donderdag 25 februari 2016

Wildtuinieren op minischaal.


Als groot liefhebber van de wilde tuin moet ik er niet aan denken dat ik mijn laatste jaren oud en krakkemikkig op een klein appartementje zal moeten slijten met in het beste geval nog een klein minibalkonnetje.
Mocht dat onverhoopt ooit toch het geval zijn, dan kan ik altijd mijn piepkleine wilde minibiotoopjes meenemen, die ik al jaren koester.

Iedereen, die in het bezit is van een klein balkonnetje of een piepklein tuintje, kan zo nog stukjes natuur bij zich houden.

Bovenaan een begroeid stukje rots op een schaal. Ideaal hiervoor zijn brokken tufsteen, een soort poreus vulkanisch gesteente.
Wat doe je aan onderhoud bij deze biotoopjes: ik doe niets. Ik zorg dat ze niet permanent in de volle zon staan, halfschaduw of schaduw is prima. Verder zijn ze aan weer en wind blootgesteld, de plek moet wel regen kunnen opvangen. Zo niet, dan moet je zelf zo nu en dan begieten.
Uiteraard kan je zelf proberen een mosje toe te voegen, maar de praktijk leert dat, wat zich uit zichzelf vestigt, het beste gedijt. Wanneer zich ongewenste, te grote plantjes mochten vestigen, dan kun je die natuurlijk voorzichtig verwijderen.

Ik laat er hieronder er een aantal zien, de meesten zijn al minstens 5 jaar oud.

Deze bak heeft een afwateringsgat, er is wat potgrond in gedaan en de rots is gaandeweg begroeid en vergeleken bij oktober 2011 en januari 2012 is er wel iets veranderd. Een kleine boompje vóór de rots heeft het niet gered.


De bak hieronder bestaat uit een afgedankte glazen pannendeksel. Er zit een gat in, hij watert dus af. Ook deze bak heb ik in oktober 2011 en januari 2012 al eens laten zien.


Hieronder weer een heel leuk biotoopje op tufsteen met minstens drie mossoorten.


En dan nog een zelfgegoten betonnen bakje zonder afwatering.


En tot slot: 's nachts verlies je natuurlijk de controle over de gebeurtenissen in dit soort bakjes.
22 opmerkingen:

 1. Zelfs op het kleinste balkonnetje of schaduwrijk plaatsje achter het huis kun je een gevoel van tuin, natuur, seizoenen en buitenleven ervaren. Natuurlijk is het anders, maar niet minder waardevol, mooi om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig kan het, en sommige mensen zijn daar heel origineel in. Zie de link van Woelmuizenier hieronder.

   Verwijderen
 2. Leuk de mini tuintjes, ik moet er ook niet aandenken om weer op een flat te wonen.
  Gr Jan Wilde een Tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 'k Hoop dat het nooit zover komt dat je moet tevreden zijn met een balkonnetje.
  Maar met geestdrift en fantasie is er toch enerlei mogelijk:
  https://www.kraeuter-und-duftpflanzen.de/pdf/Balkonien.pdf

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is waar, de geestdrift en het wilde zitten in de eerste plaats in de geest. Schitterend is de man uit de link met zijn balkon!

   Verwijderen
 4. Heel mooi die mos biotoopjes, kan daar ook van genieten. Echter, ik moet er niet aan denken om ooit in een apartement met balkonnetje te wonen, toch kan het zomaar gebeuren want ook mijn moeder van 94 heeft vorig jaar haar vrijstaande woning hiervoor moeten inruilen.
  Groet, Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Janneke, dan zouden wij toch nog minstens 20 jaar voor de boeg hebben :-)

   Verwijderen
 5. Wat een prachtige miniatuur wildernisjes.
  Ik heb 8 jaar op flat met een balkonnetje pal op het zuiden geleefd. Pogingen om wat groen en bloeiend spul in potten te houden, mislukten steevast onder de gloeiende zon. Had ik toen maar geweten van jouw kleine wildernisjes ... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De balkons op het zuiden zijn het moeilijkst. Je kunt daar minder goed schaduwplekjes creëren.
   Ook wij zijn ooit begonnen op een flatje. Wat waren we later blij met ons eerste tuintje!

   Verwijderen
 6. Toen ik nog in de grote stad woonde had ik een verticaal tuintje geconstrueerd met een klimrek en plastic flessen. Een jaar lang werd het aan zijn lot overgelaten maar bleef kleine aangewaaide verassingen voortbrengen. Zelfs nu na 4 jaar heb ik nog steeds een aantal van die flessen staan, ik kan het niet over mijn hart krijgen ze weg te gooien omdat ze blijven boeien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk, zulke verticale tuintjes.Ik kan me voorstellen dat je ze koestert. Misschien zet je er wel eens een paar op de foto?

   Verwijderen
 7. Ha Zem, goed idee om te onthouden, maar ik moet er eigenlijk nog niet aan denken om in zo'n mensen pakhuis te moeten wonen. Nog maar even uitstellen. Maar wel goed dat de mogelijkheid er is.
  Groet Kees.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mini-wildernisjes. 't Hoeft niet allemaal afgelikt zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tja, en ik moet mij tevredenstellen met een balkon op het zuiden. Ik heb heel wat dingen geprobeerd maar het werkt niet onder de gloeiende zon zonder schaduw. Zonnige bloeiers is de enige oplossing.
  Maar ik geniet altijd enorm van je tuin, Zem! Ook dit zijn weer fantastische wilde stukjes.
  En ik gun het je graag en ik hoop nog heel lang!

  Liefs, Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gerry, jouw zuid-balkon vind ik altijd geweldig mooi. Het toont aan dat je met voldoende plantenliefde heel veel kunt bereiken.

   Verwijderen
 10. Ook in onze tuin zijn er tal van dergelijke minibiotoopjes. Ik vind ze fantastisch. De hoofdingrediënten zijn mossoorten in tal van variaties. Het leuke eraan is dat ik hoegenaamd niks ondernomen heb; ze komen vanzelf en houden zichzelf prima in stand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ontzettend leuk. Op allerlei stenen, stronken enz. zie je de meest spannende combinaties vanzelf verschijnen.

   Verwijderen
 11. Nou.... deze mini tuintjes zijn aan mij wel besteed hoor :-)
  Tuin of balkon dat maakt me niet uit maar ik ben gek op mosjes (wist je natuurlijk al) en dan op deze wijze toch wat mooie wilde natuur bij je te hebben is echt heel gaaf. Blijf jij nog maar lekker in je eigen wilde tuin Zem.
  Hartelijke groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik weet dat jij een groot mossenfan bent. En deze kleine plantjes kun je met een beetje geluk altijd bij je houden.
   Maar ik blijf tot mijn laatste snik in mijn wilde tuin :-))

   Verwijderen