donderdag 27 augustus 2015

Hoe gaat het in de super-permacultuur-bakken?


En hoe gaat het inmiddels in mijn speciale, het bodemleven stimulerende, permacultuurbakken, die ik eind april volgens de principes van de Hügelkultur aanlegde? (zie hier)
Welnu.... in de bodem kan ik natuurlijk niet kijken, maar ik kan niet zeggen dat ik op dít moment een overdonderend plantaardig leven bóven de bodem aantref.


Wel een ander slijmerig goed gedijend leven. 


En dat ook nog op mijn eeuwig moes, een hele oude koolsoort, en mijn boerenkoolplantjes.
Het wordt dit jaar dus niets.
Aanvankelijk leek het best aardig te gaan. Zie allereerste foto en hieronder.


Aanvankelijk heb ik nog wel een paar keer milieuvriendelijke eco-slakkenkorreltjes om de planten neergelegd. Maar eigenlijk wil ik dat niet, dus ik ben ermee gestopt.
De planten zouden in mijn super-permacultuurbakken zó sterk moeten worden dat de slakken voorbij zouden trekken op zoek naar een malser hapje. Genoeg te eten in onze tuin, zou je zeggen. 

zie je de boosdoener zitten?

Tja, de naaktslak heeft het deze keer alweer van mij gewonnen. De kool is van de slak.

Maar mijn super-permacultuur / Hügelkultur geinspireerde bakken moet zich natuurlijk nog even "zetten". Dat gaat niet in een paar maanden.
Mij past dus geduld.
De komende jaren: dán zul je eens wat zien.....

15 opmerkingen:

  1. Dag Zem, ik vond je idee om hugelkultur op mininiveau toe te passen zo goed gevonden dat ik het schaamteloos heb gekopieerd. Waar ik vooral op uit was , was naast het lichter maken van de potten, de waterhoudende capaciteit en die rol heeft het uitstekend vervuld. Ieder jaar zet ik een pot klein bladige griekse basilicum aan de voordeur en vergeet die wel eens water te geven, met alle gevolgen van dien. Ik ben tevreden met het experiment. Jammer dat de eeuwige kool geen superplant geworden is, maar er zou iets anders een rol kunnen spelen. Hout wordt vooral verteerd door schimmels , houtige gewassen houden van zo'n grond , maar , naar het schijnt, de brassica's niet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Cin, wat leuk dat je ook aan de gang bent gegaan met deze bakken. Ik ben eigenlijk erg nieuwsgierig naar je ervaringen tot nu toe, en ook op de langere termijn.
      Ik denk dat je gelijk hebt met je veronderstelling, dat de schimmelrijkdom van de grond in deze bakken een rol speelt bij het bepalen welke gewassen het er goed gaan doen . Houtige gewassen dus.
      En kortlevende groene groenten in bacterierijke grond: andere, meer bemeste, bakken of de volle grond. Ik zal nog eens in de boeken duiken.
      Ik ga er rekening mee houden: bedankt voor je reactie!

      Verwijderen
    2. Ik ben zelf niet echt doordacht te werk gegaan bij het kiezen van de plantjes. Ik had weinig potgrond , wat zaailingen, lege potten en een terras in wording die wat moest opgevrolijkt worden wegens een groep bezoekers. Het was een haastig werkje en nadat de eenjarige waren uitgebloeid heb ik ze weggehaald en geen aandacht meer besteed aan de potten. Behalve dus de Griekse basilicum die het fantastisch doet. Hoewel het hier een eenjarige is, heeft het meer van een heestertje.
      Maar ik kwam toevallig uit op de volgende link in mijn archieven en dacht dit moet ik met Zem delen http://www.fungi.com/plant-list/articles/plant-list.html. Wel in het Engels en een beetje een gedoe met vertalen als je de Engelse benaming niet kent.

      Verwijderen
    3. Cin, dank je wel voor deze link.
      Hier ben ik echt mee geholpen .Zo'n duidelijke lijst had ik zelf nog niet gevonden op internet. Ik ga dat grondig bestuderen!

