met "suggesties". Op een balkon ook, denk ik...
   Het weer viel mee, geen nare windstoten.

   Verwijderen
 3. Van zo ' n grote tuin kunnen we in de stad alleen maar dromen. Hopelijk valt het onweer bij jullie mee, hier hebben we net het ergste gehad denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daarom zijn wij twintig jaar geleden naar een dorp verhuisd. Maar een kleine tuin is altijd nog beter dan geen tuin, En een balkon of dakterraas altijd beter dan geen ;-)

   Verwijderen
 4. Heerlijk, op de foto's is het alsof je in een groot bos woont. Ik vind het een prachtig stukje verborgen wildernis. Hoop dat het in het hoge noorden ook is meegevallen met het weer. Hier wel onweer en zware regenval, maar het bleef bijna windstil, dat is perfect, niets kapotgewaaid maar wel alles lekker nat. En hopelijk morgen weer mooi weer.
  Fijn weekend!
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is gelukkig meegevallen. Net genoeg stevige regen om een paar dagen geen potplanten te hoeven besproeien.

   Verwijderen
 5. Ha Zem!
  Het is toch werkelijk alsof je in een ongelofelijk bos woont. Je schrijft de grootte er keurig bij, maar de tweede foto doet echt anders vermoeden. Het is een beetje alsof je een afdaling inzet.....
  Het lijkt me prachtig. En die hitte...pfieuw......gelukkig gingen wij naar de sauna. Nou ja, naar de tuin van de sauna met koud zwembad. Heerlijk was dat, zo aan het einde van een drukke werkweek.
  Dag, Madelief,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was buiten haast een sauna ... nu moeten we weer een tijdje wachten op écht warm weer. Al vind ik deze gematigde temperaturen heerlijk.
   Ja, Madelief, je kunt in een tuin heel wat suggesties wekken, alleen al om jezelf gelukkig te maken.

   Verwijderen
 6. Wat een mooie, sprookjesachtige plek!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik moet toch zeggen dat ik door al die foto's al de tijd de indruk heb dat jouw tuin stukken groter is dan hij in werkelijkheid is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fotografie kan meer suggereren dan de werkelijkheid laat zien. Soms laat ik de werkelijkheid zien, en soms de suggestie van een gewenste wereld.

   Verwijderen
 8. Jouw tuin wordt in mijn ogen steeds groter en mooier, aan deze foto's te zien hebben jullie een heus bos rondom huis. Hopelijk hebben jullie gisteren minder last van het noodweer gehad dan wij hier. Rond 20:15 werden we opgeschrikt door een enorme wervelwind, die bij twee buren de schuttingen uit de tuin rukte, dikke takken van bomen knakte en verschillende schoorsteen- en ontluchtingspijpen van daken trok. Wij zijn er gelukkig goed vanaf gekomen, dankzij een handige zwager staan onze schuttingen als een huis.
  Goed weekend verder!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor zulk een wind ben ik ook bang. Dat geeft vrijwel zeker schade, zoals je ook beschrijft.
   Gelukkig zijn jullie de dans ontsprongen. Hier was slechts een zeer hevige regenbui, onweer en andere ellende passeerde meest oostelijk.

   Verwijderen
 9. Ik zit hier gewoon spontaan te lachen om je laatste zin..."we krijgen 1 warme dag met afstraffing"....het is nog waar ook...
  Het is hier gelukkig meegevallen, bijna geen regen...geen wind...alleen donker...Hier was het vrijdag dus 34 graden....en de afstraffing viel mee...:) Moet ik ook nog even zeggen dat je tuin echt een stuk bos lijkt...prachtig...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jullie hebt gelukkig ook geen schade gehad. Hopelijk ook geen vorstschade de afgelopen nacht.
   Wat een uitersten in het weer van de afgelopen week.

   Verwijderen
 10. Hoi Zem,
  het lijkt ook echt net of je in een bos woont :-))) Heel mooi met a l ie bomen en dat groen.
  Gaaf dat je dit stukje laat zien want er staan mooie bloemen, varens en veel groen. Heerlijk toch zo'n stukje tuin. Wel lekker ook dat die coniferen je privacy waarborgen :-)
  Hartelijke groeten, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als het stil is, zou ik kunnen denken, dat ik in een bos woon. Op zonnige weekends merk je beslist dat je overburen hebt ;-)

   Verwijderen