woensdag 2 maart 2016

Steeds hetzelfde stukje tuin..


Het blijft leuk om gedurende een langere periode maandelijks hetzelfde stukje tuin te fotograferen en op de blog te zetten. Ik heb dit al in eerdere jaren gedaan, hier en hier.
Maar nu ga ik met mijn rug naar het noorden staan en neem ik de tuin vanuit een ander gezichtspunt onder de loupe, naar het zuiden toe.
Stukken tuin liggen dieper dan de rest, de tuin ligt op een inklinkend veenpakket. Ik sta op het lage stuk en de camera gaat richting ons schuurtje, linksboven ligt het woonhuis. Dat zakt niet mee, het staat op funderingspalen. Helemaal achteraan zie je het woonhuis en bijgebouw van de buren. Zie foto hierboven.
Het ziet er nog kaal uit, hoewel de bodembedekking van klimop en campanula voor groen zorgt.
Rechts en middenvoor zie je allerlei planten in pot, dat is mijn bomenverzameling. Een deel ervan zijn z.g. pre-bonsais, of - anders genoemd - potensai's. Dat zijn boompjes die ooit nog wel eens een bonsai kunnen worden ;-) . De bonsai's staan tot de potrand ingegraven in een soort rechthoekige zandbak, die zich bevindt binnen randen van stapels begroeide dakpannen.
De boompjes in pot komen op deze manier goed de winter door. Ik heb zelden verlies.

Als ik iets verder richting huis loop en me omdraai naar links, krijg ik de tuin aan de noordkant van het huis in het vizier. Ik richt mijn camera naar het oosten. 


Ook dit stuk tuin heb ik een aantal jaren steeds vanaf de tegenoverliggende zijde op de foto gezet. Als je goed kijkt zie je linksachter wat sneeuwklokjes, verder is er nog niet veel te beleven.
Als ik vanaf het paadje rechtsonder mijn camera weer zuidwaarts richt, zie je de trap omhoog goed. 


Rechts in het midden ligt de vijver, ik kan beter zeggen: de poel.
Het is allemaal nog kaal en desolaat. Ik ben nog niet erg gemotiveerd om oude stengels weg te knippen. De temperatuur komt nog nauwelijks boven de 5 graden uit.
En als ik dit hieronder regelmatig op de bodem zie vallen, dan denk ik: ik pak nog wel een tuinboek.


Daarover de volgende keer.17 opmerkingen:

 1. Toch wel mooi Zem, zo'n wilde tuin, Je heb er dan genoeg aan te doen en kan er diverse hoekjes inrichten.
  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De eerste zwaluw (die ik deze week zag!) maakt de lente niet. De foto's zijn toch best wel hoopgevend, vind ik; kaalslag kun je dit allerminst noemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk: een eerste zwaluw.
   Vanmorgen lag hier een paar cm sneeuw. Maartse buien. Maar de lente komt!

   Verwijderen
 3. Mooie tuin. Ziet er goed uit in de winter. En over twee maanden zal het er al veel wilder uitzien ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :-)
   Het mag om mij inderdaad wilder. Maar die wilde weelde komt, al kun je het nu haast nog niet geloven.

   Verwijderen
 4. Potensia's ! prachtig. Doet me denken aan het een vergeten pot met inhoud in mijn tuin die ondertussen gewoon een deel van een ligusterhaag is geworden, wat de bedoeling ooit is geweest weet ik niet. Het verwonderd me wel dat er zoveel reliëf in je tuin te vinden is. Ik stel me heel Nederland altijd voor als een eindeloze vlakte, met dorpjes en steden als enig reliëf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zelfs in ons dorp is dit reliëf zeldzaam. Het huis is ruim zeventig jaren geleden op funderingspalen gezet. En die steunen op de diepliggende zandlaag. Maar achter het huis ligt een veenpakket, en dat is door de jaren heen gezakt. Vandaar dat we wat hoogteverschillen moesten overbruggen. Wij vinden dat bijzonder aantrekkelijk.

   Verwijderen
 5. Heel mooi om je tuin nu eens in deze goeddeels kale staat in wat wijder perspectief te kunnen bekijken. Is het dankzij die bodemdaling en het regenachtige weer van de laatste maanden niet erg nat in een groot deel van de tuin.
  Dat koude en regenachtige weer van de laatste tijd nodigt absoluut niet om aan tuinklussen te beginnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In het laagste deel van de tuin is het inderdaad wat sopperig. En dat komt eigenlijk nooit voor. De rest van de lage gedeeltes is redelijk droog. Het veenpakket werkt kennelijk als een spons.

   Verwijderen
 6. Wat wonen jullie toch mooi Zem!
  Prachtig zo'n rondje wilde tuin!

  Lieve groet,
  Gerry

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gerry, ik ben elke dag blij met deze tuin. Ik had, toen wij jaren geleden op een flat begonnen , nooit kunnen denken, dat we ooit zo'n tuin zouden hebben.

   Verwijderen
 7. Het blijft leuk om te zien.
  Tijd geleden ook begonnen, maar mee gestopt.
  Gr Jan Wilde een Tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het geldt voor alle vaste blogonderwerpen: we doen het, zo lang we het leuk vinden ;-)

   Verwijderen
 8. Grinnik.... vooral je zinsnede bij die laatste foto deed me toch wel in een schaterlach uitbarsten hahaha... Heerlijk gezegde van " En als ik dit hieronder regelmatig op de bodem zie vallen, dan denk ik: ik pak nog wel een tuinboek." hahahaha....
  Heel leuk dat je nu deze stukken tuin gaat monitoren. Leek me dan ook weer heel gaaf om te blijven volgen.
  Hartelijke groeten, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Helma, we hebben hier nog elke morgen dichtgevroren vuilcontainers en brievenbussen... Maar aan het eind van de week lijkt er iets van voorjaar te komen.
   Ik kan haast niet wachten :-)

   Verwijderen
 9. Toch weer een paar berichtjes gemist precies, vreemd. Vanuit deze hoek ziet het er toch weer anders uit dan ik gewend ben, leuk om zo toch weer iets meer te weten te komen. Ben benieuwd of je vanaf dit weekend in actie gaat komen, de temperatuur gaat stijgen!!!

  BeantwoordenVerwijderen