      Verwijderen
  2. Tja Zem, die vieze slijmerikken ha ha, die lusten bijna alles,de restanten van mijn bonen,nou ze lusten er wel pap van en de stokrozen nou ze smullen ervan, tot bovenaan toe., gelukkig blijven ze wel van m'n worteltjes af, gelukkig maar, want die lusten we zelf erg graag.
    Groetjes kees.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan heb jij sterke, en erg gezonde worteltjes, Kees :-)

      Verwijderen
  3. Oefening baart kunst zeggen ze, dus ik hoop met je dat het met wat meer settelen toch nog goed komt met wat je beoogde.
    En die slakken weten er wel raad op, veelvraten zijn het. Gelukkig heb ik daar wat hogerop geen last van. Rupsen komen wel bij mij, maar dat is meestal einde seizoen en dan mogen ze hun gang gaan.
    Veel succes!

    Lieve groet,
    Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, gelukkig voor jou houden slakken niet van grote klimpartijen, Gerry !

      Verwijderen
  4. Ben zelf nog niet aan permacultuur begonnen, maar ben wel geïnteresseerd. Jammer dat het nog niet zo wil, maar je zult ook geduld moeten hebben. Wat betreft slakken dat is en blijft een ramp. Ben zelf ook tegen korrels strooien, Eco of geen eco. Ik probeer de naaktslakken altijd ´s avonds te vangen en nu al weer lang geleden had ik echt zo een halve emmer vol. Toen werd het minder maar ik bouwde wel een paddenbestand op. In de zomer krioelt het van de jonge padjes die in de winter in de composthoop overwinteren en egels die lusten volgens mij ook wel slakken. Lijsters zijn altijd in de weer met het stuk slaan van huisjesslakken. Vorig jaar waren de slakken in grote getale terug en hebben ze heel wat schade aangericht, dacht ik juist de natuur in evenwicht te hebben. Dit jaar valt het weer mee, zelfs de Hosta´s zien er nog redelijk uit en ik zie gelukkig ook nog padden.
    Mijn boontjes zijn wel allemaal opgegeten, door de konijnen.......
    Het houdt ons bezig!
    Groetjes,
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, Janneke, vooral als die beestjes dátgene opeten, wat je juist koestert....
      Maar ik denk dat die bakken, die ik heb ingericht volgens de principes van de Hügelkultur, inderdaad voor een schimmelrijke bodem zorgen, en daar gedijen éénjarige bladplanten minder goed op, zoals Cin in de eerste reactie al meldde.
      Ik zal dus leuke houtige moestuingewasjes moeten planten. Ik denk nog na welke.

      Verwijderen
  5. Dat is de juiste ingesteldheid "volgend jaar beter". Je zou die slakken nu wel eenvoudig uit je potten kunnen houden door een boord van 2-3 cm vaseline op de buitenkant van je pot te smeren (helemaal rondom). daar geraken ze niet over.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nog een anti-slakkentip: vaseline.
      Maar je brengt dan wel een aardoliederivaat in je milieu én natuurlijk op je kleren. Ik word trouwens altijd vies als ik in de tuin rommel.
      Ik heb ook al een koperstripje om één van die potten, zit er al wel een jaar op.
      Ach, Masj, die slakken laten zich bij mij gewoon in die bakken vallen vanaf een hogergelegen takje.
      Ik zal er mee moeten leven ;-)

      Verwijderen
  6. Grinnik.... wat heb je dit leuk omschreven Zem hahahaha....
    En ja, geduld is een schone zaak en dan gaan die slijmerige slakken er wel aan voorbij.
    Ik ben wel heel benieuwd hoe het er dan volgend jaar bij staat. Dan is het leuk om deze foto's en die "beter" van komend jaar naast elkaar te zetten :-) Moet vast goed komen.
    Hartelijke groetjes, Helma

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helma, ik kom zeker nog vaker op het experiment in de bakken terug. Ik vind het zelf ook heel spannend. Maar, het geldt voor veel dingen, ik moet niet te snel resultaat willen zien ;-)

      Verwijderen
  7. Dat is duidelijk een slak met smaak. Neem het hem maar eens kwalijk ... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen